Αχτίδα ελπίδας από τον νέο αθλητικό νόμο

Αχτίδα ελπίδας από τον νέο αθλητικό νόμο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα υπάρξει η απαιτούμενη πολιτική βούληση στο ποδόσφαιρο; Το ερώτημα αυτό γίνεται όλο και πιο επίκαιρο καθώς η νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση και κατάθεση στον πολιτικό προϊστάμενο του νέου νόμου για τον αθλητισμό.

Η νομοπαρασκευαστική και νομοτεχνική επιτροπή θεσπίστηκε πριν από ένα χρόνο με αντικείμενο τη μελέτη και πρόταση νέων νομοθετικών ρυθμίσεων για τον αθλητισμό, την κωδικοποίηση της υφιστάμενης αθλητικής νομοθεσίας και τη νομοτεχνική επεξεργασία των κανονιστικών πράξεων που προτείνονται από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Επί της ουσίας θα επιχειρήσει να συγκεντρώσει σε έναν νόμο τον θεμελιώδη αθλητικό νόμο 2725/1999 και τους περίπου δέκα που ακολούθησαν έως σήμερα επιφέροντας έναν πραγματικό κυκεώνα.

«Εχουν τεθεί επί τάπητος θέματα που για πολλά χρόνια δεν συζητούνταν» λέει στην «Κ» πρόσωπο που γνωρίζει την κατεύθυνση της επιτροπής και προσθέτει: «έχουν τεθεί οι βασικές προτεραιότητες. Ο νέος νόμος στοχεύει στην αλλαγή πολλών πραγμάτων. Θα χρειαστεί η πολιτική βούληση, όχι μόνο του αρμόδιου υπουργού αλλά και της κυβέρνησης συνολικότερα».

Ελάχιστα πράγματα από όσα συζητούνται και έχουν αποφασιστεί έχουν διαρρεύσει. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος αθλητικός νόμος δεν θα είναι μια απλή ενοποίηση των διάσπαρτων νομοθετημάτων του παρελθόντος, αλλά μια σύγκρουση με «νοοτροπίες», πολλές από τις οποίες έγιναν διατάξεις.

Το εκλογικό σύστημα των ομοσπονδιών, η αθλητική δικαιοσύνη, η αντιμετώπιση της βίας, ο έλεγχος νομιμότητας των Αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών και η επικαιροποίηση διατάξεων που αφορούν την προσυνεννόηση αγώνων και τη φαρμακοδιέγερση είναι κάποια από όσα έχουν συζητηθεί.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός νόμου που να απαντά στα σύγχρονα προβλήματα του αθλητισμού –επαγγελματικού και ερασιτεχνικού- και να μπορεί να εφαρμοστεί. Ενός νόμου που θα σέβεται την αυτονομία του αθλητισμού αλλά θα θωρακίζει έννοιες όπως η δικαιοσύνη, η εκπροσώπηση μέσω διευρυμένων δημοκρατικών διαδικασιών και η δημόσια ασφάλεια. Ενός νόμου που θα αυτοματοποιεί την επιβολή κυρώσεων ωθώντας προς την εφαρμογή προβλέψεων που απλώς αναπαράγονταν από νόμο σε νόμο χωρίς να υλοποιούνται συνολικά, όπως, για παράδειγμα το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης στα γήπεδα. Βασικές προτεραιότητες της επιτροπής είναι η απονομή δικαιοσύνης από πραγματικά -και όχι κατ’ όνομα- ανεξάρτητα όργανα, αλλά και της διεύρυνσης του δικαιώματος ψήφου.

Ολα αυτά, όπως αναμένεται να μορφοποιηθούν και να παρουσιαστούν οδηγούν σε ρήξη με το παρελθόν, με κατεστημένες λογικές και με ανισότητες μεταξύ αθλημάτων. Οπως είναι γνωστό ο αθλητικός νόμος, όπως είναι σήμερα, δεν αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο όλα τα αθλήματα. Και ίσως αυτή η διαφορετική – προνομιακή αντιμετώπιση να είναι ένας από τους λόγους της πύκνωσης των -διαπιστωμένων από τη Δικαιοσύνη- φαινομένων διαφθοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή