Τσίπρας: Οι αγορές θα είναι εχθρικές για την Ελλάδα

Τσίπρας: Οι αγορές θα είναι εχθρικές για την Ελλάδα

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αμοιβαίες υποχωρήσεις, που καταδεικνύουν ότι τα εσωκομματικά πάθη καταλαγιάζουν τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται -τουλάχιστον δημοσκοπικά- να βρίσκεται στον προθάλαμο της εξουσίας, και οι χαμηλοί τόνοι, για τα δεδομένα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτήρισαν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Το επίμαχο θέμα των προεκλογικών συνεργασιών και κατάρτισης των ψηφοδελτίων, από τα βασικά σημεία εσωκομματικών τριβών, παραπέμφθηκε σε μελλοντικό χειρισμό, καθώς ο κ. Αλ. Τσίπρας, ενώπιον της πρόθεσης της Αριστερής Πλατφόρμας να καταθέσει τροπολογία για το συγκεκριμένο ζήτημα, παρενέβη δηλώνοντας ότι το θέμα των συμμαχιών θα συζητηθεί «στην ώρα του και συλλογικά».

Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του προς την Κ.Ε. επανέλαβε το αίτημα για εκλογές «το συντομότερο δυνατόν». Επέρριψε, δε, στους κυβερνητικούς χειρισμούς την πρόσφατη αντίδραση των αγορών. «Ενα προεκλογικό πυροτέχνημα ψεύτικης εξόδου από το Μνημόνιο και τρία ταξίδια, στο Παρίσι, το Βερολίνο και την Ουάσιγκτον, ήταν αρκετά για να αποκαλυφθεί ότι βρισκόμαστε όχι στο ίδιο, αλλά σε χειρότερο σημείο από αυτό που βρισκόταν η χώρα πριν από το Μνημόνιο», τόνισε. Αναφερόμενος στην προοπτική ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Ξέρουμε ότι οι αγορές θα είναι ενδεχομένως για μακρά περίοδο εχθρικές στην Ελλάδα. Οι αγορές παίζουν τα δικά τους παιχνίδια. Εμείς όμως έχουμε τον δικό μας στόχο. Και ξέρουμε, επίσης, ότι μόνο μετά την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους θα σταματήσουν οι αγορές να είναι εχθρικές». Αφού επανέλαβε τη θέση του κόμματός του για άμεση κατάργηση του Μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το ερώτημα «ποια κυβέρνηση μπορεί να διαπραγματευτεί για το καλό της Ελλάδας και του λαού της;», για να απαντήσει ότι «η Ελλάδα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση. Με ισχυρή λαϊκή εντολή και στήριξη». Δεσμεύτηκε, δε, ότι «όσο πιο ισχυρός βγει ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές τόσο περισσότερο θα επιμείνει στην ανάγκη μιας ευρύτατης πολιτικής, κοινωνικής και εθνικής συνεννόησης», ενώ απέρριψε οποιαδήποτε συζήτηση για συνεννόηση προ εκλογών, καθώς «το να κάνουμε πολιτική συνεννόηση για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των δανειστών ή την παραμονή στην εξουσία των δυνάμεων που υποθήκευσαν το μέλλον του τόπου δεν περνάει από το μυαλό μας». Ζήτησε, δε, από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους ανεξάρτητους βουλευτές να πάρουν ξεκάθαρη θέση επί αυτού. Παραπέμποντας εμμέσως στην προεδρική εκλογή, πρόσθεσε: «Ας μην επικαλείται τους θεσμούς όποιος είναι με το Μνημόνιο και έχει την πρόθεση να στηρίξει την κυβέρνηση».

Η απόφαση της Κ.Ε.

Η πολιτική απόφαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς η Αριστερή Πλατφόρμα ψήφισε λευκό. Είχε προηγηθεί η απόρριψη (76 ψήφοι κατά, έναντι 61 υπέρ και 1 λευκό) τροπολογίας της με αναφορά σε δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο των τραπεζών, παύση των ιδιωτικοποιήσεων, κατάργηση ΤΑΙΠΕΔ, εθνικοποίηση στρατηγικών τομέων και επιχειρήσεων και άμεσα μέτρα αλλαγής του φορολογικού συστήματος. Η τροπολογία για τις συνεργασίες, η οποία αποσύρθηκε, απέκλειε «συνεργασία με πρόσωπα και δυνάμεις που είχαν ευθύνη και ρόλους στην ψήφιση και εφαρμογή νεοφιλελεύθερων και μνημονιακών πολιτικών».

Ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί σήμερα το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και θα συναντηθεί με τον υπουργό Δημ. Αβραμόπουλο και τη στρατιωτική ηγεσία. Πηγές της Κουμουνδούρου αναφέρουν σχετικά ότι με τον κ. Αβραμόπουλο υπάρχουν πάντοτε ανοιχτοί δίαυλοι, υπενθυμίζοντας ότι και ως υπουργός Εξωτερικών διατηρούσε γραμμή επικοινωνίας με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή