Αντιδήμαρχος, ετών 26, επενδύει στην καθαριότητα και στη συνεννόηση

Αντιδήμαρχος, ετών 26, επενδύει στην καθαριότητα και στη συνεννόηση

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το να είσαι ένας δήμαρχος στην Αττική δεν είναι εύκολη υπόθεση. Εδώ η αστικοποίηση της δεκαετίας του ’90 αναπαρήγαγε το γνωστό τρίπτυχο των ελληνικών πόλεων – βρωμιά, αναρχία και ασχήμια. Στην Ανατολική Αττική μάλιστα οι πόλεις επεκτάθηκαν αλόγιστα και χωρίς υποδομές, δημιουργώντας ένα ευρύ μέτωπο ζητημάτων που χρειάζονται άμεση επίλυση και πολλαπλές ενέργειες.

Η υπόθεση για έναν 26χρονο αντιδήμαρχο είναι μεν δύσκολη αλλά και εξόχως προκλητική. Εχεις να αντιμετωπίσεις πολλή γραφειοκρατία, κουρασμένους υπαλλήλους, αποκαρδιωμένους συναδέλφους στην ηλικία των γονιών σου, που σε κοιτάζουν με οίκτο και τη σκέψη «δεν ξέρεις πού έμπλεξες». Πώς διαχειρίζεσαι λοιπόν μια τέτοια πόλη; Είναι σαφές πως στον ένα μήνα θητείας ούτε να… γκρεμίσεις μπορείς ούτε να δημιουργήσεις δίκτυα και υποδομές. Μπορείς όμως να καθαρίσεις, ανακουφίζοντας τους πολίτες, και να στείλεις ένα σαφές μήνυμα.

Στον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου, αποφασίσαμε πως ανάμεσα στα τόσα προβλήματα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε είναι και αυτό της αισθητικής υποβάθμισης των δύο πόλεων από το tagging και τα άναρχα γκράφιτι. Το αποφασίσαμε κόντρα στη λαϊκίστικη επιταγή που θέλει να υπάρχουν πάντα «πιο σοβαρά προβλήματα», κόντρα στους μονίμως γκρινιάρηδες που πάντα βρίσκουν κάτι για να επικρίνουν.

«Στρατηγός» σε αυτή τη μάχη ήταν ο Ηλίας Ανδρεόπουλος, ένας επαγγελματίας που παρέχει υπηρεσίες καθαρισμού και προστασίας από γκράφιτι και τυχαίνει να είναι συνδημότης. Μιλώντας μαζί του είδα πως υπάρχουν πολλοί ευσυνείδητοι συμπολίτες που είναι επαγγελματίες και θέλουν να βοηθήσουν. Και το έκανε δωρεάν. Καθαρίσαμε μαζί για επτά ώρες τις πλατείες, ενώ το πιο εκπληκτικό ήταν το ειδικό υλικό με το οποίο προστάτεψε τους δημόσιους χώρους από επόμενες επιθέσεις.

Παράλληλα, έχοντας σαν όπλο την ηλικία, βρήκαμε πολλά νέα παιδιά με τα οποία συζητήσαμε τρόπους για να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους σε χώρο που θα υποδείξουμε. Με αυτόν τον τρόπο και η πόλη ομορφαίνει και κανείς δεν κάνει ό,τι θέλει, όπου θέλει. Τους άρεσε η προσέγγιση και ήδη μας σημειώνουν προβλήματα που έχουν εντοπίσει και πιθανώς να μη λαμβάναμε υπόψη. Αντί να παίζουμε τον σκύλο και τη γάτα, ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να προστατέψουμε τον δημόσιο χώρο.

Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό. Για μέρες λαμβάναμε τηλέφωνα και ευχές από τους κατοίκους για την κίνηση αυτή, πολλοί μας είπαν ότι ύστερα από χρόνια είδαν να αλλάζει κάτι στις πόλεις μας. Κερδίσαμε και τους πιο διστακτικούς. Πλέον, σχεδιάζουμε τις επόμενες «εξορμήσεις», με προτεραιότητα στα οδικά σήματα και τις στάσεις των λεωφορείων. Ενεργοποιήσαμε ομάδες πολιτών που μπορούν να λειτουργήσουν ως χρυσή εφεδρεία για να αντιμετωπίσουν οι δήμοι την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση. Σίγουρα αυτό δεν αποτελεί μόνιμη λύση για τους δήμους, αλλά χωρίς τους πολίτες, κάθε λύση φαντάζει προσωρινή και χωρίς αντίκρισμα στην κοινωνία.

Με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίσαμε ένα πρόβλημα που πολλοί κάνουν ότι δεν βλέπουν και το οποίο μπορεί να λυθεί με τρόπο οριστικό. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε κάθε δημοτική ή περιφερειακή αρχή. Ξυπνήστε τους κοιμώμενους γίγαντες που ονομάζονται ΟΤΑ. Δεν είναι μόνο η καθαριότητα, τα χαμόγελα και η πίστωση χρόνου που θα δώσει σε κάθε νέα τοπική Αρχή. Είναι το στίγμα ότι αυτή η χώρα έχει δομή, νόμους και μηχανισμούς επίλυσης των προβλημάτων. Αυτό χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε.

* Ο κ. Γιώργος Κοκκόλης είναι αντιδήμαρχος στον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή