Απεργία πιλότων της Lufthansa για αλλαγές στο συνταξιοδοτικό

Απεργία πιλότων της Lufthansa για αλλαγές στο συνταξιοδοτικό

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H 35ωρη απεργία των πιλότων της Lufthansa χθες Δευτέρα και σήμερα Τρίτη εκτιμάται πως θα επηρεάσει 2.100 πτήσεις και 200.000 επιβάτες, προκαλώντας αναταραχή στα αεροδρόμια της χώρας. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις αποτελούν ένδειξη διαμαρτυρίας για την αλλαγή των προγραμμάτων συνταξιοδότησης των χειριστών στη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας.

Σήμερα, ειδικότερα, η απεργία θα πραγματοποιηθεί από τις έξι το πρωί -δηλαδή επτά ώρα Ελλάδος- και θα έχει διάρκεια 18 ωρών. Οι πιλότοι θα επιστρέψουν στα καθήκοντά τους τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Δεν είναι, όμως, μόνον οι πιλότοι της Lufthansa που έχουν προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Απεργία είχαν κηρύξει και οι εργαζόμενοι των Deutsche Bahn το περασμένο Σαββατοκύριακο, παγώνοντας τα δύο τρίτα των δρομολογίων στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.

Στην περίπτωση της Lufthansa έχουν ήδη ακυρωθεί, από τον Απρίλιο, περίπου 4.400 πτήσεις, αναγκάζοντας περίπου 500.000 επιβάτες να προσαρμόσουν ή να ακυρώσουν τα εισιτήριά τους. Από τη χθεσινή 35ωρη απεργία, την όγδοη από τον Απρίλιο, επηρεάστηκαν πτήσεις μικρών και μεσαίων αποστάσεων, ενώ σήμερα περιλαμβάνονται πτήσεις μεγάλων αποστάσεων. Η τελευταία 12ωρη απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη από τους πιλότους της Germanwings, θυγατρικής της Lufthansa στον τομέα αερομεταφορών χαμηλού κόστους, αναγκάζοντας τον όμιλο να ακυρώσει 100 πτήσεις με 13.000 επιβάτες.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στο προσωπικό-πιλότους της Lufthansa, το οποίο εκπροσωπείται από τη συνδικαλιστική ένωση Vereinigung Cockpit, και τη διοίκηση της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας στην Ευρώπη είναι να μην υπάρξει καμία αλλαγή στο πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησής τους που ορίζεται στην ηλικία των 55 ετών. Ο Μάρκους Βαλ, επικεφαλής της συνδικαλιστικής ένωσης Vereinigung Cockpit, δήλωσε πως ο αεροπορικός όμιλος δεν έχει ακόμη απαντήσει σε νέα συμβιβαστική πρόταση που υπέβαλαν οι εργαζόμενοι, παρά τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, άσκησε κριτική στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Vereinigung Cockpit, ενώ εκπρόσωπος του Βερολίνου διατύπωσε την προσδοκία να διευθετηθούν άμεσα οι διενέξεις.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, οι μηχανοδηγοί των Γερμανικών Σιδηροδρόμων (Deutsche Bahn) προχώρησαν σε απεργία 50 ωρών, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν τα δύο τρίτα των δρομολογίων μεγάλων αποστάσεων. Το συνδικάτο GDL που εκπροσωπεί τους μηχανοδηγούς των Deutsche Bahn προκήρυξε την κινητοποίηση την Παρασκευή, με βασικό στόχο την αύξηση μισθών κατά 5% για 20.000 εργαζομένους και τη μείωση του ωραρίου εργασίας από 39 ώρες σε 37 ώρες την εβδομάδα. Διαμαρτυρόμενος για τις κινητοποιήσεις, ο επικεφαλής της διεύθυνσης προσωπικού των Deutsche Bahn, Ούλριχ Βέμπερ, δήλωσε στην Bild πως «αυτής της κλίμακας η απεργία, που προκηρύσσεται τόσο σύντομα, είναι εντελώς ανεύθυνη», τονίζοντας πως προκαλεί απώλειες ενός εκατομμυρίου ευρώ σε ημερήσια βάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή