Εμπλοκή Εθνοφρουράς κατά Εμπολα αποφάσισε ο Ομπάμα

Εμπλοκή Εθνοφρουράς κατά Εμπολα αποφάσισε ο Ομπάμα

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ενέκρινε την Πέμπτη την εμπλοκή της Εθνοφρουράς και εφέδρων για την καταπολέμηση του ιού Εμπολα σε χώρες της Δυτικής Αφρικής εάν αυτό καταστεί αναγκαίο. Επίσης, στην Ουάσιγκτον πραγματοποιήθηκε ακρόαση στο Κογκρέσο για ό,τι συνέβη με τα κρούσματα της νόσου στις ΗΠΑ, όπου εκφράστηκαν ερωτήματα για την προετοιμασία τους να αντιμετωπίσουν μία πιθανή επιδημία Εμπολα, καθώς έγινε γνωστό ότι το δεύτερο κρούσμα Εμπολα στη χώρα, η νοσηλεύτρια Αμπερ Βίνσον, έλαβε άδεια από τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων να επιβιβαστεί σε επιβατικό αεροπλάνο, παρότι ενημέρωσε ότι είχε δέκατα.

Εξάλλου, ύποπτο κρούσμα του αιμορραγικού πυρετού Εμπολα εντοπίστηκε σε αεροσκάφος της Air France που εκτελούσε την πτήση από το Λάγος της Νιγηρίας στη Μαδρίτη μέσω Παρισίων, όταν επιβάτης άρχισε να εκδηλώνει ρίγη εξαιτίας υψηλού πυρετού. Στο αεροδρόμιο Μπαράχας της Μαδρίτης σήμανε συναγερμός και αμέσως τέθηκαν σε εφαρμογή όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για τις περιπτώσεις κρουσμάτων Εμπολα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Air France, οι επιβάτες του αεροπλάνου αποβιβάστηκαν στην ισπανική πρωτεύουσα, ενώ το αεροσκάφος πρόκειται να απολυμανθεί. Αμεσα ακυρώθηκε η πτήση της επιστροφής.

Ομως αυτό δεν ήταν το μοναδικό ύποπτο κρούσμα που εντοπίστηκε κατά τη χθεσινή ημέρα. Η Ισπανία φαίνεται ότι έχει ένα ακόμα «ύποπτο κρούσμα» της θανατηφόρου νόσου. Σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές, πρόκειται για ένα άτομο το οποίο βρισκόταν υπό παρακολούθηση καθώς είχε έρθει σε επαφή με τη νοσηλεύτρια Τερέζα Ρομέρο, η οποία έχει προσβληθεί από Εμπολα. Το ύποπτο κρούσμα εμφάνισε υψηλό πυρετό, ένα από τα συμπτώματα της νόσου και πρόκειται να νοσηλευθεί στην απομόνωση όπως προβλέπεται από τα σχετικά πρωτόκολλα. Το άτομο αυτό ανήκει στην ομάδα των 68 επαφών της Ρομέρο που διέτρεχαν μικρό κίνδυνο να νοσήσουν και από τους οποίους είχε ζητηθεί να θερμομετρούνται σπίτι τους. Η υγεία της νοσηλεύτριας, πάντως, εξελίσσεται κανονικά και σύμφωνα με τους ειδικούς που την παρακολουθούν, οι συγκεντρώσεις του ιού στο αίμα της φθίνουν.

Στη Δανία, επίσης, εξετάζεται ύποπτο κρούσμα, όπως και στις ΗΠΑ όπου ένα ακόμα ύποπτο κρούσμα διακομίστηκε στο νοσοκομείο ΓέιλΝιου Χέβεν. Το πρώτο κρούσμα της νόσου, η Νίνα Παμ, πρόκειται να διακομισθεί στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας έξω από την Ουάσιγκτον. Oι ΗΠΑ ζήτησαν από την ισπανική κυβέρνηση άδεια χρήσης των αεροπορικών της βάσεων προκειμένου να προωθηθούν αεροπορικώς φορτία που θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση του Εμπολα στη δυτική Αφρική.

Ακρόαση στο Κογκρέσο

Στην Ουάσιγκτον πρόκειται να πραγματοποιηθεί ακρόαση στο Κογκρέσο για ό,τι συνέβη με τα κρούσματα της νόσου στις ΗΠΑ, ενώ οργή αλλά και μεγάλα ερωτήματα για την προετοιμασία των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν μία πιθανή επιδημία Εμπολα δημιούργησε η είδηση ότι το δεύτερο κρούσμα Εμπολα στη χώρα, η νοσηλεύτρια Αμπερ Βίνσον, 29 ετών, έλαβε άδεια από τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) να επιβιβαστεί σε επιβατικό αεροπλάνο παρότι ενημέρωσε ότι είχε δέκατα. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, οι πιθανότητες να έχουν μολυνθεί οι συνεπιβάτες της από τον ιό του αιμορραγικού πυρετού είναι πολύ περιορισμένες. Η Βίνσον, πάντως, διακομίστηκε χθες αεροπορικώς από το Τέξας στο νοσοκομείο Εμορι της Ατλάντα, όπου νοσηλεύεται απομονωμένη σε ειδική μονάδα.

Πάντως, δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ειδησεογραφικού πρακτορείου reuters από την εταιρεία Ipsos κατέγραψε ότι το 50% των Αμερικανών ανησυχεί για τον αιμορραγικό πυρετό και θα αποφύγει τα διεθνή αεροπορικά ταξίδια. Οπως διαπιστώνεται από τη δημοσκόπηση 1.577 Αμερικανών, το 80% «ανησυχεί» για τον Εμπολα, το 41% «ανησυχεί πολύ» και το 36% «ανησυχεί αρκετά». Μόνο το 19% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι «δεν ενδιαφέρεται» για την επιδημία που μέχρι χθες είχε κοστίσει τη ζωή σε 4.493 άτομα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή