Στην Αμερική για τρομοκρατία και λαθρομετανάστευση

Στην Αμερική για τρομοκρατία και λαθρομετανάστευση

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βοήθεια από τις ΗΠΑ σε θέματα τρομοκρατίας και παράνομης μετανάστευσης προτίθεται να ζητήσει ο Ελληνας υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος αναχωρεί την Παρασκευή για την Αμερική όπου θα έχει σειρά επαφών με αξιωματούχους της κυβέρνησης Ομπάμα και κορυφαία στελέχη των υπηρεσιών Ασφαλείας και Πληροφοριών της χώρας. Στην κορυφή της ατζέντας των διμερών επαφών θα βρεθεί το θέμα διέλευσης τζιχαντιστών του ISIS από την Ελλάδα, οι πρόσφατες εξελίξεις στα θέματα της εγχώριας τρομοκρατίας καθώς και η πρωτοφανής, τους τελευταίους μήνες, αύξηση της ροής παράνομων μεταναστών στα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας.

Το ταξίδι του κ. Κικίλια στις ΗΠΑ γίνεται έπειτα από πρόσκληση που του απηύθυνε το καλοκαίρι η αμερικανική κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο ομόλογός του, υπουργός Δικαιοσύνης, εισαγγελέας κ. Ερικ Χόλντερ, ο οποίος σημειωτέον υπέβαλε (όπως είχε προαναγγείλει) την παραίτησή του στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο Ελληνας υπουργός θα παραμείνει στις ΗΠΑ για διάστημα μιας εβδομάδας καθώς η επιστροφή του στην Αθήνα είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή 1η Νοεμβρίου. Ανώτατοι αξιωματούχοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης αποκάλυψαν στην «Κ» ότι πρόθεση του κ. Κικίλια είναι να ζητήσει τη συνδρομή των ΗΠΑ σε θέματα αντιμετώπισης διεθνούς και εγχώριας τρομοκρατίας, καθώς και της παράνομης μετανάστευσης. Μιλώντας για το θέμα στην «Κ» κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης δήλωσε συγκεκριμένα ότι «πρόθεσή μας είναι να ζητήσουμε βοήθεια σε τεχνικό εξοπλισμό που θα βελτιώνει την επιχειρησιακή μας δυνατότητα σε θέματα Ασφάλειας και Επικοινωνίας». Επιπλέον, όμως, στενοί συνεργάτες του κ. Κικίλια προσδίδουν και πολιτική διάσταση στο υπερατλαντικό ταξίδι του Ελληνα υπουργού, θεωρώντας ότι αποτελεί ένδειξη ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως «πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας» στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. «Η αμερικανική κυβέρνηση αναγνωρίζει την πρόοδο που τους τελευταίους μήνες έχει επιτευχθεί στα θέματα Ασφάλειας» σχολίασε στην «Κ» πηγή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Σειρά συναντήσεων

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο κ. Κικίλιας θα συναντηθεί αρχικά με τη κ. Λίζα Μονάκο, σύμβουλο του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα σε θέματα Εσωτερικής Ασφάλειας και Τρομοκρατίας και στη συνέχεια, ο Ελληνας υπουργός θα έχει συναντήσεις με τους επικεφαλής της CIA John O. Brennonκ, του FBI James B. Comey και τον επικεφαλής του National Intelligence (Director of National Intelligence) και πρώην ανώτατο αξιωματικό της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας James R. Clapper. «Συνεργαζόμαστε στενά με ΗΠΑ, Βρετανία και Ισραήλ σε θέματα ανταλλαγής πληροφοριών. Στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα των πληροφοριών» δήλωσε στην «Κ» αξιωματούχος του υπουργείου.

Πάντως, ως ιδιαίτερα σημαντική αξιολογείται η συνάντηση του κ. Κικίλια και με τον επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ. Ο κ. Μενέντεζ φέρεται να διαθέτει αυξημένη επιρροή στον Λευκό Οίκο και ταυτόχρονα καλές σχέσεις με το ελληνοκυπριακό λόμπι των ΗΠΑ. Μάλιστα, τον κ. Μενέντεζ είχε συναντήσει σε ιδιωτικό δείπνο και ο Ελληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο του 2013.

Τέλος, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο κ. Β. Κικίλιας θα μιλήσει στο Σικάγο αλλά και στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης, σε εκδήλωση που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ιδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή