Στα 10 εκατ. ευρώ οι απώλειες για τον ΟΣΕ από δολιοφθορές

Στα 10 εκατ. ευρώ οι απώλειες για τον ΟΣΕ από δολιοφθορές

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απώλειες 10 εκατ. ευρώ μετράει ο ΟΣΕ κατά την τριετία 2009-2012 από τα περιστατικά δολιοφθοράς στο δίκτυό του, όπως καταδεικνύουν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία. Οι κλοπές καλωδίων και τροχαίου υλικού, που είχαν λάβει διαστάσεις μάστιγας τα περασμένα χρόνια, φαίνεται ότι είναι σε ύφεση, σύμφωνα με στελέχη του ΟΣΕ, που επισημαίνουν ότι τα περιστατικά είναι πλέον μεμονωμένα. Κι αυτό γιατί ανατάσσεται η ηλεκτροκίνηση σε ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα του δικτύου, γεγονός το οποίο καθιστά επικίνδυνη ακόμη και για τη ζωή του δράστη την απόπειρα κλοπής καλωδίου. Πριν από ενάμιση χρόνο, μάλιστα, ένας άνδρας 35 ετών βρήκε τραγικό θάνατο όταν έπαθε ηλεκτροπληξία, ενώ προσπαθούσε να κόψει καλώδια του προαστιακού στο Μενίδι. «Οσο το δίκτυο είναι ηλεκτροδοτούμενο, είναι θωρακισμένο», επισημαίνουν στελέχη του ΟΣΕ, που υποστηρίζουν ότι ο φόβος της ηλεκτροπληξίας πλέον λειτουργεί αποτρεπτικά. Παράλληλα σημειώνουν ότι η μετατροπή πριν από λίγους μήνες του αδικήματος της κλοπής καλωδίων από το δίκτυο του ΟΣΕ σε κακουργηματική πράξη έχει επίσης θορυβήσει επίδοξους δράστες, καθώς έχουν ήδη επιβληθεί από τη Δικαιοσύνη οι πρώτες ποινές. Στη μείωση των περιστατικών έχει συμβάλει και η στενότερη συνεργασία με την αστυνομία, η οποία αδυνατεί μεν να αστυνομεύει κάθε μέτρο του δικτύου, ωστόσο προχωράει πλέον σε στοχευμένες ενέργειες, αξιοποιώντας τυχόν πληροφορίες που διαθέτει.

Το πιο πρόσφατο περιστατικό συνέβη στην περιοχή της Νεμέας, όπου οι δράστες αφαίρεσαν περίπου 150 μέτρα σιδηροτροχιάς. Το κόστος αποκατάστασης της ζημιάς δεν ξεπέρασε τα 1.500-2.000 ευρώ, γεγονός το οποίο αποδίδεται στη χαμηλή αξία του σιδήρου και στο μεγάλο βάρος του, που καθιστά πολύ δύσκολη την αφαίρεση, αλλά κυρίως τη μεταφορά του. Το τελευταίο διάστημα, η πλειονότητα των περιστατικών αφορά σε κλοπές σιδηροτροχιάς. Πρόσφατα εκλάπησαν 300 μέτρα στην Αργολίδα, 100 μέτρα στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και 30 μέτρα στην Ηλεία.

Αντιθέτως, τα φαινόμενα κλοπής καλωδίων ηλεκτροκίνησης, που ήταν σε έξαρση μεταξύ 2009 και 2012 στην περιοχή Αττικής και Βοιωτίας, είναι συχνότερα λόγω της υψηλής απόδοσης του χαλκού. Ενα μέτρο καλωδίου ηλεκτροκίνησης έχει περίπου ένα κιλό χαλκό, που πωλείται έναντι 6 ευρώ. «Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο είναι να ακολουθήσουμε το χρήμα. Να διαπιστώσουμε πού πωλούνται τα κλεμμένα καλώδια, ποιος τα επεξεργάζεται και να προχωρήσουμε σε ελέγχους στην πηγή του “μαύρου” χρήματος», δηλώνει στην «Κ» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Παν. Θεοφανόπουλος. Εξηγεί, μάλιστα, ότι οι επιτήδειοι, εκτός από τον ΟΣΕ, αφαιρούν χαλκό και από μετασχηματιστές του ΟΤΕ και της ΔΕΗ, ακόμα και μανουάλια ή καμπάνες από εκκλησίες, αρκεί να υπάρχει υποψία χαλκού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή