Ξεκίνησε η συζήτηση απεμπλοκής του ΔΝΤ από την Ελλάδα

Ξεκίνησε η συζήτηση απεμπλοκής του ΔΝΤ από την Ελλάδα

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ζήτημα της ολοκλήρωσης του προγράμματος του Ταμείου νωρίτερα από το προβλεπόμενο, και συγκεκριμένα στο τέλος του έτους, έθεσε η ελληνική πλευρά στη συνάντηση της Κυριακής μεταξύ της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα και του συμβούλου του πρωθυπουργού Στ. Παπασταύρου, με την οποία ξεκίνησε ουσιαστικά η συζήτηση για την «επόμενη μέρα» της χώρας.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Χαρδούβελης δήλωσε πως «είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Η κ. Λαγκάρντ μας συνεχάρη για την πολύ μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια», αλλά πρόσθεσε πως «μας συνέστησε να εξακολουθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις και αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν με τρόπο ώστε να γίνουν κτήμα του ελληνικού λαού και να συνεχιστούν. Να μην οπισθοδρομήσουμε».

Πάντως, σημείωσε ότι «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα είναι αρωγός στην ελληνική προσπάθεια και σ’ αυτό που πάμε να πετύχουμε».

Από την πλευρά του, το Ταμείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως η κ. Λαγκάρντ «επαίνεσε τις Αρχές για τη σημαντική βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της Ελλάδας και τις ενθάρρυνε να εφαρμόσουν αποφασιστικά βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του προγράμματος. Επανέλαβε τη δέσμευση του Ταμείου να στηρίξει την Ελλάδα στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση συζητήθηκε και το χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση του ΔΝΤ, με κυβερνητικά στελέχη να αναφέρουν πως στόχος της Ελλάδας είναι αυτό να πραγματοποιηθεί στο τέλος του έτους. Ωστόσο, ακόμα δεν είναι βέβαιο ότι κάτι τέτοιο θα ευοδωθεί, ενώ τα ίδια στελέχη σημείωναν πως θα υπάρξουν κι άλλες συζητήσεις. Και αυτό, επειδή η Ελλάδα αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση και δεν είναι εύκολο να υπάρξει κάποια λύση που θα μπορούσε να ικανοποιήσει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Μάλιστα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου ανέφερε μετά τη σύσκεψη πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι θετικό στη μετεξέλιξη της σχέσης με την Ελλάδα και υποστήριξε ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι».

«Καθαρή λύση»

Σε κάθε περίπτωση, ο αξιωματούχος ξεκαθάρισε πως «δεν αρέσει η αβεβαιότητα» σε κανέναν και όλοι «θέλουν καθαρό πεδίο, καθαρή λύση. Στο τέλος, θέλουμε όλοι να είναι ευχαριστημένοι». Συμπλήρωσε, πάντως, πως «αισθανόμαστε ότι το ΔΝΤ είναι μαζί μας, κατανοεί τις θέσεις μας και θα προσπαθήσει να μας βοηθήσει».

Εν τω μεταξύ η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σε χθεσινό της δημοσίευμα αναφέρει ότι «ο Σαμαράς σχεδιάζει διαζύγιο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο». Επίσης η Frankfurter Rundschau υποστηρίζει ότι «ο Σαμαράς έχει δύο άσους στο μανίκι του, τους οποίους ελπίζει να αξιοποιήσει στους επόμενους μήνες: ο ένας είναι η οικονομική ανάπτυξη, ο δεύτερος είναι το αποκαλούμενο διαζύγιο κοινή συναινέσει με το ΔΝΤ. Ο Σαμαράς θέλει να τερματίσει πρόωρα το πρόγραμμα στήριξης που κανονικά τρέχει μέχρι το 2015, παραιτούμενος μάλιστα από δάνεια συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ. Και θέλει να προμηθευθεί από τις αγορές τα χρήματα που απαιτούνται για αναχρηματοδότηση (του χρέους)».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή