Ανατρεπτική «Οδύσσεια» στο Olvio

Ανατρεπτική «Οδύσσεια» στο Olvio

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε ηθοποιοί σε έναν περιορισμένο χώρο, σε μια πλατφόρμα εβδομήντα πέντε εκατοστά πάνω από το έδαφος, παρουσιάζουν μια από τις πιο πρωτότυπες παραστάσεις που έχουμε δει. Γλυκιά, ανάλαφρη, ανατρεπτική. Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν την εμπειρία της «Οδύσσειας» της ομάδας Patari Project, που έκανε πρεμιέρα προχθές το βράδυ στο κατάμεστο θέατρο Olvio.

Δίχως σκηνικά και κοστούμια, μόνο με το σώμα και τη φωνή τους, οι ηθοποιοί περιπλανήθηκαν σε θάλασσες, πάλεψαν με τέρατα, ταξίδεψαν… Ποιος είναι ο Οδυσσέας; Σε τι θέλει να γυρίσει; Κι αν τα καταφέρει, τι μένει στο τέλος;

Η ομάδα

Οι Patari Project είναι μια ομάδα ηθοποιών που ύστερα από κάποια χρόνια κοινής εκπαίδευσης και συνεργασίας ξαναβρέθηκαν μαζί το 2012. Η ιδέα της Σοφίας Πάσχου (σκηνοθέτιδος της ομάδας) ήταν να κάνει μια παράσταση χρησιμοποιώντας την τεχνική της πλατφόρμας. Ετσι ξεκίνησαν όλα. Επειτα από ένα χρονικό διάστημα εμπνευσμένων προβών, ήταν έτοιμη η πρώτη παράσταση της ομάδας «10 cm» η οποία πρωτοανέβηκε τον Μάιο του 2012 στο θέατρο Baumstrasse, ύστερα στο Rabbithole και ανανεωμένη τον Οκτώβριο του 2013 στο Olvio.

«Η πλατφόρμα είναι μαγική», λέει η Σοφία Πάσχου. «Είδα ομάδες να ανακαλύπτουν πως αυτό που στην αρχή φαντάζει ανέφικτο μπορεί να γίνει εφικτό εάν θέσουμε το μυαλό και τη δημιουργικότητά μας στην υπηρεσία ενός πολύ μικρού χώρου. Επτά ή οκτώ άτομα πάνω σε μια πλατφόρμα διαστάσεων 100 cm x 160 cm μπορούν να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν επικές ιστορίες και τοπία. Δεν υπάρχει εξωτερική βοήθεια, οι ηθοποιοί μπορούν να στηριχθούν μονάχα στον εαυτό τους και στους συναδέλφους τους».

Η Σοφία Πάσχου διδάχθηκε την τεχνική της πλατφόρμας στο Λονδίνο και τη διδάσκει τα τελευταία τρία χρόνια στην Ελλάδα. «Ενιωσα μεγάλη ανάγκη να επιστρέψω και να δημιουργήσω μια ομάδα: μια ομάδα που να δημιουργεί παραστάσεις στις οποίες να χρησιμοποιείται αυτή η τεχνική. Παραστάσεις που δεν στηρίζονται στο σκηνικό, στα κοστούμια ή στους φωτισμούς. Που έχουν στο επίκεντρό τους τον ηθοποιό, το ανθρώπινο δυναμικό. Που στηρίζονται στην ανθρώπινη φαντασία και εφευρετικότητα, στις ικανότητες και στη σκληρή δουλειά. Που μετατρέπουν τη δυσκολία σε πλεονέκτημα».

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη, 9.30 μ.μ., Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, Βοτανικός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή