Gen6: Πόση ενέργεια κατανάλωσε το σχολείο σου σήμερα;

Gen6: Πόση ενέργεια κατανάλωσε το σχολείο σου σήμερα;

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκινώντας από το σχολείο, μήπως τελικά ήρθε η ώρα να βάλουμε σε δράση το σχέδιο προστασίας του περιβάλλοντος;

Το πρόγραμμα Gen6 είναι εδώ για να βοηθήσει όλα τα παιδιά –και όχι μόνο– να γίνουν ευαισθητοποιημένοι πολίτες.

Τι είναι το GEN6;

Είναι ένα σύστημα ενεργειακών μετρητών στα σχολεία. Στη συνέχεια, η διαδικτυακή πλατφόρμα gen6.sch.gr δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες μαθητές, αλλά και στους δασκάλους, στους καθηγητές και φυσικά στους γονείς τους, να παρακολουθήσουν σε πραγματικό χρόνο την ενεργειακή κατανάλωση

του σχολείου τους. 

Τι χρειάζεται ώστε να ενταχθεί ένα σχολείο στην πλατφόρμα;

Απαιτείται η εγκατάσταση ενός έξυπνου μετρητή. Αυτό, φυσικά, δεν το κάνουν οι μαθητές. Οι δάσκαλοι ή οι καθηγητές συνεργάζονται με εξειδικευμένο προσωπικό, που θα εγκαταστήσει το με-τρητή στον κεντρικό ηλεκτρικό πίνακα του σχολείου. Μέχρι τώρα έχουν τοποθετηθεί 50 μετρητές σε σχολεία της Αττικής, της Κορινθίας και της Αχαΐας, ενώ 11.500 μαθητές «επαγρυπνούν» για την κατανάλωση ενέργειας.

Πώς λειτουργεί το σύστημα;

Τα δεδομένα των μετρητών μεταφέρονται* σε ένα πληροφοριακό σύστημα καταγραφής, όπου και αναλύονται σε πραγματικό χρόνο, τη στιγμή δηλαδή ακριβώς που γίνονται. Η διαδικτυακή πλατφόρμα gen6.sch.gr παρουσιάζει τα αποτελέσματα της ανάλυσης και παρέχει πληροφορίες για την ενεργειακή συμπεριφορά κάθε σχολείου. Μέσω της πλατφόρμας δίνονται ακόμη πληροφορίες για τη διαχρονική ενεργειακή συμπεριφορά των σχολείων. Επομένως, επειδή το σύστημα λειτουργεί σε ορισμένα σχολεία πάνω από ένα χρόνο, υπάρχουν και τα αντίστοιχα δεδομένα κατανάλωσης ενέργειας. Σύγκριση όμως για την κατανάλωση ενέργειας δε γίνεται μόνο στο ίδιο σχολείο κατά τη διάρκεια του χρόνου. Η πλατφόρμα δίνει στοιχεία συγκρίνοντας σχολεία μεταξύ τους – ανάλογα πάντα με τις διαστάσεις τους, αλλά και τον αριθμό των μαθητών τους. Έτσι, μπορεί να ενισχυθεί ο «φιλικός ανταγωνισμός» μεταξύ των σχολείων.

Δες και πράξε!

Μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας gen6.sch.gr, όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας –καθηγητές, δάσκαλοι, μαθητές– μαθαίνουν σχεδόν αμέσως τις ενεργειακές και περιβαλ-λοντικές επιπτώσεις των ενεργειών τους. Αποτέλεσμα; Να παρακινούνται ώστε να υιοθετούν πρακτικές

που είναι φιλικές προς το περιβάλλον!

Φορείς υλοποίησης της πιλοτικής δράσης είναι:

το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος» (υπεύθυνος καθηγητής Μάνος Βαρβαρίγος) μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου • το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (υπεύθυνος δρ Ηλίας Χατζάκης) • η εταιρεία Intelen (υπεύθυνος δρ Βασίλης Νικολόπουλος).

Στο Διαδίκτυο

gen6.sch.grwww.cti.gr • www.sch.grwww.grnet.gr • www.intelen.com • www.gen6-project.eu

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή