Χρήματα δόθηκαν, αλλά δεν απορροφήθηκαν

Χρήματα δόθηκαν, αλλά δεν απορροφήθηκαν

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Από το 2007 έως το 2013 η Ελλάδα έλαβε 207 εκατ. ευρώ σε μορφή χορηγίας από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της Ε.Ε. ώστε να περιπολήσει καλύτερα τα σύνορά της, όταν η είσοδος παράνομων μεταναστών στη χώρα αυξανόταν δραστικά χρόνο με τον χρόνο. Η Ελλάδα, παρόλο που απέσπασε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό της συνολικής χρηματοδότησης του προγράμματος (13%), κατάφερε να απορροφήσει το μικρότερο ποσοστό, μόλις 43% της χορηγίας, όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. βρισκόταν στο 87,6%. Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα της έκθεσης του ευρωπαϊκού ελεγκτικού συνεδρίου σχετικά με την επίτευξη των στόχων του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων που παρουσιάστηκαν χθες στις Βρυξέλλες.

Το Ταμείο έχει ως σκοπό να βοηθά τα κράτη-μέλη να διασφαλίζουν αποδοτικούς ελέγχους στα σύνορα της Ε.Ε. Καθώς η Ελλάδα αποτελεί τα ανατολικά της σύνορα, πήρε το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό της χορηγίας μετά την Ισπανία και την Ιταλία. Ομως σύμφωνα με την έκθεση του ελεγκτικού συνεδρίου, οι πόροι χρησιμοποιήθηκαν για να χρηματοδοτήσουν έργα που θα καλύπτονταν από εθνικούς πόρους (αυτό έγινε και στην Ισπανία), ενώ συχνά το Ταμείο βρέθηκε να πληρώνει την προμήθεια πολύ βασικών αναγκών, όπως καυσίμων και αναλώσιμων, χωρίς έτσι να φαίνεται η προστιθέμενη αξία αυτών των πόρων.

Στην περίπτωση της Ελλάδας το βασικό πρόβλημα ήταν η διαδικασία μέσα από την οποία γινόταν η προμήθεια εξοπλισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αγορά 12 περιπολικών για τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων, που θα συνοδεύονταν από σκυλιά περιπολίας. Παρόλο που τα οχήματα έφτασαν στην Ελλάδα τον Μάιο του 2012, ο διαγωνισμός για την αγορά σκύλων δεν είχε προκηρυχθεί μέχρι και τον Μάιο του 2014, δύο χρόνια αργότερα, αναφέρουν στην «Κ» μέλη του ευρωπαϊκού ελεγκτικού συνεδρίου. Αλλο παράδειγμα είναι η χρηματοδότηση μίσθωσης κέντρου προσωρινής φύλαξης μεταναστών στην Παγανή Μυτιλήνης με συνολικό κόστος 267.405 ευρώ. Το κέντρο δέχθηκε επανειλημμένες επικρίσεις από ΜΚΟ σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούσαν ενώ τον Οκτώβριο του 2009 η Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες έκανε έκκληση να κλείσει, κάτι που έγινε το 2010. Σύμφωνα με την έκθεση, κατά τον χρόνο λήψης της απόφασης χρηματοδότησης του έργου οι απαράδεκτες συνθήκες ήταν γνωστές, αλλά οι ελληνικές αρχές διαβίβασαν στην Επιτροπή «παραπλανητικές περιγραφές» με αποτέλεσμα τώρα να σχεδιάζεται η αφαίρεση αυτής της δαπάνης από την τελική πληρωμή.

Τέλος, η έκθεση καταλήγει ότι και τα τρία κράτη αποδέκτες των πόρων του Ταμείου (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία) είχαν επαναλαμβανόμενες ελλείψεις στον σχεδιασμό, εκτέλεση και παρακολούθηση του Ταμείου, που είχαν αντίκτυπο στην αποτελεσματικότητά του. Για την επόμενη περίοδο χρηματοδότησης 2014-2020 το ελεγκτικό συνέδριο συνιστά να ενισχύσουν τα κράτη-μέλη τη διοικητική τους ικανότητα ως προς τη σύναψη συμβάσεων, να εφαρμόσουν διαφανείς διαδικασίες, ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας να αυξηθεί και η απορροφητικότητα των πόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή