Κύπρος: Τακτική ίσων αποστάσεων τηρεί ο ΟΗΕ

Κύπρος: Τακτική ίσων αποστάσεων τηρεί ο ΟΗΕ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Να δημιουργηθεί η συναντίληψη ότι «οι φυσικοί πόροι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είναι για όλους τους Κυπρίους», ζήτησε ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Εσπεν Αϊντα, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ν. Αναστασιάδη. Στον απόηχο της απόφασης του τελευταίου, να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις λόγω των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Αϊντα ζήτησε «υπευθυνότητα από όλες τις πλευρές, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση» και είπε ότι «παντού στον κόσμο η κατάσταση γίνεται σοβαρή όταν προκύπτουν θαλάσσιες διαφορές». Αν και αναγνώρισε ότι πρόκειται για μια συγκυρία έντασης, είπε ότι οι όροι εντολής του δεν έχουν αλλάξει και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να συνομιλεί με τις δύο πλευρές.

Η Αγκυρα αντέδρασε σε υψηλούς τόνους στην απόφαση της Λευκωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή της στις διαπραγματεύσεις. Ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Βολκάν Μποζκίρ, απαξίωσε την πολιτική ηγεσία της Κύπρου ως «χρεοκοπημένη Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου», ζήτησε ανάκληση της απόφασης, τόνισε ότι «η μεταφορά του φυσικού αερίου στη Δύση και την αγορά της Ευρώπης μπορεί να γίνει μόνο μέσω Τουρκίας» και επί της ουσίας, κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία ότι προχωρά σε έρευνες στη «δήθεν ΑΟΖ της, δίχως να λαμβάνει υπόψη τις συγκεκριμένες και λεπτομερείς προτάσεις της τουρκικής πλευράς για δίκαιη κατανομή». Παράλληλα, η Αγκυρα αντέδρασε στη βάση της αμοιβαιότητας στο διάβημα, στο οποίο προχώρησε το ελληνικό ΥΠΕΞ στον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, Κ. Ουράς, λόγω της αμφισβήτησης της κυπριακής ΑΟΖ. Ο πρέσβης της Ελλάδος στην Αγκυρα, Κ. Λουκάκης, εκλήθη χθες στο τουρκικό ΥΠΕΞ, όπου σύμφωνα με τουρκικές πηγές του ζητήθηκαν διευκρινίσεις σχετικά με την απόφαση της Λευκωσίας.

Ο απερχόμενος αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Στ. Φούλε χαρακτήρισε σημαντικό να επιστρέψουν σύντομα οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πρόσθεσε ότι μια «δίκαιη, βιώσιμη και συνολική λύση του Κυπριακού θα ενισχύσει τη σταθερότητα στην περιοχή, δίνοντας νέα ώθηση στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, και θα ανοίξει μια δέσμη εναλλακτικών προτάσεων για την αξιοποίηση υδρογονανθράκων με οικονομικά οφέλη για όλους τους Κυπρίους». Από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης έστειλε χθες επιστολή προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, ζητώντας του να παρέμβει προς την τουρκική κυβέρνηση και να προσπαθήσει να την πείσει «να μην προχωρήσει σε σεισμολογικές έρευνες με το πλοίο Μπαρμπαρός, ή άλλες παρεμβολές και παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου». Μετά τη συνάντηση με τον κ. Ερογλου χθες στα Κατεχόμενα, ο κ. Αϊντα δήλωσε ότι θα επισκεφτεί και την Αγκυρα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή