Μειωμένος ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2015

Μειωμένος ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2015

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Δυόμισι εκατ. ευρώ και 11 διορισμοί μετακλητών υπαλλήλων «χωρίζουν» τον προϋπολογισμό της Βουλής για το 2015 από την -εξαιρετικά δυσχερή για την ελληνική οικονομία- σημερινή πραγματικότητα. Το προαναφερθέν ποσό αποτελεί το άθροισμα του κόστους αφενός για την προμήθεια «νέου εξοπλισμού – συστήματος εκτύπωσης και βιβλιοδεσίας», που αποφάσισαν οι υπηρεσίες του Κοινοβουλίου να προμηθευτούν εν μέσω μείζονος δημοσιονομικής κρίσης (ανέρχεται στο ποσό των 1.739.000 ευρώ), και αφετέρου για την αγορά δικαιωμάτων προβολής από το Κανάλι της Βουλής ντοκιμαντέρ και άλλων προγραμμάτων (προϋπολογιζόμενου ύψους σχεδόν 800 χιλ. ευρώ). Οπως, δε, προκύπτει από τα συγκριτικά με το 2013 επίσημα στοιχεία, στα τέλη του περασμένου Μαΐου υπηρετούσαν στη Βουλή 130 μετακλητοί υπάλληλοι, ενώ ακριβώς ένα χρόνο πριν 119 – δηλαδή 11 περισσότεροι.

Το συνολικό ύψος του φετινού προϋπολογισμού, πάντως, είναι μειωμένο σε σχέση με του περασμένου έτους: 139.922.000 ευρώ, έναντι 141.898.000 ευρώ. Εξ αυτών, τα 20.541.000 αφορούν τη βουλευτική αποζημίωση, η οποία αυτή τη φορά δεν μειώθηκε. Μικρές μειώσεις, σχεδόν 200 χιλ. ευρώ, καταγράφονται στα διάφορα επιδόματα που λαμβάνουν οι βουλευτές.

Υπενθυμίζεται ότι, προ έτους, με αφορμή και πάλι την έγκριση του ετήσιου προϋπολογισμού της Βουλής, ακούστηκαν πολλά σχόλια αναφορικά με το ύψος της βουλευτικής αποζημίωσης και το εάν, στην παρούσα συγκυρία, υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω μείωσής της (υπενθυμίζεται πως, χωρίς τα επιδόματα, ανέρχεται στις 5.705 ευρώ) ή ακόμα και μείωσης των επιδομάτων τους. Με αφορμή το γεγονός ότι υπήρξαν και βουλευτές που σε δηλώσεις τους υποστήριζαν πως πρέπει να γίνουν τέτοιες μειώσεις, ο πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης καλούσε άπαντες είτε να ανοίξουν τη συζήτηση οργανωμένα για μια τέτοια μείωση είτε μεμονωμένα, όποιος επιθυμούσε, να παραιτούνταν των επιπλέον «προνομίων». Ουδέν εξ αυτών έγινε έως σήμερα.

Πέραν των αρχικώς αναφερομένων, σημαντικό κόστος καταγράφεται, μέσω του προϋπολογισμού της Βουλής, και στα ακόλουθα δύο ζητήματα: πρώτον, στη διεξαγωγή προγράμματος εσωτερικής επιμόρφωσης υπαλλήλων σε θέματα τεχνολογιών πληροφορικής (κωδ. 881) όπου το κόστος ανέρχεται στις 365.000 ευρώ. Δεύτερον, στην ολοκλήρωση του αναδρομικού ελέγχου των δηλώσεων «πόθεν έσχες» κυβερνητικών και άλλων αξιωματούχων από το 1974. Εδώ, η συνολική αμοιβή των ορκωτών λογιστών ανέρχεται στις 800 χιλ. ευρώ. Τα αποτελέσματα του εν λόγω ελέγχου παραμένουν «μυστικά» έως τώρα, με τις ανεπίσημες πληροφορίες να αναφέρουν ότι ουδείς εξ αυτών των αξιωματούχων δεν έκανε κάποια σοβαρή παρατυπία.

Κατά τα λοιπά, ο προϋπολογισμός που εισάγεται προς έγκριση απόψε στην Ολομέλεια (και ο οποίος έως χθες συγκέντρωνε την επιδοκιμασία μόνο της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ· ΣΥΡΙΖΑ και Χ.Α. επιφυλάχθηκαν για σήμερα, ΑΝΕΛ και ανεξάρτητοι δηλώνουν «λευκό», ΔΗΜΑΡ επιλέγει «λευκό» και μόνο το ΚΚΕ καταψηφίζει) περιλαμβάνει για ακόμα μία χρονιά επιχορήγηση ύψους 850.000 ευρώ στο Ιδρυμα της Βουλής, καθώς και άλλο ένα εκατ. «σε λοιπά πολιτιστικά ιδρύματα και πολιτικούς και οικονομικούς οργανισμούς».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή