Μίνι κραχ στο Χ.Α. με πτώση 5,7% του Γενικού Δείκτη

Μίνι κραχ στο Χ.Α. με πτώση 5,7% του Γενικού Δείκτη

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μίνι κραχ σημειώθηκε χθες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 5,7%, στις 948,21 μονάδες, που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα από την αρχή του έτους. Στη δίνη των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν όλες σχεδόν οι μετοχές και κυρίως οι τραπεζικές. H Eurobank έκλεισε με απώλειες 10,47%, η Alpha Bank είχε πτώση 7,31%, ενώ Εθνική και Πειραιώς υποχώρησαν κατά 5,45% και 5,69% αντίστοιχα.

Τα αίτια της κατάρρευσης θα πρέπει να αναζητηθούν στον εκρηκτικό συνδυασμό που προκαλεί η πολιτική αβεβαιότητα στο εσωτερικό, αφού η χώρα έχει εισέλθει σε μία άτυπη προεκλογική περίοδο, και η ανησυχία για το αποτέλεσμα του stress test των τραπεζών και η έκβαση των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι συνθήκες πόλωσης στην πολιτική ζωή της χώρας θα επηρεάσουν την πορεία των μεταρρυθμίσεων αλλά και την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση του δημοσίου χρέους της. Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων για ελληνικές εισηγμένες έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες.

Χθες, μέσα σε μία συνεδρίαση αφαιρέθηκαν 3,388 δισ. ευρώ από την αξία του Χρηματιστηρίου, ενώ από τις 10 Ιουνίου 2014, την επομένη του ανασχηματισμού, η αγορά υποχωρεί 28% και η χαμένη κεφαλαιοποίηση ανέρχεται στα 22,4 δισ. ευρώ.

To αυξημένο πολιτικό ρίσκο και η πτώση των διεθνών αγορών δημιουργούν πιέσεις στο Χρηματιστήριο, διαπιστώνει η Citigroup σε έκθεσή της όπου αναλύει την πιθανή επίδραση στις ελληνικές μετοχές μιας κυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τη Citi υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες ο ΣΥΡΙΖΑ να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης.

Ωστόσο, όπως προβλέπει, καμία κυβέρνηση δεν θα είναι διατεθειμένη να απεμπολήσει πλήρως τα κέρδη που πέτυχε η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια, κυρίως τη δημοσιονομική σταθερότητα και την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Η Goldman Sachs υπογραμμίζει ότι τα πολιτικά ρίσκα παραμένουν αυξημένα, αλλά διαχειρίσιμα, δεδομένης της προοπτικής πρόωρων εκλογών στις αρχές του επόμενου έτους. Οπως αναφέρει, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ψηλά στις δημοσκοπήσεις, όμως ακόμη και εάν κερδίσει τις εκλογές δεν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Τέλος, ο αμερικανικός οίκος υπογραμμίζει ότι η μείωση των μεριδίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις τράπεζες παραμένει απίθανο ενδεχόμενο σε βραχυπρόθεσμη βάση, δεδομένων της πολυπλοκότητας των συναλλαγών και της ευρείας κλίμακας μετόχων και εμπλεκόμενων αρχών.

Στην ανησυχία για τα σχέδια της κυβέρνησης για απεμπλοκή από το ΔΝΤ σε συνδυασμό με την «εκτόξευση» του ελληνικού ομολόγου, αναφέρεται το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, το CNCB. Το πρακτορείο επισημαίνει ότι οι τελευταίες εξελίξεις κλυδωνίζουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και πλήττουν το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Αν και πολύ λίγοι επενδυτές αγοράζουν πλέον μακροπρόθεσμα ελληνικά κρατικά ομόλογα αυτή τη στιγμή, όπως μεταδίδει το CNCB,  η απόδοση του 10ετούς θεωρείται δείκτης επενδυτικού κλίματος στη χώρα. H ελληνική κυβέρνηση πιέζεται για να βγει από το μνημόνιο νωρίς λόγω της αυξανόμενης δημοτικότητας του αντιμνημονιακού αντιπολιτευόμενου ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε στο CNCB η Ευρωπαία οικονομολόγος στην Capital Economics, Sarah Pemberton.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή