Νίμιτς: «Δημοκρατία της Ανω Μακεδονίας»

Νίμιτς: «Δημοκρατία της Ανω Μακεδονίας»

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Το όνομα «Δημοκρατία της Ανω Μακεδονίας» φέρεται, σύμφωνα με σκοπιανές πηγές, να κομίζει ως νέα πρόταση στη διαπραγμάτευση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Αυτό μετέδωσαν χθες τα σκοπιανά ΜΜΕ, επικαλούμενα πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα «Σλόμποντεν Πέτσατ» (Sloboden Pecat) η οποία διαθέτει εσωτερική πληροφόρηση για τις διαπραγματεύσεις. Επίσημα, πάντως, κάποια νέα πρόταση δεν πρέπει να έχει υποβληθεί στα Σκόπια, καθώς δεν έχει ακόμα υποβληθεί στην Αθήνα. Επίσης δεν έχει ενημερωθεί ο Ελληνας διαπραγματευτής κ. Α. Βασιλάκης για ένα νέο γύρο συνομιλιών.

Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στη διάρκεια της Γ.Σ. του ΟΗΕ, ο γενικός γραμματέας Μπαν Κι Μουν είχε ενημερώσει την ελληνική αντιπροσωπεία, ότι θα υπάρξει νέα πρόταση από τον κ. Νίμιτς. Διπλωματικές πηγές, μάλιστα, προσδιόριζαν το τέλος Οκτωβρίου ως το χρονικό όριο κατά το οποίο ο κ. Νίμιτς θα καλούσε στη Νέα Υόρκη τους διαπραγματευτές της Αθήνας και των Σκοπίων για να τη συζητήσουν. Το ορόσημο του Οκτωβρίου είχε επιβεβαιώσει στη Νέα Υόρκη και ο ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλος.

Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες από τα Σκόπια, η πρόταση για το διεθνές όνομα της χώρας θα είναι «Δημοκρατία της Ανω Μακεδονίας», η γλώσσα θα ονομάζεται «μακεδονική» και ο λαός της «πολίτες της Ανω Μακεδονίας». Το ότι οι Σκοπιανοί περιορίζουν ήδη τη χρήση στο διεθνές όνομα πιθανόν να δημιουργήσει τριβές. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βενιζέλος κάνει λόγο για μια «κοινά αποδέκτη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή (erga omnes)».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή