Eπενδύσεις 1 δισ. για την εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια

Eπενδύσεις 1 δισ. για την εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ για την εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια και άλλες δράσεις με την αξιοποίηση του πλαισίου Συμπράξεων του Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), στοχεύει να κινητοποιήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) με μοχλό κονδύλι της τάξης των 220 εκατ. ευρώ από την επόμενη Προγραμματική Περίοδο (ΕΣΠΑ). Συνδρομητής στην προσπάθεια αυτή θα είναι ο τομέας των τραπεζών, με εκπροσώπους των οποίων συναντήθηκε χθες ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς, της Alpha Bank, της Εurobank, της Τράπεζας Αττικής και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ Νίκος Ματζούφας και ο γενικός γραμματέας Ενέργειας Κώστας Μαθιουδάκης.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ, στη συνάντηση αποφασίστηκε η συγκρότηση Ομάδας Εργασίας, η οποία μέσα σε ένα μήνα θα φέρει προτάσεις για το πλέγμα των εναλλακτικών λύσεων που θα εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για την υλοποίηση των έργων. Ταυτόχρονα θα διερευνηθούν και θα εντοπιστούν οι τρόποι για μια μακροχρόνια διασφάλιση ικανής χρηματοδότησης από τρίτους. Οπως διευκρίνισε με δηλώσεις του ο κ. Μανιάτης, οι εφαρμογές αφορούν τα νοσοκομεία της χώρας, τα σχολεία, τα αντλιοστάσια, τα κολυμβητήρια και τον ηλεκτροφωτισμό των οδών μέσα σε πόλεις, αλλά και το εθνικό οδικό δίκτυο. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, οι εν λόγω δράσεις μπορούν να δημιουργήσουν στον χώρο της οικοδομής περίπου 15.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια που θα γίνουν επεμβάσεις θα πλησιάσει το 35%-40%. Οι πρώτες ύλες για την υλοποίηση αυτών των δράσεων, όπως τόνισε ο κ. Μανιάτης, σ’ ένα ποσοστό 70% με 75% παράγονται σε ελληνικές βιομηχανίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή