Τα Abrahams, το αεροδρόμιο στο Καστέλλι και τα drones

Τα Abrahams, το αεροδρόμιο στο Καστέλλι και τα drones

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη Τρίτη, στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Μ. Κωσταράκος έδωσε τέλος στην υπόθεση της προμήθειας των αμερικανικών αρμάτων μάχης Abrahams από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού. «Η προμήθεια δεν είναι δωρεάν. Θα μας στοιχίσει 1,9 δισ. ευρώ και γι’ αυτό από την πλευρά μας έχει απορριφθεί», αιφνιδίασε ο κ. Κωσταράκος τα μέλη της επιτροπής, προσθέτοντας ότι το ποσό αυτό είναι πληρωτέο σε τρία χρόνια.

Αυτό δεν αντιστοιχεί στην εικόνα που υπήρχε ώς τα μέσα του καλοκαιριού, όταν πηγές προσκείμενες στο ΥΠΕΘΑ αλλά και στη στρατιωτική ηγεσία, υποστήριζαν ότι η παράδοση 90 αρμάτων Abrahams θα ξεκινούσε τον Σεπτέμβριο. Κάπου εκεί πάντως η υπόθεση άρχισε να στραβώνει. Τον Αύγουστο, στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος, που έθεσε το ζήτημα αυτό στο γενικότερο πλαίσιο της παραχώρησης υλικού από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού στον ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ, εισέπραξε μόνο δικαιολογίες για την καθυστέρηση.

Ο κ. Χέιγκελ απάντησε ότι τα ελληνικά αιτήματα για την παροχή υλικού από τα αμερικανικά αποθέματα «εξετάζονται», ωστόσο «οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις υφίστανται πιέσεις που δεν επιτρέπουν τη λήψη οριστικών αποφάσεων για την παράδοση του υλικού». Είχε μάλιστα επικαλεστεί την εκκρεμότητα σε σχέση με την υπογραφή συμφωνίας Status of Forces Agreement με το Αφγανιστάν, που θα καθόριζε το μέγεθος της αμερικανικής δύναμης που θα παρέμενε στη χώρα. Η συμφωνία με το Αφγανιστάν υπογράφτηκε στις 30 Σεπτεμβρίου. Και, αίφνης, τώρα ανακύπτει θέμα υπέρογκου κόστους, που αναγκάζει την ελληνική πλευρά να κάνει πίσω.

Το ότι οι «δωρεάν παραδόσεις» από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού δεν ήταν ποτέ δωρεάν είναι γνωστό. Η Ελλάδα αναλαμβάνει τη μεταφορά, τη συναρμολόγηση, τις επιδιορθώσεις, ακόμα και τυχόν αναβαθμίσεις, ουδέποτε ωστόσο το κόστος δεν είχε αγγίξει το ύψος μιας μεγάλης εξοπλιστικής προμήθειας (υπενθυμίζεται πως 2,2 δισ. ευρώ ήταν το αρχικό κόστος των υποβρυχίων P-214).

Αν και στο ΥΠΕΘΑ αρνούνται ότι γίνεται «παζάρι», ελληνικές διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι οι δυσκολίες ενδεχομένως να συνδέονται με το αμερικανικό αίτημα για την εγκατάσταση μονάδας μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) στο Καστέλλι Χανίων. Παρεμπιπτόντως και το θέμα αυτό συζητήθηκε στη συνάντηση Αβραμόπουλου – Χέιγκελ. Οπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ έχουν το συγκεκριμένο στρατιωτικό αεροδρόμιο στο πλαίσιο της στρατηγικής τους για την αντιμετώπιση της ισλαμικής τρομοκρατίας.

Η ελληνική κυβέρνηση αντιπροτείνει να εγκαταστήσουν τα drones στη Σούδα. Η διστακτικότητά της όσον αφορά το Καστέλλι οφείλεται, σύμφωνα με τις ανωτέρω πηγές, στο γεγονός ότι η εγκατάσταση στη Σούδα μπορεί να εγκριθεί με μία απλή απόφαση του πρωθυπουργού, στο πλαίσιο της υφιστάμενης διακρατικής συμφωνίας, ενώ η εκχώρηση του αεροδρομίου στο Καστέλλι θα είχε ως προϋπόθεση την έγκριση της Βουλής, μια διαδικασία που η κυβέρνηση θα ήθελε να αποφύγει κατά τη συγκεκριμένη συγκυρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή