Μετωπική για Πρόεδρο – έξοδο από Μνημόνιο

Μετωπική για Πρόεδρο – έξοδο από Μνημόνιο

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς αριθμητικές απώλειες για την πλειοψηφία, ολοκληρώθηκε χθες μετά τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία, η τριήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία για την ανανέωση της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση: Υπέρ ψήφισαν 155 βουλευτές, όσοι δηλαδή οι της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Το «όχι» συγκέντρωσε 131 ψήφους. Να μην καταψηφίσουν την κυβέρνηση, επέλεξαν οι ανεξάρτητοι προερχόμενοι από τη ΔΗΜΑΡ Γρηγόρης Ψαριανός και Αικατερίνη Μάρκου, δηλώνοντας «παρών» και από τους ΑΝΕΛ ο Γ. Νταβρής, απουσιάζοντας από την ψηφοφορία.

Της ψηφοφορίας προηγήθηκε μια σφοδρή μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που όπως σχολιάστηκε αμέσως μετά, αποτελεί σαφές δείγμα του κλίματος που θα επικρατήσει στην πολιτική ζωή την προσεχή περίοδο, έως και την ώρα της προεδρικής εκλογής, τον προσεχή Φεβρουάριο.

Ο κ. Α. Σαμαράς, απαντώντας στο επαναδιατυπωθέν και χθες αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση προσφυγή στις κάλπες, είπε σε υψηλότατους τόνους ότι με τη στάση του ο κ. Τσίπρας θέτει σε κίνδυνο τις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. «Είναι πασιφανής η λαχτάρα σας να αποτύχει η χώρα» είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ παράλληλα τον κατηγόρησε ότι ασκεί πολιτική τρομοκρατία στους βουλευτές, με στόχο να μη συμβάλλουν με την ψήφο τους στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και συνεπώς στη διατήρηση της σταθερότητας στη χώρα.

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση και ο κ. Σαμαράς έχουν αποτύχει, και επικαλούμενος ως επιχείρημα πως από τους συσχετισμούς φαίνεται ότι δεν θα αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές, ο πρωθυπουργός είναι περιορισμένου χρόνου και άρα μειωμένης αξιοπιστίας για να προχωρήσει σε συμφωνία με τους εταίρους. Για να συμπληρώσει στο πλαίσιο αυτό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αναγνωρίσει τέτοιες συμφωνίες.

Η αποστροφή αυτή της ομιλίας του κ. Τσίπρα προκάλεσε άμεσα την αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ: «Η κομματικά πρόωρη αλαζονεία δεν περίμενα ότι θα οδηγούσε τον κ. Τσίπρα σε τέτοια ατοπήματα: Υπονόμευσε ανοιχτά και απροκάλυπτα τη θέση της χώρας στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης. Εβλαψε συνειδητά το εθνικό συμφέρον» είπε ο κ. Ευ. Βενιζέλος.

Εν τω μεταξύ, τόσο ο κ. Α. Σαμαράς όσο και ο κ. Τσίπρας απέρριψαν τα σενάρια που ενισχύθηκαν το τελευταίο τριήμερο από τοποθετήσεις ανεξάρτητων βουλευτών, αλλά και μελών της πράσινης Κ.Ο., για την ανάγκη σχηματισμού «κυβέρνησης ειδικού σκοπού», με άλλον επικεφαλής και τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, από την παρούσα Βουλή.

Στο παρασκήνιο, οι «γαλάζιοι» σχολίαζαν ότι τόσο οι τρεις «απώλειες» από τον χώρο της αντιπολίτευσης (τα δύο «παρών» και η συνειδητή απουσία), όσο και ότι οι περισσότεροι εκ των ανεξαρτήτων που δήλωσαν πως καταψηφίζουν την κυβέρνηση, επέλεξαν ταυτόχρονα να ασκήσουν οξύτατη κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι δεν αποτελεί ρεαλιστική εναλλακτική λύση, συνιστούν πολιτική ήττα του αντικυβερνητικού μπλοκ: Η συζήτηση μετατράπηκε από ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, σε άτυπη ψήφο δυσπιστίας προς την αξιωματική αντιπολίτευση, έλεγαν χαρακτηριστικά στους διαδρόμους.

Στον αντίποδα, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμιζαν πως πολιτικά ηττημένη από την κοινοβουλευτική μάχη εξέρχεται η κυβέρνηση: Υποστηρίζουν, ειδικότερα, ότι οι αρχικές στοχεύσεις του μεγάρου Μαξίμου να αξιοποιηθεί η συγκεκριμένη διαδικασία ως προάγγελος σχηματισμού μιας ευρύτερης πλειοψηφίας, με ορίζοντα την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας την προσεχή Ανοιξη, απέτυχε.

Η ολοκλήρωση της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή, πέραν του στοιχείου της οξύτατης πόλωσης που εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τις σχέσεις της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση, ανέδειξε τον χώρο των ανεξάρτητων βουλευτών ως κρίσιμου παράγοντα συνδιαμόρφωσης εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό τους προσεχείς μήνες, τόσο ενόψει του Προϋπολογισμού, όσο και –κυρίως- της διαδικασίας ανάδειξης και εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Τούτο, μεταξύ των άλλων, πιστοποίησαν με τις παρεμβάσεις τους οι περισσότεροι εξ αυτών, με τις οποίες άνοιξε αιφνιδιαστικά και προσέλαβε συγκυριακά μεγάλες διαστάσεις η συζήτηση περί ενδεχόμενης ανάδειξης νέας κυβέρνησης χωρίς εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή