Σκοτώθηκε ο γενικός διευθυντής της γαλλικής Total

Σκοτώθηκε ο γενικός διευθυντής της γαλλικής Total

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Kριστόφ ντε Μαρζερί, ο χαρισματικός γενικός διευθυντής της Total S.A., σκοτώθηκε –λόγω εγκληματικής αμέλειας– σε δυστύχημα που έλαβε χώρα σε αεροδρόμιο της Μόσχας. Το ιδιωτικό μικρό τζετ στο οποίο επέβαινε ο Ντε Μαρζερί συγκρούστηκε με εκχιονιστικό μηχάνημα στο έδαφος, ο οδηγός του οποίου ήταν μεθυσμένος, ανέφεραν οι εμπειρογνώμονες που είχαν επιφορτιστεί με τη διαλεύκανση των αιτίων του τραγικού δυστυχήματος. Στο ίδιο δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους ακόμη τρεις Γάλλοι, μέλη του πληρώματος του γαλλικής κατασκευής αεροσκάφους Dassault Falcon 50, το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες όταν προσέκρουσε πάνω στο εκχιονιστικό όχημα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας απογείωσης από το αεροδρόμιο Βνούκοβο στις 11.57 (τοπική ώρα), το πρωί της Δευτέρας.

Η Τατιάνα Μορόζοβα, μέλος της επιτροπής έρευνας των αιτίων του τραγικού δυστυχήματος, δήλωσε ότι οι εμπειρογνώμονες ανακρίνουν τον οδηγό του εκχιονιστικού οχήματος, ο οποίος δεν τραυματίστηκε, αλλά και τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας καθώς και αυτόπτες μάρτυρες. «Επί του παρόντος, τόνισε η Μορόζοβα, έχουμε καταστήσει σαφές ότι τη στιγμή του δυστυχήματος ο οδηγός του οχήματος βρισκόταν υπό την επήρεια οινοπνεύματος». Ο εκπρόσωπος της επιτροπής, Βλαντιμίρ Μαρκίν, τόνισε: «Είναι σαφές ότι αιτία του συμβάντος δεν είναι η τραγική συνύπαρξη κάποιων συνθηκών, όπως προσπαθούν να δείξουν οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου, αλλά η εγκληματική αμέλεια των αξιωματούχων που δεν διασφάλισαν τις συντονισμένες ενέργειες των εργαζομένων στο αεροδρόμιο». Οι εικόνες που μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι NTV κόβουν την ανάσα, καθώς δείχνουν το κατεστραμμένο αεροσκάφος να βρίσκεται σε ένα πράσινο λιβάδι. Παρότι τη Δευτέρα το πρωί είχε χιονίσει στη Μόσχα, παραμένει άγνωστο πόσο χιόνι παρέμενε στο έδαφος την ώρα του τραγικού δυστυχήματος και κατά πόσον υπήρχε ανάγκη του εκχιονιστικού μηχανήματος.

Το Bνούκοβο είναι το αεροδρόμιο που χρησιμοποιείται από τους Ρώσους αξιωματούχους και από τον ίδιο τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά διαθέτει και εμπορικό τερματικό σταθμό.

Ο αδικοχαμένος Ντε Μαρζερί, 63 ετών, ήταν μία συνηθισμένη μορφή στις διεθνείς οικονομικές συναντήσεις και από τις πιο αναγνωρίσιμες της γαλλικής επιχειρηματικής κοινότητας. Μάλιστα, χαρακτηριστικό του ήταν το ασημένιο μουστάκι του, χάρη στο οποίο είχε αποκτήσει το παρωνύμιο «Το μεγάλο μουστάκι».

Επικριτής των κυρώσεων που επιβλήθηκαν εναντίον της Ρωσίας, πρέσβευε ότι η απομόνωση της Μόσχας ήταν ένα εξαιρετικά αρνητικό στοιχείο για την παγκόσμια οικονομία. Αλλωστε, ο ίδιος επισκεπτόταν συχνά τη Ρωσία, ενώ πρόσφατα είχε δειπνήσει στο Παρίσι με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος έστειλε αμέσως τηλεγράφημα στον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ, εξαίροντας την προσωπικότητα του Ντε Μαρζερί ως εμπνευστή «πολλών μεγάλων κοινών προγραμμάτων που έστρωσαν τον δρόμο για τη γόνιμη συνεργασία ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γαλλία, στον ενεργειακό τομέα, επί πολλά χρόνια».

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε «έκπληξη και θλίψη» για τη θλιβερή είδηση του θανάτου του Ντε Μαρζερί και στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρεται στον ανεξάρτητο χαρακτήρα και στην προσωπικότητα του μεταστάντος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή