Σχεδιάζεται η σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% από το 2015

Σχεδιάζεται η σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% από το 2015

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σταδιακή μείωση κατά 30% του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) από το 2015 σχεδιάζει η κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι ο ΕΝΦΙΑ, καθώς και ο συμπληρωματικός φόρος θα μειωθούν κατά 750 εκατ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ανέφερε χθες «πως η μείωση τόσο του κύριου όσο και του συμπληρωματικού φόρου αποτελεί ήδη στόχο της κυβέρνησης». Επισημαίνεται πως ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς προανήγγειλε τη σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ, τονίζοντας ότι τα έσοδα από τον φόρο θα μειωθούν σταδιακά από το 1,43% του ΑΕΠ, κάτω από το 1% του ΑΕΠ, αρχής γενομένης από το επόμενο έτος, παράλληλα με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Σχετικά με τις αντικειμενικές αξίες ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι έχει ήδη συσταθεί επιτροπή υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας, η οποία εργάζεται προς τον σκοπό αναθεώρησης του τρόπου υπολογισμού των διοικητικών αξιών των ακινήτων ανά γεωγραφικές ζώνες ώστε να αντανακλούν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια τις συνθήκες της αγοράς.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων και τον συμπληρωματικό φόρο θα εισπραχθούν φέτος περίπου 2,65 δισ. ευρώ. Σταδιακά, το ποσό αυτό θα μειωθεί στα 1,9 δισ. ευρώ. Αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό είναι εάν θα είναι οριζόντια η μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου ή εάν θα γίνουν μειώσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων. Για παράδειγμα, έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση ότι το 2015 οι ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων θα έχουν μεγαλύτερη έκπτωση από αυτήν που προβλέπεται για φέτος (20%), η οποία πιθανόν να φθάσει στο 50% του φόρου. Το κόστος της παρέμβασης αυτής δεν είναι γνωστό, όπως επίσης δεν είναι γνωστό εάν οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ το 2015 θα εξαντληθούν στην ανωτέρω στοχευμένη παρέμβαση.

Πάντως, με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών (το 2016 ή το 2017) θα μειωθεί αυτομάτως τόσο ο ΕΝΦΙΑ όσο και ο συμπληρωματικός φόρος. Και αυτό διότι ο φόροι θα υπολογίζονται με τις πραγματικές τιμές της αγοράς και όχι με τις πλασματικές σημερινές αντικειμενικές, οι οποίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας ξεπερνούν κατά πολύ τις τιμές πώλησης των ακινήτων. Σημειώνεται ότι το νέο αυτόματο σύστημα αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων θα είναι έτοιμο στα τέλη Ιανουαρίου.

Αυτό σημαίνει ότι οι αντικειμενικές αξίες δεν προβλέπεται να τροποποιηθούν νωρίτερα από τον Ιανουάριο του 2016.

Το ηλεκτρονικό σύστημα θα αντλεί στοιχεία από όλη την Ελλάδα, που θα προέρχονται από φορείς, την Τράπεζα της Ελλάδος, τις κτηματικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και τα υποθηκοφυλακεία. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μία ενιαία πλατφόρμα την οποία θα χρησιμοποιούν πλέον όλοι οι φορείς του Δημοσίου, από πολεοδομίες, δήμους, ΔΕΗ, επιμελητήρια, υπουργείο Οικονομικών κ.λπ.

Στο μεταξύ, την ερχόμενη εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή σχέδιο νόμου με διάφορες διατάξεις του υπουργείου Οικονομικών, μεταξύ των οποίων και η ρύθμιση που θα προβλέπει την αποσύνδεση του τεκμηρίου απόκτησης ακινήτου από την αντικειμενική αξία. Ουσιαστικά στα συμβόλαια δεν θα αναγράφεται η αντικειμενική αξία του ακινήτου όπως ισχύει σήμερα, αλλά η πραγματική τιμή πώλησης του ακινήτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή