Στον Ζαν Τιρόλ απενεμήθη το Νομπέλ Οικονομίας για το 2014

Στον Ζαν Τιρόλ απενεμήθη το Νομπέλ Οικονομίας για το 2014

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το φετινό Νομπέλ Οικονομίας δόθηκε στον διακεκριμένο Γάλλο οικονομολόγο, Ζαν Τιρόλ, ως αναγνώριση των ενδελεχών αναλύσεών του σχετικά με τη δύναμη των αγορών.

Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία στη Στοκχόλμη χαρακτήρισε τον καθηγητή Οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Τουλούζης, ως έναν από τους διανοητές με τη μεγαλύτερη επιρροή στη σύγχρονη εποχή, ο οποίος συνέβαλε ιδιαίτερα στο να γίνει κατανοητός ο τρόπος ρύθμισης των πρώην μονοπωλίων. Ο Ζαν Τιρόλ, ο οποίος, όπως αναφέρει το Ρόιτερς δεν είναι γνωστός στην πατρίδα του, έχει μελετήσει εις βάθος το πώς οι κυβερνήσεις, μπορούν να χαλιναγωγήσουν τους κολοσσιαίους ομίλους, οι οποίοι παλαιότερα δέσποζαν στην αγορά ως κρατικά μονοπώλια στους κλάδους ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, περίθαλψης και μεταφορών.

Κατά την Ακαδημία, ο κ. Τιρόλ, διασαφήνισε τις πολιτικές εκείνες, οι οποίες απαιτούνται για τη ρύθμιση των αγορών ειδικά μετά ένα κύμα ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο δημιουργεί αινιγματικές καταστάσεις. Οι κυβερνήσεις τότε προβληματίζονται πώς θα παρακινήσουν ιδιώτες να κάνουν επενδύσεις στην περίθαλψη και στους σιδηροδρόμους, ενώ παράλληλα θα πρέπει να ελέγχουν τα κέρδη. «Ενα από τα οφέλη, που εξασφάλισα, ήταν ότι βρέθηκα με τους σωστούς ανθρώπους τη σωστή στιγμή», επισημαίνει ο βραβευθείς.

Πρόκειται για τον δεύτερο Γάλλο, ο οποίος τιμάται φέτος με Νομπέλ μετά τον συμπατριώτη του Πατρίκ Μοντιανό, ο οποίος βραβεύτηκε με το Νομπέλ Λογοτεχνίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι συνήθως τα Νομπέλ Οικονομίας σάρωναν Αμερικανοί οικονομολόγοι, αλλά η περίπτωση Τιρόλ δεν πέρασε απαρατήρητη από τον Γάλλο πρωθυπουργό. Ο Μανουέλ Βαλς έσπευσε να συγχαρεί τον νομπελίστα, χαρακτηρίζοντας τη βράβευσή του «ως γροθιά στο μάτι για τους εχθρούς της Γαλλίας». Αναφορικά, τέλος, με τον ίδιο τον Ζαν Τιρόλ, αυτός υιοθετεί συγκρατημένη θέση ως προς τις προοπτικές της γαλλικής οικονομίας: «Χρειάζεται εκσυγχρονισμό η χώρα μας, για να μην κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας ανεργία και χρέος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή