Οσκαρ Ντε λα Ρέντα: Αντίο στον μεγάλο τζέντλεμαν της μόδας

Οσκαρ Ντε λα Ρέντα: Αντίο στον μεγάλο τζέντλεμαν της μόδας

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγέρωχος, κομψός και πάντα χαμογελαστός, ο απόλυτος τζέντλεμαν και σχεδιαστής που αγαπούσε τις γυναίκες, Οσκαρ ντε λα Ρέντα, πέθανε τη Δευτέρα το βράδυ στην ηλικία των 82 ετών στο σπίτι του στο Κονέτικατ, των Ηνωμένων Πολιτειών, έπειτα από 10ετή μάχη με τον καρκίνο. Στο πλάι του η σύζυγός του Ανέτ, στενοί συγγενείς αλλά και οι αγαπημένοι του σκύλοι, όπως ανακοίνωσαν στην ιστοσελίδα της εταιρείας του η θετή του κόρη Ελάιζα Ριντ-Μπόλεν και ο σύζυγός της Αλεξ Μπόλεν, διευθύνων σύμβουλος του οίκου.

Κοσμοπολίτικος συνδυασμός λατινοαμερικανικής καταγωγής, ευρωπαϊκών εμπειριών και αμερικανικού επιχειρηματικού πνεύματος, ο σχεδιαστής όχι μόνο «φορέθηκε» από τις πιο αναγνωρίσιμες γυναίκες των τελευταίων έξι δεκαετιών, αλλά «αγαπήθηκε» από τη βιομηχανία της μόδας όσο λίγοι. Υπεύθυνος για αναρίθμητες εμφανίσεις λαμπερών σταρ στο κόκκινο χαλί – από τη θρυλική Οντρεϊ Χέμπορν μέχρι τη σημερινή γενιά που εκπροσωπείται από καλλιτέχνες όπως η Τέιλορ Σουίφτ– ο Ντε λα Ρέντα κράτησε τη δημιουργική του ταυτότητα αναλλοίωτη μέσα από πρακτικά, όμορφα ρούχα.

Δική του δημιουργία και το ρομαντικό νυφικό από ιβουάρ τούλι με απλικέ δαντέλα Chantilly που φόρεσε η Αμάλ Αλαμουντίν στον βενετσιάνικο γάμο της με τον Τζορτζ Κλούνεϊ.

Γεννημένος στον Αγιο Δομίνικο το 1932, ο Ντε λα Ρέντα μαθήτευσε δίπλα στον «αρχιτέκτονα» της μόδας, Κριστόμπαλ Μπαλενσιάγκα, και δούλεψε στους γαλλικούς οίκους Lanvin και Balmain πριν ιδρύσει τον δικό του στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του 1960. Το 1967 παντρεύτηκε τη Φρανσουάζ ντε Λανκλάντ, διευθύντρια της γαλλικής Vogue, η οποία πέθανε από καρκίνο το 1983. Το 1989 παντρεύτηκε την Ανέτ Ενγκελχαρντ. «Τα προσόντα που εκτιμώ πιο πολύ στις γυναίκες είναι η εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και η καλοσύνη», έλεγε ο ίδιος.

Στην Ελλάδα, η μπουτίκ Oscar de la Renta άνοιξε στην Κηφισιά την προ κρίσης χρονιά του 2008, αρχικά σε συνεργασία με Ελληνα συνεταίρο, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια ανήκει εξ ολοκλήρου στον αμερικανικό οίκο. Πίσω στη Νέα Υόρκη, διάδοχος του σχεδιαστή θα είναι ο Πίτερ Κόπινγκ, μέχρι πρότινος σχεδιαστής στη Nina Ricci. Είχε προηγηθεί μια ιδιότυπη συνεργασία με τον Τζον Γκαλιάνο, μετά την απόλυση του τελευταίου από τον Dior ύστερα από μια βραδιά μεθυσμένων αντισημιτικών σχολίων σ’ ένα παριζιάνικο μπαρ.

Στον αντίποδα του εκκεντρικού Βρετανού, ο Ντε λα Ρέντα κρατούσε σταθερά τις ισορροπίες. Από τις πιο μακροχρόνιες επαγγελματικές και συχνά φιλικές σχέσεις του ήταν με τις Πρώτες Κυρίες του Λευκού Οίκου, ανάμεσά τους η Τζάκι Κένεντι – Ωνάση και η Χίλαρι Κλίντον. Η παράδοση αυτή σταμάτησε με την έλευση της Μισέλ Ομπάμα, η οποία έδειξε να προτιμάει νεότερους σχεδιαστές, όπως ο Jason Wu. Μια τελευταία, σημαντική νίκη για τον δημιουργό ήταν σίγουρα το γεγονός ότι η Μισέλ φόρεσε για πρώτη φορά Oscar de la Renta στις 8 Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή