Αντ. Σαμαράς: Το 2015 θα είναι μια καλή χρονιά

Αντ. Σαμαράς: Το 2015 θα είναι μια καλή χρονιά

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενέσεις αισιοδοξίας τόσο προς τα γαλάζια στελέχη όσο και, κυρίως, προς τους πολίτες επιδιώκει ο πρωθυπουργός. «Θα είναι μια καλή χρονιά για την Ελλάδα, τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας», δήλωσε, χθες, ο κ. Σαμαράς, αποχωρώντας από τη Βουλή όπου πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός για τη νέα σύνοδο και, φυσικά, κατατέθηκε η πρόταση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Μετά την εκδήλωση του Σαββάτου, για την επέτειο των 40 ετών από την ίδρυση της Ν.Δ., ο κ. Σαμαράς επέλεξε, έπειτα από τον χθεσινό αγιασμό, να βρεθεί στο εντευκτήριο της Βουλής συνομιλώντας με πολλούς από τους βουλευτές του κόμματός του. Η κίνηση αυτή δεν είναι προφανώς άσχετη με την προσπάθεια που καταβάλλεται για αναθέρμανση του κλίματος στο εσωτερικό της Κ.Ο. ενόψει της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης και, κυρίως, της δύσκολης συνέχειας των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Αν κάτι, πάντως, προκύπτει με σαφήνεια από όσα είπαν οι βουλευτές προς τον κ. Σαμαρά, αυτό δεν είναι άλλο από την εκλογική αγωνία που διακατέχει το σύνολο του πολιτικού προσωπικού, αλλά και την απουσία θεσμικών τρόπων επικοινωνίας με το πρωθυπουργικό επιτελείο. Μεταξύ άλλων, οι συντάξεις των αγροτών, τοπικά έργα, περιφερειακά νοσοκομεία και, κυρίως, το ζήτημα της φορολογίας «έπεσαν» στο τραπέζι της συζήτησης. Πάντως, για τη συνταξιοδότηση των αγροτών που έχουν γεννηθεί το 1948, ο κ. Σαμαράς έσπευσε να μεταφέρει τηλεφωνικώς το σχετικό αίτημα στον αναπληρωτή υπουργό Χρ. Σταϊκούρα. Λίγο πριν αποχωρήσει, ο πρωθυπουργός ακούστηκε να λέει «θα υπάρξουν φοροελαφρύνσεις» και προσέθεσε ότι με τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα φανεί και η ελάφρυνση συγκριτικά με τις περασμένες χρονιές.

Η μάχη της Βουλής

Πέραν της οικοδόμησης κλίματος εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για τη μάχη της Βουλής, κατά τη διάρκεια της οποίας ο στόχος είναι διττός. Αφενός να παρουσιαστεί το μέχρι σήμερα κυβερνητικό έργο, αλλά και η από εδώ και πέρα προοπτική εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο, όπως ανέφερε και το Σάββατο ο κ. Σαμαράς. Αφετέρου, δε, να αποδομηθεί, σημείο προς σημείο, η επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επίσης θα επιδιώξει να μετατρέψει την τριήμερη συζήτηση σε βήμα προβολής των προγραμματικών του θέσεων.

Η μεγάλη μάχη αναμένεται το απόγευμα της Παρασκευής, όταν και θα έρθει η ώρα των πολιτικών αρχηγών λίγο πριν από την ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας. Ο κ. Σαμαράς μεταβαίνει αύριο, αυθημερόν, στο Μιλάνο για την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. που διοργανώνει η ιταλική προεδρία με αντικείμενο την απασχόληση, η οποία και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά τη διελκυστίνδα Γαλλίας – Ιταλίας από τη μία και Γερμανίας από την άλλη για τα δημοσιονομικά. Λόγω της απουσίας του κ. Σαμαρά, την εισαγωγική τοποθέτηση εκ μέρους της κυβέρνησης θα αναλάβει ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, αν και αρχικώς είχε προταθεί να μιλήσει ο κ. Δημ. Σταμάτης, ο οποίος όμως δεν είναι βουλευτής. Με αυτό ως δεδομένο, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος θα αναλάβει ο κ. Τ. Νεράτζης και όχι ο κ. Αδ. Γεωργιάδης, ενώ την Πέμπτη, πιθανώς, προγραμματίζεται να μιλήσει ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης.

Στο γαλάζιο παρασκήνιο, έντονες είναι οι συζητήσεις για τους αποδέκτες του αιχμηρού σχολίου που επεφύλαξε, το Σάββατο, ο κ. Σαμαράς για βουλευτές και υπουργούς που αντί να βοηθούν στην προσπάθεια, κάνουν «προσωπικά παιχνίδια». Η φράση, που λειτούργησε ως προειδοποίηση ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων που θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση, ερμηνεύθηκε και ως προοίμιο μερικού ανασχηματισμού, με αφορμή την επιλογή του διαδόχου του κ. Δημ. Αβραμόπουλου στο υπ. Αμυνας. Πηγές, πάντως, κοντά στον πρωθυπουργό διέψευδαν, όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε, τα σχετικά σενάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή