Νέες εκδόσεις

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

GEORGES SIMENON

Ο άνθρωπος από το Λονδίνο

μτφρ. Αργυρώ Μακάρωφ

εκδ. Αγρα, σελ. 190

Ιστορία μυστηρίου, σε δύο-τρεις σκάλες πάνω από τον μέσο όρο, είναι αυτό το μυθιστόρημα του Σιμενόν, που εμπλουτίζει την αξιέπαινη σειρά της «Αγρας» με τα έργα του Βέλγου συγγραφέα. Η Α. Μακάρωφ, με ωραία ελληνικά, μας δίνει την ατμόσφαιρα αυτής της ιστορίας, που είχε συνεπάρει και τον Βela Tarr. Θα συναντήσετε αξέχαστους χαρακτήρες στα νυχτερινά τοπία της Διέππης, με τη μυρωδιά της Νορμανδίας σε έναν αγγλογαλλικό δίαυλο. Καταλαβαίνει κανείς γιατί ο Σιμενόν διαβάζεται ακόμη: 81 χρόνια μετά την έκδοση αυτού του βιβλίου, η πατίνα το κάνει ακόμη πιο ερεθιστικό.

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ

ΣΑΡΑ ΦΑΦΟΥΤΗ

Μ’ αρέσει να πλέκω

εκδ. Μύρτος, σελ. 102

Είναι μόδα, ανάγκη, εκτόνωση, επάγγελμα. Και τα τελευταία χρόνια ανασύρθηκαν από πατάρια και ντουλάπες οι παλιές βελόνες και τα βελονάκια της μαμάς και της γιαγιάς και οι νεότερες επίδοξες πλέκτριες επιδόθηκαν στη δημιουργία. Εχοντας στη διάθεσή τους τη σύγχρονη μόδα, την άνετη σχέση με το ντύσιμο, τον ελεύθερο και προκλητικό συνδυασμό χρωμάτων, τα σύγχρονα πλεκτά έγιναν ομάδες δημιουργίας (καμιά φορά και ομάδες ανάγνωσης), έγιναν ντιζαϊνάτα καταστήματα, έγιναν βιβλίο, έγιναν τάση. Το περιοδικό παρουσιάζει τις βασικές αλλά και πιο δύσκολες πλέξεις και δίνει ιδέες για γοητευτικά αξεσουάρ που έχουν τη χαρά του χειροποίητου και την έμπνευση της σύγχρονης δημιουργίας.

ΟΛΓΑ ΣΕΛΛΑ

ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΑΝΤΡΕΑ ΚΑΜΙΛΛΕΡΙ

Το χαμόγελο της Αντζέλικα

μτφρ. Φωτεινή Ζερβού

εκδ. Πατάκη, σελ. 298

Δροσερός κι επινοητικός, ο 89χρονος Ιταλός Αντρέα Καμιλλέρι εξακολουθεί να γοητεύει το πολυάριθμο αναγνωστικό κοινό που κέρδισε μόλις πριν από είκοσι χρόνια, στα 67 του, με τη δημιουργία του περίφημου Επιθεωρητή Μονταλμπάνο. Καλοζωιστής, καλόκαρδος αλλά οξύθυμος, ο εκρηκτικός Σικελός καλείται να εξιχνιάσει μια σειρά διαρρήξεων σε σπίτια φίλων. Τα μεσογειακά στερεότυπα κυριαρχούν: ορεκτικά εδέσματα, λαγνεία, πάθος μα και παράλληλα η κοινωνική πλευρά του σύγχρονου αστυνομικού μυθιστορήματος – αρκετά ωστόσο αχνή.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

JOHN GREEN

Αναζητώντας την Αλάσκα

μτφρ. Χρήστος Καψάλης

εκδ. Λιβάνης, σελ. 288

Ο Τζον Γκριν είναι ένας από τους πλέον επιτυχημένους συγγραφείς νεανικής λογοτεχνίας, και όχι τυχαία: «τρέχει» μαζί με τον αδελφό του ένα από τα πλέον δημοφιλή διαδικτυακά προγράμματα, το Vlogbrothers, επιμελείται εκπαιδευτικά βίντεο στο Διαδίκτυο, την ίδια στιγμή υπογράφει μερικά από τα πιο προχωρημένα «νεανικά» μυθιστορήματα. Στη χώρα μας έχει κυκλοφορήσει επίσης το «Λάθος αστέρι» (Λιβάνης), ενώ στο παρόν μυθιστόρημα ο συγγραφέας δεν διστάζει να θίξει θέματα λεπτά. Νομίζω τον αδικούμε όταν τον κατατάσσουμε στους «νεανικούς» λογοτέχνες.

ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ

ΜΕΛΕΤΗ

ΝΙΚΟΣ Π. ΜΟΥΖΕΛΗΣ

Νεωτερικότητα και θρησκευτικότητα

Εκκοσμίκευση-φονταμενταλισμός-ηθική

εκδ. Πόλις, σελ. 214

Σε αντίθεση προς ό,τι πιστεύουμε, η θρησκεία ούτε περιέρχεται σε μαρασμό, ούτε εξαφανίζεται. Παρατηρείται αντιθέτως η αναβίωση του χριστιανισμού στη Δύση, στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική για να μη μιλήσουμε για τη σύγχρονη φονταμενταλιστή μισαλλοδοξία. Το ζητούμενο είτε για τους πιστούς είτε για τους κοσμικούς, υποστηρίζει ο κοινωνιολόγος Νίκος Μουζέλης, είναι η ανάπτυξη της πνευματικότητας για χάρη της επιβίωσης του πλανήτη. Η πνευματικότητα καλλιεργεί την ανοχή ενώνοντας τους ανθρώπους με διαφορετικές θρησκευτικές πίστεις.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή