MIG: Ευθύνες κυπριακής κυβέρνησης στο αδιέξοδο της Λαϊκής

MIG: Ευθύνες κυπριακής κυβέρνησης στο αδιέξοδο της Λαϊκής

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις ευθύνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για το αδιέξοδο της Λαϊκής Τράπεζας υπογραμμίζει η Marfin Investment Group (MIG) με αφορμή δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας New York Times.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της MIG: «Η δημοσίευση στη New York Times των πρακτικών της ΕΚΤ από τον Μάιο του 2012 μέχρι τον Ιανουάριο του 2013, που αποκαλύπτει τις πρακτικές της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου σε συνεργασία με την κρατική διοίκηση της Λαϊκής Τράπεζας, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι η Λαϊκή Τράπεζα κατεστράφη από σειρά παράνομων πράξεων και παραλείψεων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είχε προηγηθεί από τον Νοέμβριο του 2011 η πραξικοπηματική αντικατάσταση της ιδιωτικής διοίκησης της Τράπεζας και η νέα κρατική διοίκηση που τη διαδέχθηκε, την περίοδο που υποτίθεται ότι αναζητούσε νέες καταθέσεις και κεφάλαια, δεν έκανε τίποτε άλλο από το να απαξιώνει την τράπεζα προσπαθώντας να δυσφημήσει τους Ελληνες προκατόχους της και να παίρνει αδικαιολόγητα μεγάλες προβλέψεις επιλεκτικά μόνον στα ελληνικά δάνεια.»

Σύμφωνα με τη MIG, όταν οι ιδιώτες μέτοχοι «ζητήσαμε εγγράφως να μας δοθούν εγγυήσεις να παραμείνει η τράπεζα ιδιωτική αν στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου συνεισφέραμε το 51% των κεφαλαίων (και όχι το 10% που ίσχυσε στην Ελλάδα), η απάντηση ήταν αρνητική και αντίθετα το κυπριακό Κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που έλεγε ότι και 1 ευρώ (!) να βάλει το κράτος θα μπορεί να διορίζει τη διοίκηση της ΛΑΪΚΗΣ». «Η Κυπριακή Δημοκρατία πήρε τον έλεγχο της τράπεζας, απαλλοτριώνοντας επί της ουσίας τις επενδύσεις των ιδιωτών μετόχων, χωρίς να βάλει χρήματα, με ένα απλό χαρτί-ομόλογο, χωρίς μάλιστα να υπάρχει ούτε καν ένα σχέδιο αναδιοργάνωσης, αφού επέτρεψε στην κρατική διοίκηση να το υποβάλει αργότερα και τελικώς δεν εγκρίθηκε και δεν εφαρμόσθηκε ποτέ».

Σημειώνεται ότι η MIG μαζί με άλλους 18 Ελληνες επενδυτές μετόχους έχει προσφύγει στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο για την ανάκτηση της επένδυσής της πλέον ζημιών λόγω σειράς παράνομων πράξεων ή/και παραλείψεων εκπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ακρόαση της υπόθεσης θα γίνει εντός του 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή