Στο αυτόφωρο όσοι βασανίζουν και κακοποιούν ζώα

Στο αυτόφωρο όσοι βασανίζουν και κακοποιούν ζώα

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγκύκλιο προς τους προϊσταμένους των εισαγγελικών εφετών της χώρας με την οποία ζητεί να παραπέμπονται στο αυτόφωρο όσοι προβαίνουν σε βασανισμούς ζώων, κλπ, απέστειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη με αφορμή την ένταση των φαινομένων βασανισμού, κακοποίησης και πράξεων βίας εναντίον των ζώων. Επίσης η εισαγγελική λειτουργός επισημαίνει ποια όργανα της πολιτείας είναι αρμόδια για να επιλαμβάνονται παρόμοιων περιστατικών.

Ερμηνεύοντας τον Ν. 4039/2012 για την προστασία των ζώων, η κ. Κουτζαμάνη αναφέρει ότι απαγορεύονται ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας εναντίον του, ιδίως όπως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός (η στείρωση του ζώου καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρείται ακρωτηριασμός), η πώληση, εμπορία και παρουσίαση- διακίνηση μέσω διαδικτύου οποιουδήποτε οπτικοακουστικού υλικού (όπως βίντεο ή άλλου είδους κινηματογραφικού ή φωτογραφικού υλικού), στο οποίο απεικονίζεται οποιαδήποτε πράξη βίας εναντίον ζώου, η σεξουαλική συνεύρεση μεταξύ ζώων και ανθρώπου, με σκοπό το κέρδος ή τη σεξουαλική ικανοποίηση ατόμων που παρακολουθούν ή συμμετέχουν σε αυτά, καθώς και η μονομαχία μεταξύ ζώων.

Στην επίμαχη εγκύκλιο σημειώνεται, ότι αρμόδια όργανα για τη βεβαίωση των παραβάσεων σε βάρος των ζώων είναι η Ελληνική Αστυνομία, η Δασική Υπηρεσία, τα τελωνεία, οι Σταθμοί Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥΚΕ), το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή και οι ιδιωτικοί φύλακες θήρας των κυνηγετικών οργανώσεων.

Σύμφωνα με την εν λόγω εγκύκλιο, οι υπεύθυνοι φορείς πρέπει:

«1) Να εξετάζουν άμεσα και με προσοχή κάθε είδους πληροφορία- καταγγελία, απ' όπου και αν προέρχεται, συμπεριλαμβανομένου και του διαδικτύου, αναφορικά με περιστατικά βασανισμού, κακοποίησης, κακής και βάναυσης μεταχείρισης οποιουδήποτε είδους ζώου, πράξεων βίας κατ' αυτού, όπως ιδίως δηλητηρίαση, κρέμασμα, πνιγμό, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό κ.λπ. και οσάκις διαπιστώνουν παράβαση των διατάξεων του άρθρου 16 του Ν. 4039/2012, ή των άλλων διατάξεων που αναφέρονται στο άρθρο 20, οι οποίες διώκονται αυτεπαγγέλτως, αν πρόκειται περί αυτοφώρων να προβαίνουν στη σύλληψη και προσαγωγή των υπαιτίων, εάν δε τούτο δεν είναι εφικτό στην καταμήνυσή τους.

2) Να τους ενημερώνουν αμέσως για τις διαπιστώσεις τους και τις ενέργειες, στις οποίες προέβησαν, ζητούντες εν ανάγκη και τη συνδρομή τους».

Ακόμη, η κ. Κουτζαμάνη ζητά από τους προϊσταμένους των Εισαγγελιών Εφετών να παραγγείλουν στους κατά τόπους εισαγγελείς Πρωτοδικών την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας (εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις), «για τον κολασμό των εγκλημάτων που προβλέπονται και τιμωρούνται από τον νόμο» με την παραπομπή των δραστών «στα ακροατήρια για την άμεση εκδίκαση των εγκλημάτων και σε περίπτωση αναβολής τον προσδιορισμό των οικείων δικογραφιών σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Στην εγκύκλιο της εισαγγελικής λειτουργού γίνεται ειδική αναφορά στις ποινικές και χρηματικές ποινές, κυρώσεις που μπορεί να επιβληθούν στις περιπτώσεις βασανισμού, κλπ ζώων, οι οποίες, κατά περίπτωση, ανέρχονται μέχρι δύο χρόνια φυλάκιση και χρηματική ποινή από 3.000 έως 15.000 ευρώ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή