Τα «πηγαδάκια», οι ατάκες και οι αγωνίες στο περιστύλιο

Τα «πηγαδάκια», οι ατάκες και οι αγωνίες στο περιστύλιο

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης είχε προεξοφληθεί απ’ όλους τους βουλευτές χθες στη Βουλή. Αντιθέτως, αυτό που κυριαρχούσε στις συζητήσεις έξω από την αίθουσα της Ολομέλειας ήταν η προεδρική εκλογή. «Εγώ σας λέω ότι τον προηγούμενο Αύγουστο την είχαμε την προεδρική εκλογή. Με αυτά, όμως, που κάναμε με τον ΕΝΦΙΑ, σήμερα δεν την έχουμε». Η φωναχτή ατάκα της κ. Ντόρας Μπακογιάννη στην ομήγυρη στο εντευκτήριο των βουλευτών είναι ενδεικτική. Ολοι -αλλά πραγματικά όλοι- οι βουλευτές μόνο αυτό συζητούσαν: Αν τον προσεχή Μάρτιο θα επιτευχθεί ο μαγικός αριθμός των 180 ψήφων που απαιτούνται για να μην προκληθούν πρόωρες εκλογές.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, άλλωστε, στις περισσότερες συζητήσεις οι βουλευτές έδιναν σημασία στο πόσα «παρών» και κυρίως «όχι» θα ακούγονταν στην ψηφοφορία. «Αυτά να μετρήσετε», έλεγαν με νόημα στους δημοσιογράφους, «δείχνοντας» με το βλέμμα τους τούς μη δεδομένους. Δηλαδή τους λεγόμενους ανεξάρτητους βουλευτές, πολλοί εκ των οποίων «κυκλοφορούσαν» με ένα αινιγματικό χαμόγελο, σαν να χαίρονταν που ήξεραν ότι από εκείνους μάλλον θα κριθεί η τύχη της χώρας.

«Να γράψεις ότι μόνο στον ανασχηματισμό χάσαμε 2 μονάδες με την επιλογή των Ντινόπουλων», έλεγε έξαλλη η Φωτεινή Πιπιλή σε μια παρέα. Και τους καλούσε να προβλέψουν πόσες έδρες θα βγάλει στις επόμενες εκλογές η Ν.Δ. στην Α΄ ή τη Β΄ Αθηνών. «Προβλέπω ότι στις εκλογές θα σφαχτείτε ακόμη και μεταξύ σας» της έλεγε ένα κύριος, επικαλούμενος ως ένδειξη τη φήμη ότι «ο Πάνος Παναγιωτόπουλος ξεκινά δημοσιογραφική εκπομπή στον αντιμνημονιακό Κόντρα Τσάνελ»!

Λίγο πιο δίπλα ο Κωστής Χατζιδάκης απορούσε που η κυβέρνηση κρύβει ακόμη και τα επιτεύγματά της. «Εχουμε απελευθερώσει επαγγέλματα, έχουμε ρίξει τις τιμές σε μια σειρά προϊόντων, κατορθώσαμε ακόμη και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας σε αρκετούς τομείς και κανείς δεν αποτολμά να αναδείξει όσα κάνουμε», έλεγε χαμηλόφωνα σε μια παρέα δημοσιογράφων, συμπληρώνοντας: «Μοιάζουμε σαν να μην πιστεύουμε στην πολιτική μας, σαν να έχουμε τύψεις για όσα πετύχαμε και να περιμένουμε άπραγοι την επέλαση του ΣΥΡΙΖΑ».

Οι του ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά τους, απέφευγαν τις πολλές κουβέντες. Σαν να έχουν και εκείνοι προεξοφλήσει την τύχη τους, αλλά και να μην θέλουν να δώσουν τροφή για σχόλια, ξέροντας μάλλον ότι κάθε τι μπορεί να ερμηνευθεί ως ενδοκομματική παραφωνία.

Ενδιαφέρον, όμως, είχαν και οι συζητήσεις των Συριζαίων. Εδειχναν μεν χαρούμενοι, αλλά κάποιοι εξ αυτών δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους. Και ίσως η πιο χαρακτηριστική ατάκα ήταν μία που κρυφάκουσα από γνωστό νεοκλεγέντα βουλευτή της περιφέρειας. «Μακάρι να μην χρειαστεί να κυβερνήσουμε μόνοι μας», εκμυστηρευόταν χαμηλότονα σε μια παρέα «συντρόφων» του στην αίθουσα του καφενείου, που το κάπνισμα επιτρέπεται (παράνομα) κι όταν κατάλαβε ότι τον άκουσα με παρακάλεσε να μην πω το όνομά του…

Πιο ανέμελος απ’ όλους έδειχνε ο Δημ. Αβραμόπουλος. Ακόμη και στην αρχή της ομιλίας Τσίπρα εκείνος «αγόρευε» στο περιστύλιο μεταφέροντας σε βουλευτές τις πρώτες εμπειρίες του από τις Βρυξέλλες. Αναλόγως «χαλαρός» έμοιαζε και ο Στ. Θεοδωράκης, ο οποίος «επισκέφθηκε» χθες τη Βουλή για να πάρει μια γεύση από αυτό που φιλοδοξεί να είναι η καθημερινότητά του μετά τις εκλογές. «Ηρθα για να μάθω τι πρέπει να αποφεύγω», έλεγε χαμογελώντας σε πρώην συναδέλφους του.

Στο καφενείο

Από τη μαζική επάνοδο των βουλευτών στο Κοινοβούλιο -διότι μην ξεχνάμε ότι τα θερινά τμήματα μόλις ολοκληρώθηκαν- δεν έλειψαν βέβαια και τα αστεία μεταξύ τους. Το πιο χαριτωμένο που ακούστηκε στο καφενείο ήταν το «καλώς τον Ταφούλα» που αναφώνησε πρώην υπουργός της Ν.Δ. μόλις είδε τον Κώστα Τασούλα, ενώ ειδική μνεία αξίζει και μία ατάκα της Αλέκας Παπαρήγα – η οποία μάλιστα καταχειροκροτήθηκε από τους γαλάζιους βουλευτές. Ηταν όταν, κορυφώνοντας την κριτική της στον ΣΥΡΙΖΑ, προέβλεψε ότι οι προτάσεις του κ. Τσίπρα για τον σοσιαλισμό υπάρχουν μεν στο πρόγραμμά του, αλλά ποτέ δεν θα υλοποιηθούν. Διότι όπως είπε «είναι σαν τη ζάχαρη στον κουραμπιέ. Τον τινάζεις και φεύγει».

Στα αξιομνημόνευτα, τέλος, παραλειπόμενα της χθεσινής συνεδρίασης ήταν το βιβλίο που είχε απορροφήσει τον Π. Τατσόπουλο εν ώρα συνεδρίασης και κυρίως το σκάκι που «συνελήφθη (και από φωτογραφικό φακό) να… παίζει στο μικρό τάμπλετ του, ο κ. Ταμήλος. Το γεγονός, τέλος, ότι η γαλάζια Γεωργία Μαρτίνου εθεάθη κάποια στιγμή να κοιτά με προσήλωση μια μεγάλη εικόνα της Παναγίας που είχε ανάμεσα στα χαρτιά της δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθεί…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή