Η μεταμόρφωση της Kristen Stewart

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Kristen Stewart είναι απόλυτα ταυτισμένη με τη σειρά ταινιών ‘Twilight’ όπου υποδυόταν την Bella Swan στο πλευρό του βρικόλακα Edward Cullen, ρόλο που έπαιζε ο πρώην φίλος της, Robert Pattinson. Από τότε έχει προσπαθήσει να αλλάξει όχι τη δημόσια εικόνα της-γιατί έχει παραμείνει η ίδια- αλλά την πορεία της καριέρας της. Η 24χρονη ηθοποιός απέφυγε τυποποιημένους ρόλους και πήρε το ρίσκο να πρωταγωνιστήσει σε indie ταινίες υποδυόμενη πιο πολύπλοκους, γυναικείους χαρακτήρες.

Φέτος πρωταγωνιστεί σε τρεις ταινίες, το σουρεαλιστικό «Τα σύννεφα του Σιλς Μαρία» του γάλλου Olivier Assayas με την Juliette Binoche, το βαρύ «Still Alice» όπου υποδύεται την κόρη της μιας γυναίκας που πάσχει από Alzheimer (Julianne Moore) και το «Camp-X-Ray», όπου υποδύεται μια φρουρό στο Guantanamo. Ρόλοι που η ίδια ελπίζει να αναδείξουν το ταλέντο της -που όπως κάποτε είχε πει και ο David Fincher «θυμίζει μια νεαρή Jodie Foster» – αλλά και να την απομακρύνουν από ρόλους απλών κοριτσιών, όπως η Bella. Εξάλλου, στο Hollywood δεν είναι λίγες οι επαγγελματίες του χώρου που έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για την έλλειψη σεναρίων βασισμένων σε όμορφους και πιο πολύπλοκους γυναικείους χαρακτήρες. Η Penelope Cruz είχε πει ότι «κανείς δεν θα σε πάρει στα σοβαρά όταν είσαι γνωστή ως όμορφη γυναίκα» ενώ η Anne Hathaway είχε δυσκολευτεί να πείσει- και δεν έχει πείσει ακόμα μάλλον- τη showbiz ότι μπορεί να παίξει κάτι διαφορετικό από τους γλυκανάλατους ρόλους της γλυκιάς πριγκίπισσας.

«Στη Γαλλία», θα πει η Stewart σε συνέντευξη της στο Daily Beast, «εξαιτίας των γάλλων σκηνοθετών που είχαν ρομαντικές σχέσεις με τις πρωταγωνίστριές της, τείνουν να δημιουργούν ιστορίες βασισμένες σε γυναικείους χαρακτήρες.  Στην Αμερική υπάρχουν περισσότεροι άντρες σκηνοθέτες και θέλουν να πουν αντρικές ιστορίες. Οι περισσότερες ταινίες γα τις οποίες είμαστε περήφανοι σαν χώρα έχουν ως πρωταγωνιστές τον Bob De Niro και τον Jack Nicholson. Διαβάζω εκατομμύρια σενάρια και ο κόσμος λέει ότι διαλέγω προσεχτικά τα σενάρια και είναι πολύ φανερό πότε ο ρόλος είναι διαφορετικός και πολύπλοκος και όχι ένα τυπικό κορίτσι. Δεν είναι κλισέ, είναι όντως ένας ανδροκρατούμενος χώρος».

Στη νέα της ταινία, Camp X-Ray, υποδύεται μια «απλή, όχι πολύ έξυπνη κοπέλα και κάπως κοινωνικά ανεπαρκή» η οποία θέλει να βοηθήσει τη χώρα της μετά την 11η Σεπτεμβρίου, αλλά μετά την εμπειρία της ως φρουρός στο Γκουαντάναμο, τον τρόπο που φέρονταν στους κρατούμενους και τη φιλία της με έναν από αυτούς, αλλάζει κοσμοθεωρία.  Η ταινία αναφέρεται σε ένα ‘βαρύ’ θέμα για τους αμερικάνους δεδομένου ότι ο Obama είχε υποσχεθεί να κλείσει το Γκουαντάναμο το 2009 αλλά ακόμα δεν έχει δοθεί λύση στο θέμα, όμως η Kristen προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από τις πολιτικές διαστάσεις που μπορεί να πάρει η ταινία: «Ήξερα ότι ο Obama ήθελε να το κλείσει και ήξερα ότι όλοι ήθελα το ίδιο. Οι περισσότεροι αμερικάνοι το έχουν βγάλει από τη σκέψη τους. Δεν μπήκα σε αυτή την ταινία για να κάνω μια πολιτική δήλωση, αλλά είναι μια ενδιαφέρουσα ιστορία που σε σκουντάει λίγο στο πλάτη και σου υπενθυμίζει ότι υπάρχει ακόμα».  Η Kristen Stewart δεν υποκρίθηκε ποτέ για το ποια είναι, ούτε ταυτίστηκε με το προφίλ της Bella. Ήταν πάντα ο εαυτός της και ίσως σιγά-σιγά πλέον καταφέρνει να βρει ρόλους που ταιριάζουν πιο πολύ στην καριέρα που θέλει να ακολουθήσει, μακριά από ρομαντικές κωμωδίες ή νεανικές ταινίες. Όπως λέει, άλλωστε, και η ίδια αναφορικά με τη νέα της ταινίας «δεν είμαι από τους ανθρώπους που φωνάζουν από τις ταράτσες. Επειδή είσαι ηθοποιός και δημόσια εκτεθειμένος, ο κόσμος θεωρεί ότι πρέπει να είσαι έτσι (σ.σ.ακτιβιστής). Αλλά υπάρχουν και άλλοι τρόποι να διαμαρτυρηθείς. Εγώ δεν είμαι έτσι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή