Πρώτη νίκη στον πόλεμο με τον Εμπολα

Πρώτη νίκη στον πόλεμο με τον Εμπολα

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελεύθερη Εμπολα κηρύχθηκε η Νιγηρία από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας μετά την πάροδο 42 ημερών χωρίς την καταγραφή κανενός κρούσματος. Η χώρα δεν είδε τα χειρότερα να λαμβάνουν σάρκα και οστά χάρη στην υπεράνθρωπη προσπάθεια μιας ιατρού που υπηρέτησε με αυταπάρνηση μέχρι θανάτου την επιστήμη της, αλλά και στους εθελοντές, που αψηφώντας τους κινδύνους βοήθησαν στο να μπει τέλος στην επιδημία που σε άλλα αφρικανικά κράτη έχει βγει εκτός ελέγχου. Χωρίς προειδοποίηση η χώρα βρέθηκε στο επίκεντρο των εξελίξεων όταν ένας διπλωματικός έφτασε από τη Λιβερία άρρωστος με Εμπολα.

«Πρόκειται για μία εκπληκτική ιστορία επιτυχίας» εξήγησε ο Ρούι Γκάμα Βαζ του διεθνούς υγειονομικού οργανισμού. «Είναι μια ιστορία που μας δείχνει ότι η νόσος μπορεί να ελεγχθεί. Ωστόσο, πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι κερδίσαμε μία μάχη. Θα κερδίσουμε τον πόλεμο μόνο όταν ολόκληρη η δυτική Αφρική (Γουινέα, Λιβερία και Σιέρα Λεόνε) κηρυχθεί ελεύθερη του ιού».

Θετικά είναι τα νέα και από τις ΗΠΑ όπου ο φόβος του Εμπολα προσεγγίζει την υστερία.

Σαράντα τρία άτομα τα οποία είχαν έρθει σε επαφή με το πρώτο θύμα της νόσου επί αμερικανικού εδάφους, τον Τόμας Ερικ Ντάνκαν, Λιβεριανό που απεβίωσε προσβεβλημένος από τον φονικό ιό, δεν θα πρέπει να εξετάζονται καθημερινά καθώς παρήλθε η επικίνδυνη περίοδος επώασης του ιού (περίοδος που φτάνει στις 21 ημέρες) ανέφερε το πολιτειακό υπουργείο Υγείας του Τέξας. Ωστόσο παραμένουν στις λίστες ελέγχου άλλα 120 άτομα. Καθώς η κατάσταση αρχίζει να ξεκαθαρίζει στις ΗΠΑ, αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή νέες και πολύ αυστηρότερες οδηγίες σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης ασθενών που είναι ύποπτα κρούσματα για τον ιό του αιμορραγικού πυρετού.

Ανέλαβε ο Ρον Κλάιν

Ο νέος «τσάρος» που πρόκειται να αναλάβει την επίβλεψη της διαχείρισης Εμπολα στις ΗΠΑ, ο δικηγόρος Ρον Κλάιν, πρόκειται να ξεκινήσει να εργάζεται μέσα στην εβδομάδα προκειμένου να βάλει τέλος στις ολιγωρίες που έλαβαν χώρα όσον αφορά τη διαχείριση του θανατηφόρου ιού. Τέλος, η Ε.Ε. δεσμεύτηκε να συγκεντρώσει το ποσό του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, ποσό που θα χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση του Εμπολα.

Νεκρός υπάλληλος του ΟΗΕ

Ένας εργαζόμενος των Ηνωμένων Εθνών στη Σιέρα Λεόνε πέθανε από τον Έμπολα. Ο άνδρας εργαζόταν ως οδηγός και είναι το τρίτο μέλος του οργανισμού που χάνει τη ζωή του από τον περασμένο Μάρτιο. Την ίδια ώρα, η σύζυγός του που νοσεί και αυτή από τον ιό, βρίσκεται υπό ιατρική παρακολούθηση. 

Τα νέα είναι καλύτερα από τη Νορβηγίδα που είχε μολυνθεί από Έμπολα, κατά τη διάρκεια της παρουσίας της σε αποστολή στη Σιέρα Λεόνε. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του νοσοκομείου του Όσλο, έχει αναρρώσει. Όπως δήλωσε η Σίλιε Λένε Μίχαλσεν, «σήμερα η υγεία μου βρίσκεται σε καλή κατάσταση και δε μεταδίδω πλέον την ασθένεια σε άλλους». «Νιώθω πολύ τυχερή και δεν έχω πια την αίσθηση ότι έχω τον ιό Έμπολα» τόνισε χαμογελώντας.

Η Μίχαλσεν που είχε μολυνθεί από τον Έμπολα στις αρχές Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια μιας αποστολής στο Μπο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σιέρα Λεόνε, εκμεταλλεύτηκε τη δημόσια εμφάνισή της προκειμένου να ασκήσει κριτική στη βραδύτητα της διεθνούς αντίδρασης απέναντι στην εξάπλωση του ιού. «Για 3 μήνες βρισκόμουν στο Μπο και έβλεπα πως ο Έμπολα προσέγγιζε την πόλη μου, το νοσοκομείο μου και πως (ο ιός) εξαπλωνόταν στην υπόλοιπη χώρα» επισήμανε η 30χρονη Νορβηγίδα που φόραγε ένα ριγέ μπλουζάκι και τζιν παντελόνι. «Οι δείκτες του ρολογιού γυρίζουν, ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται. Πρέπει να ενεργήσουμε και πρέπει να ενεργήσουμε τώρα» σημείωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή