Κύμα προσφύγων ανησυχεί τη Γερμανία

Κύμα προσφύγων ανησυχεί τη Γερμανία

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η Βαυαρία είναι πιθανό να στεγάσει πρόσφυγες από τη Συρία σε σκηνές που χρησιμοποιούνται στο ετήσιο φεστιβάλ μπίρας, το γνωστό Oktoberfest, καθώς το διογκούμενο κύμα προσφύγων από τη δοκιμαζόμενη χώρα έχει προκαλέσει έμφραγμα στις διαθέσιμες εγκαταστάσεις. Η κυβέρνηση του Βερολίνου ανησυχεί ότι η μαζική έλευση μεταναστών στη χώρα θα μπορούσε να ενισχύσει την υποστήριξη προς το ευρωφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία. Η Γερμανία έχει τον υψηλότερο αριθμό προσφύγων και αιτουμένων άσυλο στην Ε.Ε. και η καθαρή μετανάστευση είναι στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Τον Σεπτέμβριο, οι αιτήσεις για άσυλο στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αυξήθηκαν κατά 39% σε σχέση με πέρυσι και ανήλθαν σε 19.043, κυρίως από τη Συρία. Μέχρι στιγμής για το 2014 οι αιτήσεις έχουν εκτοξευτεί κατά 60%. Η γραφειοκρατική κωλυσιεργία έχει υποχρεώσει 2.000 πρόσφυγες να περιμένουν να εγγραφούν στους κατάλληλους καταλόγους στο Μόναχο. Με δεδομένο ότι οι καταυλισμοί είναι ήδη γεμάτοι, πολλοί εξ αυτών κοιμούνται έξω. Η βαυαρική κυβέρνηση έχει συστήσει μια «task force ασύλου». Η Sueddeutsche Zeitung αποκάλυψε ότι είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις για τη φιλοξενία των προσφύγων. Μέχρι πρότινος η μετανάστευση δεν υπήρξε σοβαρό αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων, συγκριτικά με άλλες χώρες όπως η Γαλλία και η Βρετανία. Η άνοδος όμως της «Εναλλακτικής» είναι πιθανό να αλλάξει αυτήν την τάση. «Το δικαίωμα στο πολιτικό άσυλο έχει εξελιχθεί σε ένα ανεξέλεγκτο δικαίωμα στη μετανάστευση χωρίς χρονικούς περιορισμούς», ανέφερε πρόσφατα εκπρόσωπος του κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή