Μήνυμα Σαμαρά προς αγορές για σταθερή πορεία

Μήνυμα Σαμαρά προς αγορές για σταθερή πορεία

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φραγμό στο αρνητικό ράλι των αγορών, λόγω της αυξανόμενης πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα, την οποία και απέδωσε αποκλειστικά στον ΣΥΡΙΖΑ, επεδίωξε να θέσει χθες ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς με την ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο. Στη δεύτερη δημόσια παρέμβασή του, σε διάστημα έξι ημερών, ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε κυρίως προς τους εταίρους της χώρας και τις διεθνείς αγορές, που εμφανίζουν έντονη νευρικότητα έναντι της Ελλάδας, αλλά και προς την ελληνική κοινή γνώμη, που βομβαρδίζεται από την εκτός ορίων αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

«Η κυβέρνηση δεν θα αφήσει και δεν θα επιτρέψει καμία παρέκκλιση από τη συνταγματική τάξη, από τη δημοκρατική νομιμότητα, από την πολιτική σταθερότητα, από την οικονομική πολιτική εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων. Από αυτήν την ευθεία γραμμή δεν θα παρεκκλίνουμε ούτε χιλιοστό», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, επιδιώκοντας να διασκεδάσει τις ενστάσεις των εταίρων για τις κυβερνητικές προθέσεις. «Αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία της Ελλάδος με πολύ κόπο. Τώρα που η πολιτική μας δίνει καρπούς, δεν θα αφήσουμε τίποτα και κανένα να την υπονομεύσει», τόνισε, περιγράφοντας τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης που, όπως είπε, δεν θα γίνουν σε αντιπαράθεση με τους εταίρους. «Διαπραγματευόμαστε το κλείσιμο της τελευταίας αξιολόγησης, ώστε μετά την ολοκλήρωση των τεστ αντοχής των τραπεζών να έλθει και η οριστική ρύθμιση του χρέους και να μπούμε στη μετά Μνημόνιο εποχή», επεσήμανε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι «δυναμώνουμε βήμα-βήμα τη χώρα… και αποφεύγουμε εκείνο που άλλοι επιζητούν, δηλαδή τη σύγκρουση με τους εταίρους μας και μάλιστα από θέση αδυναμίας». Μάλιστα, όπως μεταδίδει το Reuters, αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε πως πλέον η Αθήνα επανεξετάζει το σχέδιο να βγει στις αγορές χωρίς προληπτική γραμμή πίστωσης από την Ε.Ε. ή το ΔΝΤ.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως δεν είναι στις προθέσεις του η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, υπογράμμισε ότι αυτές θα στηθούν «το 2016, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα», κατηγορώντας, χωρίς πάντως να ονοματίσει, τον κ. Αλ. Τσίπρα ότι θέλει με κάθε τρόπο να προκαλέσει εκλογές τώρα. «Ξέρουν ότι λίγο αργότερα θα είναι, γι’ αυτούς, πολύ αργά, η Ελλάδα θα πηγαίνει όλο και καλύτερα στο εξής και αυτό τους τρομάζει και θέλουν να το εμποδίσουν», σημείωσε, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «δεν θα τα καταφέρουν». Ως προς το κλίμα στις αγορές, ο κ. Σαμαράς το απέδωσε στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Εδώ και καιρό οι αγορές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα πηγαίνει πολύ καλά, με μόνη επιφύλαξη το πολιτικό ρίσκο» υποστήριξε, σχολιάζοντας ότι «τα τελευταία 24ωρα η στάση της αντιπολίτευσης, με ευθεία υπονόμευση, επιδείνωσε αυτήν την εικόνα και οι αγορές αντέδρασαν εις βάρος της χώρας».

Εμμεση ήταν και η αναφορά του πρωθυπουργού στις δημοσκοπήσεις, όταν και σημείωσε ότι δεν βελτιώνονται μόνον οι αριθμοί, αλλά αρχίζουν και «οι φοροελαφρύνσεις, οι διευκολύνσεις, οι ανάσες στην οικονομία «κι αυτός είναι ο άριστος οιωνός, κι αυτή θα είναι η καλύτερη σφυγμομέτρηση…».

Οι υπουργοί Ανάπτυξης Ν. Δένδιας και Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Καρασμάνης παρουσίασαν τον προγραμματισμό για το ΕΣΠΑ, όπου θα διατεθούν συνολικά 12 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2015, και την ύψους 20,3 δισ. νέα ΚΑΠ αντιστοίχως. Η παρουσίαση των δύο υπουργών έδωσε την ευκαιρία στον Αντ. Σαμαρά να επισημάνει την ανάγκη βελτίωση των επικοινωνιακών επιδόσεων της κυβέρνησης και προβολής του κυβερνητικού έργου. «Ωραία είναι όλα αυτά, αλλά να βγαίνετε να τα λέτε…», προέτρεψε ο κ. Σαμαράς, στέλνοντας μήνυμα στους υπουργούς, ενώ σε σχετική παρέμβασή του ο υπουργός Επικρατείας Δημ. Σταμάτης ζήτησε να υπάρξει καλύτερη συνεννόηση των μελών του υπουργικού συμβουλίου με τους βουλευτές. Σημειώνεται, τέλος, ότι σήμερα ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Μιλάνο για την ευρασιατική σύνοδο κορυφής, στο περιθώριο της οποίας θα έχει συνάντηση με τον Κινέζο πρωθυπουργό κ. Λι Κετσιάνγκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή