Κοινές γαλλογερμανικές προτάσεις για τόνωση επενδύσεων

Κοινές γαλλογερμανικές προτάσεις για τόνωση επενδύσεων

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας προσπάθησαν να γεφυρώσουν χθες το μεταξύ τους χάσμα στην εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων των Βρυξελλών στο πλαίσιο ενός συναινετικού κλίματος, αφού οι αγορές έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου την περασμένη εβδομάδα για δριμύτερη επιστροφή της κρίσης χρέους. Οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας των δύο ισχυρότερων κρατών-μελών της Ευρωζώνης υποσχέθηκαν, από το Βερολίνο, ότι θα παρουσιάσουν, από τη μια πλευρά, «πολύ συγκεκριμένα» επενδυτικά σχέδια αρχές Δεκεμβρίου. Από την άλλη, η κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ υποσχέθηκε ότι θα μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμά της. Η κοινή τοποθέτηση των δύο κυβερνήσεων συμβαδίζει απόλυτα με δημοσίευμα του Der Spiegel την Κυριακή πως Γαλλία και Γερμανία συζητούν μία συμφωνία που θα επιτρέψει στην Κομισιόν να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του Παρισιού ακόμη και εάν υπερβαίνει προηγούμενες δεσμεύσεις της κυβέρνησης Ολάντ.

Από το Βερολίνο, όπου ταξίδεψε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν μαζί με τον υπουργό Οικονομίας Μανουέλ Μακρόν για να συναντηθούν με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον υπουργό Οικονομίας Σίγκμαρ Γκάμπριελ, αποφασίστηκαν από κοινού η ενίσχυση των επενδύσεων, μια αποστολή που έχει χρεωθεί εδώ και καιρό το Βερολίνο, και η επιτάχυνση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων μαζί με τη μείωση του ελλείμματος, υποσχέσεις που το Παρίσι έχει αθετήσει τα τελευταία χρόνια. Ετσι, φαίνεται να βρίσκεται μια ισορροπία ανάμεσα στους ισχυρούς του πυρήνα της Ευρωζώνης, δίνοντας κάποια διέξοδο στη διαμάχη Παρισιού-Βερολίνου, που πυροδοτήθηκε όταν η γαλλική κυβέρνηση ξεκαθάρισε, αρχές Οκτωβρίου, πως δεν θα καταφέρει να δαμάσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ πριν από το 2017, αντί για το 2015 που είχε αρχικά δεσμευτεί στην Κομισιόν.

Δεδομένης της νοοτροπίας του Βερολίνου, η άρνηση της κυβέρνησης του Φρανσουά Ολάντ να συμμορφωθεί με τους δημοσιονομικούς κανόνες των Βρυξελλών υπονομεύει την αξιοπιστία της Ευρωζώνης, προκαλώντας την αντίδραση της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε. Στον αντίποδα αυτής της επιχειρηματολογίας, η γαλλική κυβέρνηση υποστήριξε πως σε αυτό το περιβάλλον υποτονικής ανάπτυξης, υψηλής ανεργίας και αντιπληθωριστικών τάσεων, θα ήταν καταστροφική η εφαρμογή ακόμη περισσότερων μέτρων λιτότητας. Επιπροσθέτως, ο κ. Σαπέν λίγο πριν από την επίσκεψή του στο Βερολίνο παρότρυνε τη γερμανική κυβέρνηση να αυξήσει τις επενδύσεις κατά 50 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία, όσο δηλαδή είναι οι περικοπές που έχει υποσχεθεί η Γαλλία για να μειώσει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ έως το 2017. «Περικοπές 50 δισ. ευρώ από εμάς και πρόσθετες επενδύσεις 50 δισ. ευρώ από εσάς θα ήταν μια καλή ισορροπία», είχε δηλώσει ο κ. Μακρόν στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, χτυπώντας στο αδύνατο σημείο της κ. Μέρκελ, αλλά και της κυβέρνησής της συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών. Πολιτικός στόχος της Γερμανίας είναι ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός το 2015 και τα μέλη του Κοινοβουλίου δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αύξηση των δαπανών πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού, στα μέσα Νοεμβρίου, όπως επανέλαβαν και χθες στον διεθνή Τύπο.

Βάσει του προαναφερόμενου δημοσιεύματος στο Der Spiegel, το Βερολίνο δεν επιθυμεί μια σύγκρουση με τους υπόλοιπους ισχυρούς της Ευρωζώνης. Εχει δεχτεί, παράλληλα, κριτική για την εμμονή του στη δημοσιονομική πειθαρχία από το ΔΝΤ, τον ΟΟΣΑ και τις ΗΠΑ. Μέχρι και πρόσφατα, η κ. Μέρκελ και το οικονομικό επιτελείο της ήταν πεπεισμένοι πως μόνο οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν στην ανάπτυξη, αλλά τα τελευταία δυσμενή στοιχεία τόσο για τη Γερμανία όσο και για την υπόλοιπη Ευρωζώνη έχουν κλονίσει αυτήν την πεποίθηση.

Στόχος πλέον του Βερολίνου είναι να δοθεί από το Παρίσι ένα λεπτομερές χρονοδιάγραμμα για τη μείωση του ελλείμματος και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, μαρτυρεί το Der Spiegel, αν και επίσημα η κυβέρνηση Μέρκελ ισχυρίζεται πως είναι αρμοδιότητα των Βρυξελλών. Φαίνεται, πάντως, πως δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός να μην αποδεχτεί η Κομισιόν τον προϋπολογισμό της Γαλλίας, μια απόφαση που θα ήταν ισάξια με «πολιτική ταπείνωση», όπως επισημάνθηκε πρόσφατα σε δημοσίευμα του Economist, και θα έφερνε το Παρίσι και το Βερολίνο σε ανοιχτή διένεξη, υπονομεύοντας το κύρος της Ευρωζώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή