Ψηφοφορία με το βλέμμα στραμμένο στους ανεξάρτητους βουλευτές

Ψηφοφορία με το βλέμμα στραμμένο στους ανεξάρτητους βουλευτές

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη μονομαχία Αντ. Σαμαρά – Αλ. Τσίπρα και, φυσικά, με την ονομαστική ψηφοφορία, ολοκληρώνεται απόψε η τριήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία επί του αιτήματος της κυβέρνησης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Το πολιτικό περιβάλλον εντός του οποίου εξελίσσεται η διαδικασία αυτή, είναι εκρηκτικό.

Ωστόσο, από χθες άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους φωνές, από διαφορετικές πλευρές, που όχι μόνο κάνουν λόγο για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης, αλλά και πολύ περισσότερο φθάνουν έως και του να «δείξουν» ως προοπτική ακόμα και τη συγκρότηση κυβερνητικού σχήματος ειδικού σκοπού. Ιδιαίτερη σημασία, ως προς αυτό, έχει το γεγονός ότι τέτοιες φωνές ακούστηκαν τόσο από τον χώρο των ανεξαρτήτων, όσο και από το ΠΑΣΟΚ.

Η γαλάζια, μεγάλη, συνιστώσα της συγκυβέρνησης έχει ενόψει της αποψινής ψηφοφορίας στρέψει την προσοχή της στη «δεξαμενή» των ανεξαρτήτων βουλευτών: οι πιο τολμηροί, παρασκηνιακά, δεν κρύβουν ότι προσβλέπουν ακόμα και σε θετική ή θετικές ψήφους από τον συγκεκριμένο χώρο, ώστε η ενισχυμένη από χθες –με την επιστροφή του κ. Κακλαμάνηπλειοψηφία των 155, να γίνει έστω και κατ’ ελάχιστον μεγαλύτερη. Τα «παρών» και οι απουσίες θα εκληφθούν ως ήττα του αντικυβερνητικού μπλοκ και θα αποδυναμώσουν την επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες εκλογές, σημειώνεται παράλληλα στα πηγαδάκια πέριξ της Ολομέλειας. Ο ανεξάρτητος Γ. Νταβρής, προανήγγειλε χθες την απουσία του από τη σημερινή ψηφοφορία.

Σε πολιτικό επίπεδο, η Ν.Δ. και συνολικά η συγκυβέρνηση, επενδύουν πολλά στην ομιλία του πρωθυπουργού –ο οποίος ήταν χθες παρών κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υπουργού Οικονομικώνκαθώς άπαντες αναμένουν όχι μόνο εξαγγελίες για φιλολαϊκής κατεύθυνσης ρυθμίσεις, αλλά και επισημοποίηση του στόχου για έξοδο από το μνημόνιο.

«Χρειαζόμαστε πολιτική σταθερότητα μέσα από μία νέα συμφωνία των βασικών πολιτικών δυνάμεων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης για μια νέα κυβέρνηση ειδικού σκοπού που θα στηριχθεί από την παρούσα Βουλή», με στόχο και την εκλογή ΠτΔ, είπε ο πρόσφατα ανεξαρτητοποιηθείς από τη ΔΗΜΑΡ Σπ. Λυκούδης.

«Οπως είπε και ο Λυκούδης, θα έρθει η στιγμή που κανείς, όποιος και αν είναι κυβέρνηση, δεν θα έχει εκείνη την πλειοψηφία που θα του επιτρέπει να κάνει αυτά που έχει εξαγγείλει» συμφώνησε ο πράσινος Ν. Σηφουνάκης. Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε αμέσως μετά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Μωραΐτης που είπε ευθέως: «Δεν δίνω λευκή επιταγή σε κανέναν Σαμαρά. Δεν πρόκειται να κλείσω το μάτι σε κανέναν Τσίπρα. Η εκλογή Προέδρου μπορεί να καταστεί πολιτική αφετηρία σταθερότητας, αν χρειαστεί ακόμα και μέσω νέων κυβερνητικών λύσεων από την παρούσα Βουλή. Εκεί, θα κριθεί τελικά ποιοι σημερινοί αρχάγγελοι της σταθερότητας την υπηρετούν πραγματικά». Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο ανεξάρτητος Κ. Γιοβανόπουλος σημείωσε: «Είναι πυκνός ο πολιτικός χρόνος που πλησιάζει προς την εκλογή του ΠτΔ. Χρειαζόμαστε όλοι μία συναίνεση, μία εθνική συνεννόηση». Για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, μίλησε εκ των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών ο Γ. Κουράκος. Για «κυβέρνηση εθνικής ενότητας και σωτηρίας», αλλά μετά από εκλογές, και με συμμετοχή της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ χωρίς τους σημερινούς αρχηγούς τους, μίλησε ο Τ. Κουίκ (ΑΝΕΛ).

Τέλος, σε συνέχεια προχθεσινών επισημάνσεων του κ. Γ. Δραγασάκη, αναφορικά με παρεμβάσεις επιχειρηματιών χθες ο αρχηγός των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος και ο κ. Ν. Νικολόπουλος παρουσίασαν κυβερνητικές τροπολογίες που όπως υποστήριξαν εξυπηρετούν ονόματα όπως ο όμιλος Λάτση, εκδοτικά συγκροτήματα όπως Πήγασος και ΔΟΛ, ενώ σε παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην υπόθεση Ζήμενς.

Πρόταση Μπακογιάννη για μείωση των αντικειμενικών αξιών

Στην ανάγκη διεξαγωγής ενός εθνικού διαλόγου, συνεννόησης και διαμόρφωσης «ενός κοινού μακροπρόθεσμου εθνικού σχεδίου» αναφέρθηκε χθες, κατά την παρέμβασή της στη συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Αφού αναφέρθηκε στα «μαύρα σύννεφα που μαζεύονται γύρω μας», εστιάζοντας στις εκρηκτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στη στάση της Τουρκίας, η πρώην υπουργός τόνισε: «Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το τελευταίο που χρειάζεται αυτή η χώρα είναι ο λαϊκισμός, καιροσκοπικά παιχνίδια μικροπολιτικής εξουσίας, τα οποία δυστυχώς παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό».

Στη συνέχεια, επισήμανε ότι «πέντε χρόνια κρίσης δεν μας έκαναν σοφότερους», επανέλαβε τη θέση της ότι οι Ελληνες υπερφορολογούνται και προανήγγειλε πρωτοβουλία της περί κατάθεσης τροπολογίας, σύμφωνα με την οποία θα μειωθούν σε ποσοστό 30% όλες οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όταν κατεβεί η αντικειμενική αξία, θα είναι ορθολογικότερο το φορολογικό σύστημα, διότι θα βασίζεται σε πραγματικές αξίες», σημείωσε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή