Η γοητευτική Αμάλ και η στρατηγική για τα Γλυπτά

Η γοητευτική Αμάλ και η στρατηγική για τα Γλυπτά

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

Αν κάτι κάνει την Αμάλ Αλαμουντίν να ξεχωρίζει από κοντά, είναι ότι η ομορφιά της δεν είναι χολιγουντιανού ύφους. Αυτή η άκαμπτη «πανοπλία» ναρκισσισμού, αυθάδειας και εγωκεντρισμού, που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στις καλλονές της Δυτικής Ευρώπης ή της Αμερικής. Τούτο δεν σημαίνει πως από τη Λιβανέζα σύζυγο του Τζορτζ Κλούνεϊ λείπει η ενσυναίσθηση της εντυπωσιακής της εμφάνισης αλλά ότι διατηρεί ακόμα ένα είδος συστολής.

Εχει τη γλυκύτητα της ματιάς, που βρίσκει κανείς στους Αραβες, και την αμηχανία κάποιας που ίσως δεν περίμενε να την πολιορκούν οι δημοσιογράφοι ακόμα και στην έξοδο του ασανσέρ. Εμφανώς αδύνατη, φορούσε ένα κομψό κρεμ φόρεμα και κρατούσε ένα ντοσιέ με έγγραφα.

«Εγγλέζα» στο ραντεβού της, τόσο εκείνη όσο και οι δύο διακεκριμένοι Βρετανοί νομικοί, το «αφεντικό» της Τζέφρι Ρόμπερτσον και ο Νόρμαν Πάλμερ, από τη νομική εταιρεία Doughty Street Chambers, κατέφτασαν στις 12 χθες το μεσημέρι στο YΠΠΟ, όπου ήταν όλοι επί ποδός πολέμου.

Από τους αστυνομικούς στην είσοδο μέχρι και τους υπαλλήλους, όλοι προσπαθούσαν να ανέβουν στον 5ο όροφο όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση στο γραφείο του υπουργού.

Στη συνάντηση εκτός από τον κ. Κ. Τασούλα παρόντες ήταν επίσης ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συνδέσμου για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, Ντέιβιντ Χιλ, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο διευθυντής του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης Δημ. Παντερμαλής, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοπωλείων και ιδιωτικών αρχαιολογικών συλλογών, Ελένη Κόρκα και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, Χριστόφορος Αργυρόπουλος.

Αν αφήσει κανείς στην άκρη τις μικρές λεπτομέρειες που όλοι θέλουν να μάθουν (η κ. Κλούνεϊ ήπιε έναν εσπρέσο στο ΥΠΠΟ ενώ μετά τη συνάντηση γεύτηκε το πλουσιότατο μενού ψαροφαγίας στο εστιατόριο «Βαρούλκο» από τα χέρια του Λευτέρη Λαζάρου), η ουσία του θέματος βρίσκεται στην επαγγελματική ιδιότητα της Αμάλ Αλαμουντίν.

Εργάζεται για μια γνωστή νομική εταιρεία συμβούλων στο Λονδίνο, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση είχε επαφές ήδη από το 2011.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, χθες, ο κ. Τασούλας δήλωσε ότι καλωσόρισε μια ομάδα διακεκριμένων νομικών του Λονδίνου που πιστεύουν ακράδαντα το δίκαιο αίτημα της επιστροφής και επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Μας υπέβαλαν νομικές προτάσεις και γνώμες, με στόχο τη νομική διεκδίκηση των Μαρμάρων. Οπως ξέρετε, το θέμα της επανένωσης και επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα τέθηκε από τη χώρα μας ενώπιον της UNESCO και πρόσφατη απόφαση του παγκόσμιου αυτού Οργανισμού καλεί το Ηνωμένο Βασίλειο να προσέλθει στη διαδικασία της διαμεσολάβησης που είχε ζητήσει η Ελλάδα. Πρόκειται για μια σταθερή και διαχρονική διεκδίκηση της χώρας μας για την οποία οφείλουμε με πίστη, αισιοδοξία και σοβαρότητα να κάνουμε το παν.

Κάθε πρόταση, κάθε ιδέα, κάθε υποστήριξη, όταν μάλιστα προέρχεται από διεθνείς προσωπικότητες στο μεγάλο αυτό ζήτημα, είναι καλοδεχούμενη».

Με άλλα λόγια, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει κάποια αλλαγή στη μέχρι τώρα στρατηγική της. Σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης, επίσκεψη στον Ιερό Βράχο και συνέντευξη Τύπου, όπου η Λιβανέζα και οι Βρετανοί νομικοί θα εκθέσουν τις απόψεις τους. Χθες, η Αμάλ Αλαμουντίν δεν έκανε δηλώσεις, αλλά ο κ. Πάλμερ υπογράμμισε ότι είναι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί μια συναινετική λύση με τους Βρετανούς, αλλιώς θα πρέπει να επιχειρήσουμε μια διαφορετική προσέγγιση του θέματος.

Πλουσιότατο μενού ψαροφαγίας

Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την «Κ», ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου αποκάλυψε το μενού. Στην αρχή σερβιρίστηκε το καλωσόρισμα θαλασσινών, με στρείδια, κυδώνια, καβούρι και αχινό. Η αλληλουχία των κυρίως πιάτων συμπεριελάμβανε μαριναρισμένο λαβράκι με σαγκουϊνι, πετρομπάρμπουνο από την Αίγινα σε ψύχα ψωμιού με προζύμι και τριλογία λαχανικών, χριστόψαρο από την Χαλκίδα με μους κουνουπιδιού και κριθαρώτο με γαρίδα Αμβρακικού. Για επιδόρπιο, υπήρχε μους από χλωρό τυρί Κρήτης με καρύδα και σορμπέ ελληνικού καφέ.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή