Η Τουρκία επιτρέπει τη δίοδο Πεσμεργκά

Η Τουρκία επιτρέπει τη δίοδο Πεσμεργκά

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών και των Κούρδων στο εσωτερικό της Τουρκίας, η Αγκυρα ανακοίνωσε χθες ότι θα επιτρέψει τη διέλευση μαχητών από το Ιρακινό Κουρδιστάν προς τη μεθοριακή, συριακή πόλη Κομπάνι, η οποία πολιορκείται εδώ και ένα μήνα από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS). Πρόκειται για μια θεαματική στροφή στην πολιτική της Τουρκίας, η οποία μόλις το Σάββατο, διά στόματος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, εμφανιζόταν κάθετα αντίθετη σε οποιαδήποτε ενίσχυση των Κούρδων υπερασπιστών του Κομπάνι, τους οποίους χαρακτήριζε «τρομοκράτες».

Σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε στην τουρκική πρωτεύουσα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η κυβέρνησή του «βοηθάει τους πεσμεργκά (στρατιώτες του Ιρακινού Κουρδιστάν) να περάσουν τα σύνορα προς το Κομπάνι» και ότι «η Τουρκία δεν θέλει να αλωθεί η πόλη» από τους τζιχαντιστές. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο των Ιρακινών Κούρδων Rudaw, είχε προηγηθεί σχετικό διάβημα του προέδρου του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί.

Η στροφή της Αγκυρας αναμένεται να ενισχύσει το ηθικό και το αξιόμαχο των Κούρδων που υπερασπίζονται το Κομπάνι, πολύ περισσότερο που συνέπεσε με μια άλλη σημαντική εξέλιξη: αεροπλάνα πραγματοποίησαν για πρώτη φορά χθες ρίψεις όπλων, πολεμοφοδίων και υγειονομικού υλικού στους Κούρδους μαχητές, με τους οποίους η Ουάσιγκτον έχει αποκτήσει τελευταία δίαυλους επικοινωνίας, παρά την έντονη δυσφορία της Αγκυρας. Η κυριότερη πολιτική οργάνωση των Κούρδων στη βόρεια Συρία, το κόμμα PYD, όπως και το ένοπλο τμήμα του, YPG, έχουν πολύ στενές σχέσεις με το αυτονομιστικό κόμμα των Κούρδων της Τουρκίας ΡΚΚ.

Μιλώντας εν πτήσει στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Αφγανιστάν, το περασμένο Σάββατο, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει: «Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί η ιδέα περί αποστολής όπλων στο PYD για να αγωνιστεί εναντίον του ISIS. Το PYD είναι για μας ό,τι και το ΡΚΚ, μια τρομοκρατική οργάνωση. Θα ήταν λάθος να περιμένουν συνεργασία από την πλευρά μας αν μια φίλη και σύμμαχος, ΝΑΤΟϊκή χώρα όπως οι ΗΠΑ προχωρήσει σε ανοιχτή συνεργασία με μια τρομοκρατική οργάνωση».

Οι χθεσινές εξελίξεις έδειξαν ότι η Ουάσιγκτον ουδόλως επηρεάστηκε από την εντονότατη αντίδραση του Ερντογάν. Μιλώντας από την πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα ενέκρινε τη ρίψη όπλων στους αντάρτες του PYD γιατί θα ήταν «ανεύθυνο» και «πολύ δύσκολο, από ηθική άποψη», να μην ανταποκριθεί στο αίτημα των Κούρδων «σε μια στιγμή κρίσης». Εσπευσε πάντως να εκφράσει την «πλήρη κατανόηση» της κυβέρνησής του στους «φίλους και συμμάχους Τούρκους» για την αντίθεσή τους «σε κάθε είδους τρομοκρατικές οργανώσεις» και για «τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ειδικά από το ΡΚΚ».

Ανταποκριτές των διεθνών πρακτορείων αναφέρουν ότι οι μαχητές του YPG είχαν εκδιώξει τους τζιχαντιστές από το μεγαλύτερο μέρος του Κομπάνι προτού ακόμη αρχίσουν οι ρίψεις υλικού από την αμερικανική αεροπορία και εκδηλωθεί η στροφή στην πολιτική της Αγκυρας.

Μακρόχρονη η μάχη

Πάντως, ο εκπρόσωπος του YPG, Ρεντούρ Ξελίλ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αμερικανική βοήθεια, τονίζοντας ωστόσο ότι «δεν είναι αρκετή για να αποφασίσει την έκβαση της μάχης». Ο Κούρδος αξιωματούχος προσέθεσε ότι κατά την εκτίμησή του,η μάχη για το Κομπάνι θα κρατήσει αρκετό χρόνο ακόμη.

Στο Ιράκ, ο σιίτης πρωθυπουργός Χαϊντάρ αλ Αμπάντι τάχθηκε με κατηγορηματικό τρόπο εναντίον της επέμβασης χερσαίων δυνάμεων «οποιασδήποτε υπερδύναμης, διεθνούς συμμαχίας ή περιφερειακής δύναμης» στη χώρα του, στον αγώνα εναντίον του ISIS.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή