Επιστροφή Ν. Κακλαμάνη στην Κ.Ο. της Ν.Δ.

Επιστροφή Ν. Κακλαμάνη στην Κ.Ο. της Ν.Δ.

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Αποφασισμένος να διεκδικήσει την έξοδο της χώρας από την εποπτεία της τρόικας και την αποτροπή ενός νέου Μνημονίου θα εμφανιστεί απόψε στη Βουλή ο πρωθυπουργός, παρά τα περί του αντιθέτου μηνύματα που στέλνει η πλευρά των πιστωτών κι ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία αυξήθηκε κατά μία έδρα με την επιστροφή του κ. Νικ. Κακλαμάνη στη Ν.Δ. Ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται πεπεισμένος για τη δυνατότητα της χώρας να φέρει εις πέρας τη διαπραγμάτευση και, προς τούτο, αναμένεται να αναδείξει τους κινδύνους που συνεπάγεται μία μακρά πολιτική αβεβαιότητα, την οποία εν μέρει επιδιώκει να ακυρώσει με την αποψινή ψηφοφορία. Σε υψηλούς τόνους έναντι του κ. Τσίπρα, ο κ. Σαμαράς θα παρουσιάσει την πρόοδο που επιτεύχθηκε τα δύο τελευταία χρόνια και τις προοπτικές που, πλέον, ανοίγονται για την κοινωνία, με επίκεντρο της φοροελαφρύνσεις, αλλά και τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια» και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς εφορία και Ταμεία. Παρά το γεγονός ότι, μέχρι χθες, η τελική ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα δεν είχε οριστικοποιηθεί, ο κ. Σαμαράς εφέρετο να περιλαμβάνει συγκεκριμένες εξαγγελίες στην αποψινή ομιλία του στη Βουλή, κάτι που απέφυγε στη ΔΕΘ ή στην κομματική εκδήλωση του Σαββάτου.

Στο Μαξίμου προετοιμάζονται για μάχη υψηλών τόνων ανάμεσα στους κ. Σαμαρά – Τσίπρα, ενώ πνέουν τα μένεα για την επιλογή Δραγασάκη να καταγγείλει διαπλοκή, ζήτημα για το οποίο ο κ. Σαμαράς δεν θα αρνηθεί να σηκώσει το γάντι.

Τα μαθηματικά της προεδρικής εκλογής

Η κυβέρνηση αποσυνδέει την αποψινή φανερή ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης από τη διαδικασία ανάδειξης ΠτΔ, ωστόσο ήδη στο παρασκήνιο έχουν αρχίσει οι προσθέσεις. Μόνο δεδομένο για τη συμπολίτευση είναι η αύξηση της δύναμής της στους 155 βουλευτές, μετά την επιστροφή του κ. Νικ. Κακλαμάνη στη Ν.Δ., η Κ.Ο. της οποίας πλέον αριθμεί 127 βουλευτές. Την επιστροφή του ανακοίνωσε ο ίδιος ο κ. Κακλαμάνης, έπειτα από συνάντηση που είχε χθες το πρωί στο γραφείο της Μουρούζη με τον πρωθυπουργό. Προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία των δύο μερών, όπου συζητήθηκε εάν η επιστροφή θα δημοσιοποιείτο μετά ή πριν από την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τον βουλευτή στην κυβέρνηση.

Αν και διατυπώνονται αισιόδοξες προβλέψεις ακόμη και για 158 ψήφους, η κυβέρνηση κινείται στη λογική των 155 και επενδύει πολιτικά και επικοινωνιακά στον σημαντικό αριθμό βουλευτών που εμφανίζονται ότι θα τηρήσουν στάση ανοχής απέχοντας ή δηλώνοντας «παρών». Κυβερνητικοί παράγοντες σημειώνουν, επίσης, ότι ακόμη και βουλευτές που θα ψηφίσουν απόψε «όχι», όπως οι κ. Λυκούδης και Οικονόμου, είναι σαφές ότι δεν συνδέουν την ψήφο με το τι θα πράξουν στην προεδρική εκλογή, ακυρώνοντας την επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ ότι το αποψινό αποτέλεσμα συνιστά πρόκριμα για τον Φεβρουάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή