Στη Λευκωσία στις 7 Νοεμβρίου ο κ. Αντ. Σαμαράς

Στη Λευκωσία στις 7 Νοεμβρίου ο κ. Αντ. Σαμαράς

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Στη Λευκωσία θα μεταβεί στις 7 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε μια κρίσιμη χρονικά συγκυρία, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Τουρκία είναι πρόθυμη να αποκλιμακώσει τις προκλήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ. Η επίσκεψη του κ. Σαμαρά στην Λευκωσία, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, γίνεται στο πλαίσιο της προεργασίας για την τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, που θα πραγματοποιηθεί την επομένη, στις 8 Νοεμβρίου, στο Κάιρο.

Αθήνα και Λευκωσία χαρακτηρίζουν την τριμερή σύνοδο κορυφής ως εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, ενώ διπλωματικές πηγές επισημαίνουν πως πίσω από την ένταση που επιδιώκει η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ κρύβεται η σφοδρή ενόχληση της Αγκυρας για την προσέγγιση Αθηνών – Λευκωσίας – Καΐρου, υπενθυμίζοντας ότι η τουρκική πλευρά δεν έκρυψε τη δυσφορία της και για τον άξονα Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η τουρκική δυσφορία εκπορεύεται από το γεγονός ότι αυτές οι προσεγγίσεις και συνεργασίες, καθώς συγκροτούνται στη βάση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας, ενισχύουν την αποτύπωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και την περιφερειακή σταθερότητα και μάλιστα σε μια περιοχή που έχει αποκτήσει ιδιαίτερο ενεργειακό ενδιαφέρον. Υπενθυμίζουν ότι η τουρκική πλευρά είχε επιτύχει με παρεμβάσεις της να παρεμποδίσει ανάλογες προσεγγίσεις κατά το παρελθόν.

Υπό αυτό το πρίσμα, η επίσκεψη του κ. Σαμαρά στη Λευκωσία και, ακολούθως, η μετάβαση στο Κάιρο καταδεικνύουν τη σταθερή προσήλωση της Αθήνας σε αυτό που ο πρωθυπουργός έχει επισημάνει πολλές φορές σε δημόσιες τοποθετήσεις του: Οτι η Ελλάδα διαδραματίζει κομβικό ρόλο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ αποτελεί και σημαντικό κρίκο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Την ίδια στιγμή, Αθήνα και Λευκωσία διατηρούν ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και βρίσκονται σε διαρκή συντονισμό έναντι των κινήσεων της Αγκυρας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, όλα τα διαθέσιμα «εργαλεία», διπλωματικά, πολιτικά και νομικά, αξιολογούνται διαρκώς και θα γίνουν όλα τα αναγκαία βήματα. Ο κ. Βενιζέλος, που πρόκειται να μεταβεί στην Κύπρο στις 28 Οκτωβρίου για συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του κ. Γ. Κασουλίδη, ενώ την επομένη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό τους για την προετοιμασία της τριμερούς συνόδου κορυφής, απηύθυνε εκ νέου χθες αυστηρό μήνυμα προς την Αγκυρα, με αφορμή την είσοδο του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να προχωρήσει το τουρκικό σκάφος σε έρευνες, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι αυτές «προφανώς συνιστούν βάναυση προσβολή του διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, γιατί στην περιοχή αυτή δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας». Κάλεσε, δε, την Τουρκία «να ανακρούσει πρύμναν» και «να κινηθεί μέσα στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας».

Αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ

Εν τω μεταξύ, «κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας» χαρακτήρισε ο ΣΥΡΙΖΑ την είσοδο του Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ. Το ΚΚΕ έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του για «επικίνδυνη εξέλιξη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή