Ειδικού σκοπού

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση δίνει αφορμή για παρατηρήσεις. Κατ’ αρχάς, η προκληθείσα ψηφοφορία τελείται όχι τόσο για άντληση εμπιστοσύνης όσο για άντληση πολιτικού χρόνου και για βολιδοσκόπηση προθέσεων των πολυπληθών ανεξαρτήτων ενόψει εκλογής Προέδρου. Οι ανεξάρτητοι βουλευτές, διαγραμμένοι ή αποχωρήσαντες από κόμματα, 23 συνολικά, είναι ένα από τα αξιοσημείωτα της παρούσας Βουλής: ουδέποτε στη 40χρονη μεταπολιτευτική ιστορία ήταν τόσο πολλοί! Σημείο και αυτό της αποσάθρωσης του παλαιού συστήματος και του συνολικού μετασχηματισμού.

Οι ανεξάρτητοι, μαζί με βουλευτές κομμάτων που μάλλον δεν θα υπερβούν το εκλογικό όριο, αλλά και με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., που θα έχουν πολύ λιγότερες έδρες από το 2012, όλοι μαζί αγωνιούν για το πολιτικό τους μέλλον. Φέρουν πολλαπλά βάρη: έχουν ψηφίσει σκληρούς νόμους, που τους φέρνουν αντιμέτωπους με τους ψηφοφόρους τους, βρίσκονται σε κόμματα σε τροχιά ήττας, είναι μετέωροι, βλέπουν τη ραγδαία φθορά και αντιλαμβάνονται ότι η επανεκλογή θα είναι δυσχερής ή απίθανη. Οι περισσότεροι δεν επιθυμούν εκλογές. Αναμενόμενο: Κανείς βουλευτής δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές, μας έλεγε έμπειρος πολιτικός ηγέτης σε ανύποπτο χρόνο.

Από αυτούς τους απρόθυμους και αγωνιώντες παράγεται αίφνης μια ρηξικέλευθη πολιτική πρόταση: να συγκροτηθεί κυβέρνηση ειδικού σκοπού, με σύμπραξη της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, ακόμη και με εναλλασσόμενο πρωθυπουργό, για τη ρύθμιση του χρέους. Ουσιαστικά προτείνουν επανάληψη της κυβέρνησης Παπαδήμου, την οποία επαίρεται ότι προκάλεσε ο αλησμόνητος ηγέτης ειδικού σκοπού Γιώργος Καρατζαφέρης, του μετέπειτα εξατμισθέντος και αφομοιωθέντος ΛΑΟΣ, με ειδικό σκοπό το αιματηρό «κούρεμα» και την υπαγωγή του νέου χρέους υπό βρετανικό δίκαιο, και κατάληξη τις διπλές εκλογές του 2012.

Η συγκυρία είναι εντελώς διαφορετική. Το πολιτικό τοπίο έχει μετασχηματιστεί βαθιά και θα συνεχίσει να αλλάζει. Το ίδιο και περισσότερο η κοινωνία. Τέτοιας τάξεως ιστορικοί μετασχηματισμοί δεν αντιμετωπίζονται με ειδικούς χειρισμούς σε καφενεία και περιστύλια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή