Σε κρίση το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και η ΑΣΚΤ

Σε κρίση το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και η ΑΣΚΤ

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εβδομάδα που πέρασε, έφερε στη δημοσιότητα με μελανά χρώματα δύο υποθέσεις που αφορούν τη δημόσια έκφανση της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα.

Από τη μία μαίνεται πόλεμος ανακοινώσεων ανάμεσα στην ιδρυτική διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και στο παρόν διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος. Η αντιπαράθεση συνεχίζεται τη Δευτέρα με τη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει η Αννα Καφέτση. Το μέγα ερώτημα είναι γιατί ένα μουσείο, που το κέλυφός του είναι έτοιμο, δεν ανοίγει επιτέλους τις πόρτες του και κυρίως ποιος παίρνει τις αποφάσεις για μείζονα θέματα.

Από την άλλη, παραιτήθηκε ο νυν πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Μάριος Σπηλιόπουλος, ο οποίος μόλις είχε αναλάβει καθήκοντα, καταγγέλλοντας σε επιστολή του την προηγούμενη πρυτανική αρχή για θέματα οικονομικής διαχείρισης.

Υπάρχει κοινός παρονομαστής στις δύο υποθέσεις; Μόνο ως προς το ότι είμαστε σε μια μεταβατική φάση διαμόρφωσης ενός νέου περιβάλλοντος στον δημόσιο τομέα, όπου το απόλυτο ζητούμενο είναι η αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων των διοικητικών οργάνων και ο αυστηρός έλεγχος των οικονομικών στοιχείων. Αποδεικνύεται στην πράξη η θεσμική γύμνια και οι αρρυθμίες στη λειτουργία του παρόντος πλαισίου που συμπαρασύρει πρόσωπα και εκθέτει καταστάσεις, ειδικά στο πεδίο της σύγχρονης τέχνης, για το οποίο η πολιτεία δεν έχει ενδιαφερθεί ποτέ σοβαρά.

Η αναστάτωση στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών ξεκίνησε από μια επιστολή, της οποίας οι ανώνυμοι συντάκτες υποτίθεται ότι προέρχονταν από τους διοικητικούς υπαλλήλους. Αυτό στη συνέχεια διαψεύστηκε κατηγορηματικά από τον Σύλλογο των εργαζομένων στη διοίκηση. Σε αυτήν την ανώνυμη (και συνεπώς με ύποπτη στόχευση) επιστολή «καταγγέλλεται» ότι υπήρχαν σκάνδαλα οικονομικής διαχείρισης στα οποία εμπλέκεται και προσωπικό του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, κάνοντας λόγω για προσλήψεις ημετέρων, διασπάθιση δημοσίου χρήματος κ.ά.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο Μάριος Σπηλιόπουλος, που μόλις είχε εκλεγεί και αναλάβει καθήκοντα, έστειλε επιστολή παραίτησης, επικαλούμενος λόγους υγείας, ενώ αφήνει παράλληλα διάφορες αιχμές εναντίον της περασμένης πρυτανικής αρχής.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι αντί να δημιουργηθεί ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, όπως άλλωστε προέβλεπε και ο νόμος 4009 (νόμος Διαμαντοπούλου) έτσι ώστε να μπορεί να προχωρήσει ο οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος, ιδρύθηκαν δύο νέα νομικά πρόσωπα στη θέση του. Επρόκειτο για τον «Φιλόμουσο Οργανισμό Εκπαίδευσης και Καινοτομίας της ΑΣΚΤ» με τη μορφή μονοπρόσωπης Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας (ΙΚΕ), που αποτελεί εμπορική εταιρεία αλλά και μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) για την υλοποίηση του έργου μεταφοράς σε κτίριο νέας Βιβλιοθήκης ΑΣΚΤ.

Ο τέως πρύτανης Γιώργος Χαρβαλιάς απάντησε ότι η ίδρυση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου προβλεπόταν από την ίδρυση του Οργανισμού, πρόταση που έχει ήδη κατατεθεί στο υπουργείο Παιδείας. Η ίδρυση της πρώτης εταιρείας είχε εγκριθεί ομοφώνως, ενώ η δεύτερη ιδρύθηκε από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» αποκλειστικά για να χρηματοδοτηθεί η μεταστέγαση της βιβλιοθήκης στο νέο κτίριο.

Σύμφωνα πάντως με το ψήφισμα που εξεδόθη προχθές από τη συνέλευση του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της ΑΣΚΤ, καταδικάζεται απερίφραστα η πλαστή, ψευδεπίγραφη, συκοφαντική ανώνυμη επιστολή. Η Γενική Συνέλευση επίσης θεωρεί αβάσιμες τις μομφές που επιρρίπτει στην επιστολή παραίτησής του ο απερχόμενος νεοεκλεγείς πρύτανης Μάριος Σπηλιόπουλος προς την προηγούμενη διοίκηση, τα θεσμικά όργανα και τις αποφάσεις τους.

ΕΔΕ και εκλογές

Ο αναπληρωτής καθηγητής Αγγελος Αντωνόπουλος που εκτελεί χρέη πρύτανη ανέφερε πάντως στην «Κ» ότι θα πραγματοποιηθεί ΕΔΕ για την επιστολή, θα κληθεί ο εισαγγελέας, ενώ θα γίνουν σύντομα νέες εκλογές για την ανάδειξη νέων πρυτανικών αρχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή