Ανασύνταξη με δύο ατζέντες

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανασύνταξη και καλός σχεδιασμός των επόμενων κινήσεων βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων του οικονομικού επιτελείου για τις επόμενες 15-20 ημέρες, έως ότου επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν δύο διαφορετικές ατζέντες πάνω στις οποίες εργάζεται: η υλοποίηση του προγράμματος και ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας της Ελλάδας.

Σε ό,τι αφορά στην πρώτη, στελέχη του οικονομικού επιτελείου ξεκαθάριζαν πως δεν υπάρχει περιθώριο για νέες καθυστερήσεις και αποτυχία στην εκπλήρωση των όσων προβλέπονται στο Μνημόνιο. Η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει ότι θεωρεί απαραίτητη την τήρηση των υπεσχημένων και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για να μπορέσει η Ελλάδα να εξέλθει από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Στο οικονομικό επιτελείο θέλουν να έχουν ανεβάσει σε υψηλά επίπεδα τον δείκτη αποδοτικότητας της κυβέρνησης μέχρι να επιστρέψει η τρόικα, ώστε να μπορέσει να διαπραγματευτεί υπό καλύτερους όρους την πιθανή μετάθεση της υλοποίησης κάποιων μεταρρυθμίσεων.

Η δεύτερη ατζέντα έχει να κάνει με την διαμόρφωση του νέου μοντέλου συνεργασίας με τους εταίρους από τις αρχές του 2015 και μετά. Εν αναμονή των αποτελεσμάτων των stress test των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (στα τέλη της εβδομάδας), το οικονομικό επιτελείο έχει καταλήξει στο ποιες είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το 2015 χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αυτές ανέρχονται σε 19,8 δις ευρώ και υπολογίζουν στο υπουργείο ότι από το ποσό αυτό θα χρειαστεί στην χειρότερη περίπτωση η άντληση των 10 δις ευρώ από τις αγορές. Και μάλιστα από τα μισά του έτους και μετά.

Ταυτόχρονα στο οικονομικό επιτελείο ευελπιστούν ότι μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress test οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Οπότε το Δημόσιο θα μπορούσε να μετατρέψει τα 11 δις ευρώ του ΤΧΣ σε μία προληπτική γραμμή πίστωσης. Η συζήτηση πλέον κινείται γύρω από το εάν αυτή η προληπτική γραμμή θα συνδεθεί με κάποιου είδους πρόγραμμα.

Η Αθήνα θέλει να υπάρχει μόνο ένα «ελληνικό» πρόγραμμα που θα διασφαλίζει την δημοσιονομική πειθαρχεία και την επιστροφή στην ανάπτυξη μέσω των μεταρρυθμίσεων, ενώ δεν θα υπάρχει εποπτεία αν δεν χρειαστεί η άντληση των κεφαλαίων από την πιστωτική γραμμή. Από την άλλη πλευρά, η Ευρωζώνη πιέζει για ένα πιο αυστηρό πλαίσιο που θα έχει και ενισχυμένη εποπτεία, αλλά όχι όπως η σημερινή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή