Περισσότεροι φόροι κατά 1,7 δισ. προβλέπονται για το 2015

Περισσότεροι φόροι κατά 1,7 δισ. προβλέπονται για το 2015

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένα φορολογικά έσοδα κατά 1,735 δισ. ευρώ προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015 σε σχέση με το τρέχον έτος. Το ποσό αυτό θα προέλθει από την αύξηση των φόρων στην άμεση και έμμεση φορολογία χωρίς, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, να επιβληθούν νέοι φόροι, εκτός από όσους έχουν ήδη ψηφισθεί και θα εφαρμοσθούν για πρώτη φορά το 2015.

Συγκεκριμένα, περισσότερους φόρους ύψους 805 εκατ. ευρώ θα εισπράξει το Δημόσιο από την άμεση φορολογία (φόρος εισοδήματος, φόρος στην περιουσία) καθώς και 930 εκατ. ευρώ επιπλέον από την έμμεση φορολογία (ΦΠΑ, φόροι κατανάλωσης κ.λπ.).

Συνολικά τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού (μετά τις επιστροφές φόρων) θα φθάσουν τα 50,673 δισ. ευρώ από 49,738 δισ. ευρώ φέτος, δηλαδή θα αυξηθούν κατά 935 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, τα επιπλέον έσοδα θα προέλθουν από:

1. Την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης στα εισοδήματα από ενοίκια στο 11% από 10%.

2. Τη φορολόγηση με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ των αγροτών χωρίς αφορολόγητο.

3. Τη φορολόγηση των παροχών ως εισόδημα.

4. Την αύξηση του φορολογητέου εισοδήματος των μισθωτών λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.

5. Την αύξηση της παρακράτησης φόρου από συντάξεις, μετά την εκκαθάριση των πολλαπλών συντάξεων από έναν εκκαθαριστή. Η παρέμβαση αυτή θα αυξήσει τον φόρο εισοδήματος δεδομένου ότι ολόκληρος ο φόρος των συνταξιούχων θα παρακρατείται μέσα στο έτος μη επιτρέποντάς τους επί της ουσίας να δημιουργήσουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο ελληνικό Δημόσιο.

6. Τη βελτίωση της είσπραξης φόρων παρελθόντων οικονομικών ετών μέσω της νέας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών.

Εισφορά αλληλεγγύης

Παράλληλα το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει τη διατήρηση της εισφοράς αλληλεγγύης και το 2015 μειωμένη ωστόσο κατά 30% σε σχέση με το τρέχον έτος, εξέλιξη που θα οδηγήσει στη μείωση των εσόδων κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ από την ανωτέρω πηγή. Με τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30% οι φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα διαπιστώσουν από τα τέλη του Ιανουαρίου του 2015 (εφόσον είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι) την αύξηση του εισοδήματός τους. Για παράδειγμα, μισθωτός του ιδιωτικού τομέα που σήμερα έχει ετήσιο εισόδημα ύψους 20.000 ευρώ καταβάλλει ετησίως 200 ευρώ εισφορά αλληλεγγύης ή διαφορετικά 14,28 ευρώ τον μήνα (200/14). Με τη μείωση κατά 30% της εισφοράς αλληλεγγύης το 2015 το ποσό θα μειωθεί στα 140 ευρώ ετησίως ή στα 10 ευρώ μηνιαίως.

Αλλος φορολογούμενος με εισόδημα 30.000 ετησίως πληρώνει σήμερα εισφορά αλληλεγγύης 600 ευρώ και με τις αλλαγές που προωθούνται το ανωτέρω ποσό θα μειωθεί κατά 180 ευρώ, δηλαδή θα διαμορφωθεί στα 420 ευρώ ετησίως.

Λιγότερα θα είναι τα έσοδα (κατά 80 εκατ. ευρώ) εξαιτίας της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%.

Ενας ακόμα λόγος που τα έσοδα του προϋπολογισμού θα αυξηθούν σε σχέση με το τρέχον έτος έγκειται και στην εισροή κοινοτικών κονδυλίων νωρίτερα απ’ ό,τι αρχικά είχαν προγραμματισθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή