Ερευνα για ζημίες από το ελληνικό PSI

Ερευνα για ζημίες από το ελληνικό PSI

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις ζημίες που υπέστη η «κακή τράπεζα» Hypo Real Estate από την αναδιάρθρωση των ελληνικών κρατικών ομολόγων διερευνά η γερμανική εποπτική αρχή τραπεζών, ενώ η εισαγγελία του Μονάχου εξετάζει κατά πόσο διαπράχθηκε το αδίκημα της απιστίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα και καταγγελίες που προέκυψαν το τελευταίο διάστημα, η Hypo φαίνεται ότι διαχειρίστηκε με λάθος τρόπο τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατείχε, με αποτέλεσμα να υποστεί ζημία ύψους 2,56 δισ. ευρώ. Από το φθινόπωρο του 2010 που η Hypo μετατράπηκε σε «κακή τράπεζα» έχει εμφανίσει ζημίες ύψους περίπου 12 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 8 δισ. ευρώ έχουν σχέση με το ελληνικό «κούρεμα» του 2012.

Ομως σε δημοσιεύματα του Τύπου και σε καταγγελίες αναφέρεται ότι η τράπεζα θα μπορούσε να είχε γλιτώσει ζημίες ύψους 2,56 δισ. ευρώ αν είχε κρατήσει τα ελληνικά ομόλογα που υπάγονταν σε ξένο δίκαιο αντί να τα δώσει εθελοντικά κατά την αναδιάρθρωση ή να τα πουλήσει σε ξένα hedge fund. Ως γνωστόν τα ελληνικά ομόλογα που υπάγονταν σε ξένο δίκαιο δεν συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τον Μάρτιο του 2012 και αντίθετα οι κάτοχοί τους έλαβαν ακέραιο το κεφάλαιό τους συν τους τόκους. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο ειδικός εποπτικός έλεγχος που ασκείται αυτή την περίοδο στην εταιρεία FMS, η οποία είχε αναλάβει την εκκαθάριση της Hypo δεν οφείλεται στην υπόθεση των ελληνικών ομολόγων, αλλά είχε προγραμματιστεί από καιρό και αφορά το σύνολο των δραστηριοτήτων της εταιρείας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ. Καταθέτοντας στην επιτροπή προϋπολογισμού του γερμανικού Κοινοβουλίου, η ηγεσία της Hypo είχε κάνει λόγο για «στρατηγική περιορισμού των κινδύνων» στο πλαίσιο της οποίας «χάρισε στην Ελλάδα το 92,7% του χρέους της» ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία της που θα συμπαρέσυρε και άλλες χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή