Ερευνα εξπρές για τα περί χρηματισμού

Ερευνα εξπρές για τα περί χρηματισμού

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έναρξη, χθες, της δικαστικής έρευνας για τις καταγγελίες περί απόπειρας χρηματισμού βουλευτών με επίκεντρο της προεδρική εκλογή δεν φάνηκε να εκτονώνει την πολιτική αντιπαράθεση για το θέμα, η οποία συνεχίσθηκε σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους. Πληροφορίες από δικαστικές πηγές αναφέρουν, την ίδια στιγμή, ότι και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας θα κληθεί να καταθέσει στην έρευνα.

Ο αντεισαγγελέας Εφετών Παν. Παναγιωτόπουλος που ανέλαβε τη διερεύνηση της υπόθεσης, η οποία έχει πυροδοτήσει και σκληρή πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, ήδη ξεκίνησε από χθες την εξέταση των μαρτύρων, με πρώτο τον δημοσιογράφο Αιμίλιο Λιάτσο, διευθυντή της εφημερίδας Kontranews, η οποία φιλοξένησε δημοσίευμα περί υπάρξεως ομάδας επιχειρηματιών που έχει οργανώσει συγκέντρωση χρημάτων για ενδεχόμενη εξαγορά βουλευτών ενόψει της επικείμενης προεδρικής εκλογής.

Ο δημοσιογράφος, όπως δήλωσε μετά το πέρας της εξέτασής του, επικαλέστηκε το δημοσιογραφικό απόρρητο, χωρίς να αποκαλύψει την πηγή των πληροφοριών του, αλλά επέμεινε στην αξιοπιστία τους.

Ο εισαγγελέας Παν. Παναγιωτόπουλος αναμένεται σήμερα να εξετάσει τον υπεύθυνο σε θέματα Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτη, ο οποίος επικαλέστηκε δημόσια τις σχετικές πληροφορίες περί ενδεχόμενης δωροδοκίας βουλευτών, ενώ σε κατάθεση έχει κληθεί και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νικ. Παππάς.

Η εισαγγελική έρευνα, που λόγω της σοβαρότητάς της θα «τρέξει» γρήγορα, θα συνεχιστεί τη Δευτέρα με τις καταθέσεις και άλλων πολιτικών προσώπων που δημόσια είχαν αναφερθεί στο συγκεκριμένο θέμα.

Κλήσεις

Ηδη κλήση για κατάθεση έχει λάβει ο κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος, πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς, αλλά και ο Πάνος Καμμένος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Η εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, με αφορμή τις σοβαρές καταγγελίες περί οργανωμένου σχεδίου εξαγοράς βουλευτών και, λόγω της ιδιαιτερότητας της έρευνας που φέρει βαρύ πολιτικό πρόσημο, ανετέθη σε έμπειρο εισαγγελικό λειτουργό, αντεισαγγελέα Εφετών. Αλλωστε ο κ. Παναγιωτόπουλος που τη διενεργεί ήταν ο εισαγγελέας στην πολύκροτη δίκη του Ακη Τσοχατζόπουλου και μετέχει και στη δίκη του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη για την υπόθεση της Siemens.

Πάντως, ο κ. Σκουρλέτης υιοθέτησε χθες πιο χαμηλούς τόνους για το ζήτημα και απαντώντας σε ερώτηση (Ρ/Σ ΒΗΜΑ) για «αργυρώνητους βουλευτές», ανέφερε ότι από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει γίνει από κανέναν τέτοια αναφορά. «Εγώ άκουσα κυβερνητικούς βουλευτές να τα λένε αυτά», πρόσθεσε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να δημιουργήσει τεχνητή ένταση «για να συγκαλύψει το καινούργιο φιάσκο στην υπόθεση του ΔΝΤ και στην αφήγηση περί αποχώρησης από το Μνημόνιο». Στην τοποθέτηση αυτή αντέδρασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, που μίλησε για «γελοιότητα» και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «δηλητηριάζει την πολιτική ζωή με αποκλειστικό στόχο να δημιουργήσει πολιτική ανωμαλία, να αναστατώσει τις αγορές και να βυθίσει τη χώρα στην αστάθεια».

Σε υψηλούς τόνους συζητήθηκε το θέμα στη Βουλή, όταν η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι θα πρέπει στη δικαστική έρευνα να κληθεί ο πρωθυπουργός, προκειμένου να προσδιορίσει ποιοι είναι εκείνοι οι βουλευτές, πέραν των 155 που στηρίζουν την κυβέρνηση, οι οποίοι, όπως είπε, «στο μυαλό του ήταν διαθέσιμοι να ψηφίσουν ήδη από τον Ιούνιο του 2014» υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κ. Καραγκούνης απάντησε κάνοντας λόγο για «πολιτική αθλιότητα» και αντέστρεψε το σκεπτικό της κ. Κωνσταντοπούλου, λέγοντας ότι θα πρέπει να εξηγήσει ο κ. Τσίπρας τη βεβαιότητα που διατύπωσε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή ότι δεν πρόκειται να βρεθούν οι 180. Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο κ. Γ. Κουτσούκος του ΠΑΣΟΚ μίλησε σε δραματικούς τόνους, παραπέμποντας στην άνοδο των spreads και των επιτοκίων: «Θέλω να στείλω ένα μήνυμα και να γίνει σαφές: Μαζέψτε τους, κ. Τσίπρα και κ. Σαμαρά. Καταστρέφουν την οικονομία, δυναμιτίζουν τα πάντα, καταστρέφουν ό,τι πέτυχε ο λαός με τις θυσίες του», τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή