Καταργείται το μονοπώλιο της ΔΕΠΑ και των ΕΠΑ στο φυσικό αέριο

Καταργείται το μονοπώλιο της ΔΕΠΑ και των ΕΠΑ στο φυσικό αέριο

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σταδιακή κατάργηση του μονοπωλίου τόσο της ΔΕΠΑ όσο και των τριών ΕΠΑ σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία μέχρι το 2018, όπου το σύνολο των οικιακών καταναλωτών θα επιλέγουν τον προμηθευτή τους, προβλέπει νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ που αναρτήθηκε χθες στο opengov.gr και αποσύρθηκε για τεχνικούς λόγους. Το νομοσχέδιο υλοποιεί τις δεσμεύσεις του Μνημονίου για την απελευθέρωση της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου που μονοπωλούν σήμερα μέσω αποκλειστικών συμβάσεων οι τρεις ΕΠΑ. Σε αντάλλαγμα της κατάργησης του αποκλειστικού δικαιώματος προμήθειας και διανομής φυσικού αερίου, το νομοσχέδιο παρέχει στις τρεις ΕΠΑ 20ετή παράταση με οψιόν για 20 ακόμη έτη στη δραστηριότητα της διανομής και κατάργηση των γεωγραφικών ορίων στη δραστηριότητα της προμήθειας. Από τις 30 Μαΐου 2015, σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα ξεκινήσει ο διαχωρισμός του κλάδου διανομής (δίκτυα) τόσο στη ΔΕΠΑ όσο και στις τρεις ΕΠΑ, ενώ από την 1η Οκτωβρίου 2015 θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο λογιστικός διαχωρισμός των δραστηριοτήτων διανομής.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση τεσσάρων εταιρειών διανομής και συγκεκριμένα, Θεσσαλονίκης, Αττικής, Θεσσαλίας και υπόλοιπης Ελλάδας, ενώ δίνει τη δυνατότητα συγχωνεύσεων καθώς και της δημιουργίας νέων εταιρειών διανομής. Τα δίκτυα διανομής που έχουν ήδη κατασκευαστεί παραμένουν στην αποκλειστική κυριότητα της ΔΕΠΑ, ενώ η διαχείρισή τους γίνεται από τις κατά τόπους ΕΔΑ. Ολοι οι πελάτες εκτός των ορίων των ΕΠΑ, χαρακτηρίζονται από το νομοσχέδιο επιλέγοντες, με την έννοια ότι μπορούν να επιλέγουν τον προμηθευτή τους, καθώς και οι εντός των ΕΠΑ βιομηχανικοί πελάτες με κατανάλωση άνω των 2,2 GWh. Aπό 1ης Ιανουαρίου 2016 δικαίωμα επιλογής προμηθευτή θα έχουν και όλοι οι μη οικιακοί πελάτες με κατανάλωση άνω των 2,2 GWh. Aπό 1ης Ιανουαρίου 2017 όλοι οι μη οικιακοί ανεξαρτήτως κατανάλωσης και από 1ης Ιανουαρίου 2018 το σύνολο των οικιακών καταναλωτών.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση Διαχειριστή Δικτύου Διανομής κατά τα πρότυπα του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικού Ρεύματος. Με απόφαση της ΡΑΕ, ύστερα από εισήγηση του Διαχειριστή Δικτύου Διανομής, θεσπίζεται Κώδικας Διαχείρισης του Δικτύου Διανομής, σύμφωνα με τον οποίο διενεργείται η διαχείριση, η συντήρηση και η ανάπτυξή του.

Εως τις 30 Μαΐου 2015, η ΔΕΠΑ και οι ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης υποχρεούνται να υποβάλουν προς έγκριση τις αρχές και τους κανόνες κατανομής για τον λογιστικό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων τους στη ΡΑΕ, η οποία οφείλει να αποφασίσει επ’ αυτών εντός προθεσμίας τριών μηνών. Από την 1η Οκτωβρίου 2015, η ΔΕΠΑ και οι τρεις ΕΠΑ υποχρεούνται να τηρούν στα εσωτερικά τους λογιστικά χωριστούς λογαριασμούς για καθεμιά από τις δραστηριότητές τους (Διανομής, Προμήθειας) και μέχρι την 1 Ιανουαρίου 2017 να προβούν σε νομικό και λειτουργικό διαχωρισμό της δραστηριότητας Διαχείρισης Δικτύων Διανομής Αττικής, Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης, με την εισφορά του κλάδου διανομής καθεμιάς εξ αυτών κατά το στάδιο ίδρυσης νέας ΕΔΑ (Εταιρεία Διανομής Αερίου).

Στις άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου, τόσο για τη Μικρή ΔΕΗ όσο και για τον ΑΔΜΗΕ, προβλέπεται η απαγόρευση με απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας της μεταβίβασης ακινήτων που τελούν υπό την κυριότητά τους και βρίσκονται σε παραμεθόριες περιοχές. Προβλέπεται επίσης ότι από τη μεταβίβαση του ΑΔΜΗΕ θα σχηματιστεί ειδικό αποθεματικό κεφάλαιο, το οποίο θα φορολογηθεί κατά τη διανομή ή κεφαλαιοποίησή του κατ’ εξαίρεση εν ισχύι διάταξης για ισολογισμούς που κλείνουν με ημερομηνία 31/12/2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή