Επαγγελματική εκπαίδευση για 3 χρόνια στη Γερμανία

Επαγγελματική εκπαίδευση για 3 χρόνια στη Γερμανία

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρωί δίνει το «παρών» στο τεχνικό λύκειο, το μεσημέρι στο μάθημα Γερμανικών και το απόγευμα στο ξενοδοχείο όπου εργάζεται. Αυτή είναι η καθημερινότητα του 27χρονου Χρήστου Πανολιάσκου, που από τον Ιούνιο σπουδάζει και εργάζεται στο Μαγδεμβούργο της Γερμανίας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Mobi-Pro. Το πρόγραμμα «The Job of my Life», όπως το έχουν βαφτίσει οι Γερμανοί, δίνει την ευκαιρία σε νέους Ευρωπαίους πολίτες να παρακολουθήσουν στη Γερμανία πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης σε επαγγελματική σχολή (Berufsschule) με παράλληλη εντατική εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας και εργασία στο αντικείμενό τους. «Είχα σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων και είχα αποκτήσει εμπειρία στον χώρο της εστίασης», διηγείται ο 27χρονος. Στο τετράστερο ξενοδοχείο εργάζονται ακόμα δύο Ελληνες και δύο Ισπανοί από αντίστοιχα προγράμματα. Η αγαστή συνεργασία αποτυπώνεται και στις επίσημες αναφορές του εργοδότη, που δίνει στους Ελληνες «Α με τόνο».

«Είχα πλέον αποφασίσει να φύγω από την Ελλάδα», λέει η 29χρονη Κατερίνα Παπανικολάου, εκπαιδευτικός, που τα τελευταία τρία χρόνια εργαζόταν αφιλοκερδώς, παραδίδοντας μαθήματα σε παιδιά οικογενειών με οικονομική δυσχέρεια. Τελικά, η Κατερίνα ακολούθησε τον ίδιο δρόμο με τους γονείς της, οι οποίοι είχαν μεταναστεύσει τη δεκαετία του ’80 στο Αμβούργο. Η τόλμη της Κατερίνας δικαιώνεται. «Η καθημερινότητα είναι πολύ απαιτητική, γιατί μας απομένει μηδαμινός ελεύθερος χρόνος», περιγράφει. «Μου αρέσει, όμως, ο νέος μου κλάδος και οι συνθήκες εργασίας». Στο ξενοδοχείο οι εργαζόμενοι-φοιτητές περνούν από όλα τα πόστα, ρεσεψιόν, διοίκηση, αίθουσες δεξιώσεων, υπηρεσία δωματίων, εστιατόριο και κουζίνα, προκειμένου να αποκτήσουν συνολική εικόνα της λειτουργίας της επιχείρησης. Οι εντυπώσεις από τη γερμανική πόλη ποικίλλουν. «Εξαρχής με εντυπωσίασε το πράσινο και το πλήθος των ποδηλατών», λέει η Κατερίνα. Καθώς, όμως, η πόλη είναι μικρή, «σπάνια συναντάς κάποιον να μιλάει αγγλικά», σχολιάζει ο Χρήστος. Στα θετικά, ωστόσο, συγκαταλέγεται το σχετικά χαμηλό κόστος ζωής, που δίνει τη δυνατότητα της αυτονομίας στους νεαρούς Ελληνες, που λαμβάνουν μηνιαίως 818 ευρώ.

«Επαναλαμβάνουμε το πρόγραμμα και φέτος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη», εξηγεί στην «Κ» η υπεύθυνη του προγράμματος από τον εκπαιδευτικό οργανισμό Dian, κ. Καλλιόπη Αγγελή. «Το όριο ηλικίας ορίστηκε στα 27, αλλά έχουν αυξηθεί οι ώρες διδασκαλίας των γερμανικών στην Ελλάδα». Στην «προετοιμασία» προστέθηκε ένα σεμινάριο πολιτισμικού περιεχομένου με πληροφορίες για το γερμανικό πολίτευμα, το εκπαιδευτικό σύστημα κ.ά., «που θα διευκολύνει στην προσαρμογή». Οι τομείς επαγγελματικής εκπαίδευσης είναι μηχανικός κατασκευών, τεχνίτης οικοδομικών εργασιών, υδραυλικός, μηχανικός κλιματισμού και θέρμανσης, ηλεκτρονικός, νοσηλευτής γηροκομείου, ξενοδοχοϋπάλληλος, μάγειρας και πωλητής. Το πρόγραμμα καλύπτει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όπως και τα ναύλα από και προς Γερμανία. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν τις αιτήσεις έως 30 Οκτωβρίου. Για πληροφορίες www.dian.gr ή 210- 8253933.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή