Επισπεύδεται η ρύθμιση οφειλών προς Ταμεία, εφορίες

Επισπεύδεται η ρύθμιση οφειλών προς Ταμεία, εφορίες

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κατάθεση εντός των επόμενων ημερών της νέας ρύθμισης για την αποπληρωμή των οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο προωθεί η κυβέρνηση. Με τον τρόπο αυτό, το οικονομικό επιτελείο διαχωρίζει τις εν λόγω ρυθμίσεις με εκείνη για τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς δεν επήλθε οριστική συμφωνία με την τρόικα, παρά το γεγονός ότι και χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη με την τρόικα για το θέμα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια θα κατατεθεί στη Βουλή μετά τα στρες τεστ των τραπεζών.

Η ρύθμιση για τις οφειλές προς εφορία και Ταμεία προβλέπει την αύξηση των δόσεων στις 100 για χρέη έως 15.000 ευρώ, στις 72 δόσεις για οφειλές άνω των 15.000 ευρώ, ενώ για το ετήσιο επιτόκιο που θα καταβάλλουν οι υπόχρεοι το βασικό σενάριο είναι 4,5%, αλλά παραμένει ανοικτό προς διαπραγμάτευση με την τρόικα. Επίσης, ανοικτό είναι το θέμα των μειώσεων των προσαυξήσεων, για την οποία η ελληνική πλευρά προτείνει ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων να κυμαίνονται από 30% (για 100 δόσεις) έως και το 100% για εφάπαξ καταβολή του κεφαλαίου που οφείλεται. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες με διαβουλεύσεις μέσω e-mail.

Αντιθέτως, το ότι δεν ήταν ώριμη η συμφωνία για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων έγινε σαφές από το βράδυ της Δευτέρας. Η τρόικα είχε ζητήσει η ρύθμιση να ισχύει τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για το σύνολο των επιχειρήσεων, καθώς επίσης και να της παρουσιαστεί μία πλήρης αποτύπωση των επιπτώσεων που θα έχει. Από την ελληνική πλευρά, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Ν. Δένδιας παρουσίασε σχέδιο ρύθμισης που αφορούσε οφειλές προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία μόνο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων.

Επί της ουσίας, η τρόικα δεν απέρριψε την πρόταση του κ. Δένδια, αλλά ζητεί περισσότερες λεπτομέρειες για τα χρέη των μεγάλων επιχειρήσεων και περισσότερες ασφαλιστικές δικλίδες. Στο σημείο αυτό η ελληνική πλευρά διαβεβαίωσε ότι στις προθέσεις της είναι οι «μεγάλοι» οφειλέτες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, σημειώνοντας ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι συλλήψεις μεγαλοοφειλετών.

Προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ μια έκτακτη -τελευταία- συνάντηση με την τρόικα. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού, Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου. Από την πλευρά της τρόικας απουσίαζε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ρίσι Γκογιάλ, ο οποίος είχε ήδη αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη.

Η ελληνική πλευρά επιθυμούσε να «σπάσει» στα δύο το θέμα των ρυθμίσεων και να προχωρήσει άμεσα εκείνη για τις οφειλές προς Ταμεία και εφορία και σε επόμενο στάδιο η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια. Και αυτό για δύο λόγους:

1. Για να αναθερμανθεί η είσπραξη εσόδων από ληξιπρόθεσμες οφειλές και να στηριχθεί τόσο ο προϋπολογισμός όσο και τα Ταμεία.

2. Για να μην καθυστερήσει η υλοποίηση της πρωθυπουργικής δέσμευσης για άμεση αύξηση των δόσεων στις ρυθμίσεις προς Ταμεία και Δημόσιο.

Το σχέδιο αυτό δεν απορρίφθηκε από την τρόικα, με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών να δηλώνει μετά το χθεσινό ραντεβού με τους εκπροσώπους της πως «φάνηκαν δεκτικοί στο να υπάρχει ένα “two step process” (σ.σ. διαδικασία σε δύο στάδια). Να λύσουμε αυτά που λύνονται και δεν έχουν επιπτώσεις στο μετά και κατόπιν να βρούμε το συνολικό που θα είναι συνεπές με το πρώτο».

Η δήλωση αυτή, σε συνδυασμό με την απαίτηση της τρόικας για συνολική λύση αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Δένδια. Αρχικά από το υπουργείο Ανάπτυξης υποστήριζαν πως «ουδέποτε ετέθη από την τρόικα ζήτημα ρύθμισης “πακέτου” για τα δάνεια επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων», ενώ λίγο αργότερα ο ίδιος ο υπουργός δήλωσε πως για τα «κόκκινα» δάνεια «θεωρούμε ότι έχουμε κάνει ένα εξαιρετικό νομοθέτημα. Μια εξαιρετική προσπάθεια, για την οποία μάλιστα, η τρόικα έχει εκδηλώσει επανειλημμένως τη συμφωνία της. Για παράγοντες άλλους, οι οποίοι δεν έχουν έννοια να αναφερθούν εδώ, μας καθυστερεί αυτές τις ημέρες να νομοθετήσουμε».

Μάλιστα, από το περιβάλλον του υπουργού Ανάπτυξης διευκρίνιζαν ότι οι «άλλοι παράγοντες» στους οποίους αναφέρθηκε ο κ. Δένδιας αφορούν τις διαφωνίες στο εσωτερικό της τρόικας. Μετά τη χθεσινοβραδινή έκτακτη σύσκεψη, κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης έλεγαν ότι θα υπάρξει μία ρύθμιση για τις 110.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μια άλλη για τις 1.000 μεγάλες, που οφείλουν και τα μεγαλύτερα ποσά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή