Κεραμικές παπαρούνες για 888.246 πεσόντες

Κεραμικές παπαρούνες για 888.246 πεσόντες

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βασίλισσα Ελισάβετ του Ηνωμένου Βασιλείου τίμησε χθες τους νεκρούς της Βρετανίας και της Κοινοπολιτείας κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο επισκεπτόμενη το σχετικό μνημείο στην τάφρο του Πύργου του Λονδίνου η οποία έχει «σπαρθεί» με εκατοντάδες χιλιάδες κεραμικές κατακόκκινες παπαρούνες. Η βασίλισσα κατέθεσε και στέφανο στη μνήμη των πεσόντων.

Εργο του Πολ Κάμινς

Η πελώρια έκταση με τα κατακόκκινα κεραμικά λουλούδια είναι κατασκευή του καλλιτέχνη Πολ Κάμινς. Μέχρι την Ημέρα της Ανακωχής, στις 11 Νοεμβρίου, θα έχουν στηθεί στο σημείο περισσότερες από 888.246 κεραμικές παπαρούνες, μία για κάθε στρατιώτη της Βρετανίας και της Κοινοπολιτείας που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια του πολέμου που ξεκίνησε πριν από έναν αιώνα. Ο Κάμινς συναντήθηκε με τη Βρετανίδα μονάρχη και τον σύζυγό της πρίγκιπα Φίλιππο, Δούκα του Εδιμβούργου, κατά την επίσκεψή τους στην καλλιτεχνική εγκατάσταση στον Πύργο του Λονδίνου. Οπως παραδέχεται ο καλλιτέχνης, έμπνευση για το εντυπωσιακό του έργο έλαβε από τη διαθήκη ενός αγνώστου στρατιώτη του Μεγάλου Πολέμου – κατά πάσα πιθανότητα προερχόταν από το Ντέρμπι. Ο Πύργος του Λονδίνου, υποστηρίζει ο Κάμινς, αποτέλεσε ιδανική τοποθεσία για να ξεδιπλώσει την έμπνευσή του εξαιτίας των ισχυρών στρατιωτικών συνδέσμων που έχει.

«Η εγκατάσταση είναι προσωρινή ή αν θέλετε παροδική, ακριβώς όπως ήταν και η ζωή αυτών των ανθρώπων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου» εξηγεί ο καλλιτέχνης.

Ο σχεδιαστής Τομ Πάιπερ βοήθησε τον Κάμινς να υλοποιήσει το όραμά του, μαζί με μία ομάδα οκτώ χιλιάδων εθελοντών που τοποθέτησαν τα κεραμικά άνθη στις θέσεις τους. Σύμφωνα με τον Πάιπερ, η βασίλισσα Ελισάβετ χαρακτήρισε το έργο «εντυπωσιακό» και θέλησε να μάθει κάθε λεπτομέρεια σχετικά με την κατασκευή. «Πρόκειται για μία εγκατάσταση που έχει εξάψει τη φαντασία ολόκληρου του βρετανικού έθνους και είναι θαυμάσιο ότι το επισκέφθηκε η βασίλισσα, όπως και πολλοί απλοί πολίτες. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία πραγματική θάλασσα από παπαρούνες, οι οποίες δεν έχουν τοποθετηθεί τακτικά σε μία σειρά. Εχουμε παπαρούνες να ξεπηδούν από τα παράθυρα, είναι ένα έργο που έχει δική του ζωή» κατέληξε ο Πάιπερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή