500 λέξεις με τον Kυριάκο Αθανασιάδη

500 λέξεις με τον Kυριάκο Αθανασιάδη

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κυριάκος Αθανασιάδης (Θεσσαλονίκη, 1963) είναι συγγραφέας, επιμελητής εκδόσεων και συνιδρυτής του διαδικτυακού ραδιοσταθμού Amagi, ενώ γράφει και σενάρια για κόμιξ, άρθρα και κριτικές βιβλίων σε διάφορα Μέσα. Το τελευταίο του μυθιστόρημα («Η κόκκινη Μαρία») θα κυκλοφορήσει στις 26 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις «Διόπτρα».

Ποια βιβλία έχεις αυτό τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σου;

Τη σειρά «Οδυσσέας Μουρ» του Πιερντομένικο Μπακαλάριο, ενός Ιταλού συγγραφέα βιβλίων φαντασίας και περιπέτειας για εφήβους. Τον ζηλεύω πολύ. Επίσης, παλιά νουάρ και παλπ, που αγαπώ και ξεχωρίζω ιδιαίτερα. Και όσα σύγχρονα θρίλερ πέφτουν στα χέρια μου. Οχι μόνο στο κρεβάτι μου, αλλά παντού στο σπίτι και στην τσάντα μου. Μου αρέσει να διαβάζω σε μπαρ.

Ποιος ήρωας/ηρωίδα θα ήθελες να είσαι και γιατί;

Αφού μπορώ να επιλέξω, ας πούμε ο Ροβήρος του Βερν, ένας γνήσιος οραματιστής φιλελεύθερος, ένας ιδανικός λάτρης της ελευθερίας και μέγας εχθρός του συντηρητισμού.

Με ποιον συγγραφέα θα ήθελες να δειπνήσεις;

Με τον Λάβκραφτ. Μπορεί να μη γίνεται, αλλά τουλάχιστον δεν θα χρειαστεί να μαγειρέψουμε, θα ετοιμάσουμε αλλιώς το τραπέζι μας… Από ζωντανούς, με τον Νιλ Γκάιμαν. Για την ώρα, τον ακολουθώ απλώς στο Twitter. Τώρα που το σκέφτομαι, ο Λάβκραφτ, αντιγράφοντας τις επιστολές του και στέλνοντάς τες σε δεκάδες παραλήπτες, είχε τρόπον τινά επινοήσει το Facebook.

Ποιο είναι το τελευταίο βιβλίο που σε συγκίνησε;

Το «Κρασί από πικραλίδα» του Μπράντμπερι.

Και το χειρότερο βιβλίο που έχεις διαβάσει;

Δεν ξέρω. Οφείλουμε στον εαυτό μας να διαβάζουμε πολλά κακά βιβλία, ιδίως νέοι. Τα κακά βιβλία είναι απαραίτητα, σαν το τσόφλι απ’ τα καρύδια, σαν τη σκάλα που σε οδηγεί στη σοφίτα. Αναλογικά, άλλωστε, ελάχιστα αξίζουν: ένα ισχνό ποσοστό. Από την άλλη, δεν έχω πραγματικά μεγάλες απαιτήσεις από τα βιβλία γενικά, είναι υπερεκτιμημένα ως είδος. Τα πραγματικά καλά βιβλία, από την άλλη, είναι πολλά περισσότερα από καλά βιβλία, είναι τα πάντα.

Η επαφή με τον κόσμο μέσω ραδιοφώνου τι σου δίνει;

Ο Αμάγκι συνολικά, δηλαδή οι παραγωγοί, το κοινό του, η απήχηση που έχει και η δυναμική που αναπτύσσει, είναι μια πολιτιστική όαση που ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Προσωπικά, συμμετέχω περισσότερο περιφερειακά πλέον, κυρίως ως ακροατής και σχολιαστής. Δεν υπήρξα ποτέ καλός παραγωγός.

Πότε αποφάσισες να γράψεις μυθοπλασία και γιατί;

Ενα μήνα πριν παραδώσω προς έκδοση το πρώτο μου βιβλίο, καθώς όλοι μεν πίστευαν πως έγραφα, ενώ στην πραγματικότητα απλώς διάβαζα έντονα και σχεδίαζα νοερά ιστορίες. Ακόμη το κάνω, έχω πολλά μυθιστορήματα τελειωμένα – στο μυαλό μου. Αν και εξέδωσα περί τα είκοσι βιβλία, δεν έχω ασχοληθεί πραγματικά πολύ. Θα το κάνω από τώρα και στο εξής.

Ποια βιβλία πήρες μαζί σου στις διακοπές φέτος;

Την «Καρδερίνα», καθώς οι διακοπές ήταν μόλις πενθήμερες. Θυμήθηκα όμως πως ο Οίκος που την εξέδωσε είχε βγάλει το μυθιστόρημα-προκήρυξη του ναζί Κουφοντίνα, κι έτσι την άφησα, δυστυχώς, στην μπάντα, και ξαναδιάβασα τους συνήθεις υπόπτους: Τσάντλερ και Σιμενόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή