Δεν θα διχάσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα η Ομπρί

Δεν θα διχάσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα η Ομπρί

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Ενα βήμα πίσω έκανε χθες η Μαρτίν Ομπρί, μετά τη σφοδρή κριτική που άσκησε στην κυβερνητική πολιτική σε εσωκομματικό κείμενό της την Κυριακή. Σε χθεσινές της δηλώσεις, η δήμαρχος της Λίλλης και κόρη του Ζακ Ντελόρ επανέλαβε μεν τις ενστάσεις της στην πολιτική του προέδρου Ολάντ και του πρωθυπουργού Βαλς, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δεν θα καταστεί παράγοντας διχασμού στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, απορρίπτοντας τους χαρακτηρισμούς πολιτικών σχολιαστών, που έσπευσαν να την ανακηρύξουν «επικεφαλής των ανταρτών».

Η κριτική της Μαρτίν Ομπρί εστιάσθηκε στη «νεοφιλελεύθερη» στροφή της κυβέρνησης, αλλά και στην απουσία «στρατηγικού οράματος», ικανού να οδηγήσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα στην ανάκτηση της χαμένης του επιρροής μεταξύ του εκλογικού σώματος. Στην παρέμβασή της την Κυριακή, η πρώην επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος καταφέρθηκε κατά του νόμου για την κυριακάτικη εργασία, για να καταδικάσει ευθέως τις δραστικές περικοπές στις κρατικές δαπάνες, τη δημοσιονομική μεταρρύθμιση και τις αλλαγές στις υποδομές αρωγής ανέργων.

Χθες όμως, η κ. Ομπρί εμφανίσθηκε συμβιβαστική, λέγοντας: «Δεν σκοπεύω να οργανώσω εσωκομματική αντιπολιτευτική πλατφόρμα στην κυβέρνηση. Το μόνο που επιδιώκω είναι η έναρξη εποικοδομητικού διαλόγου. Μόνος μου στόχος: να καταστώ χρήσιμη για τη Γαλλία που αμφιβάλλει».

«Θέλω να είμαι χρήσιμη»

Σε αντίθεση με όσους πολιτικούς, όπως ο Ζαν-Λικ Μελανσόν και ο παραιτηθείς υπουργός Αρνό Μοντεμπούρ, εμφανίζονται ως αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις στον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, η κ. Ομπρί δεν επιθυμεί τον ρόλο αυτό. «Εδωσα πάντα τις μάχες μου εκ των έσω. Θέλω να είμαι χρήσιμη και να μη δημιουργώ προβλήματα. Ολοι γνωρίζουν τη φιλική μου σχέση με τον Ολάντ και την πρόθεσή μου να βοηθήσω την επιτυχία του κυβερνητικού έργου», είπε η δήμαρχος της Λίλλης στη χθεσινή της συνέντευξη στον ραδιοσταθμό «France Inter».

Η χθεσινή συνέντευξη επέτρεψε στην κ. Ομπρί να διαψεύσει τα σενάρια των σχολιαστών, που όλοι έκαναν λόγο για ανάδειξη νέας ηγετικής μορφής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και «σημαιοφόρου» –όπως τη χαρακτήριζε η «Liberation»– της σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Χαρακτηριστικοί υπήρξαν ορισμένοι από τους τίτλους των σχετικών ρεπορτάζ. «Ο πραγματικός αντίπαλος του Ολάντ έχει πρόσωπο», έγραφε χθες η οικονομική «Echos», ενώ η «Republicain Lorrain» τιτλοφορούσε άρθρο της «Η εκδίκηση της Μαρτίν».

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η κ. Ομπρί δεν σχεδιάζει να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης Βαλς, ενώ σύμφωνα με στενούς της συνεργάτες, δεν ενδιαφέρεται να αντικαταστήσει τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς σε ενδεχόμενο ριζικό ανασχηματισμό. «Πιστεύουμε βαθιά στην αξία της εσωκομματικής συζήτησης. Επιδιώκουμε την αναβίωση της ελπίδας και δεν προσβλέπουμε σε λίγους θώκους στην κομματική διοίκηση», έλεγε χθες ο συνεργάτης της κ. Ομπρί, ευρωβουλευτής Ζιλ Παρνιό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή