Ο Πιστόριους καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση

Ο Πιστόριους καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με καταδίκη του παραολυμπιονίκη, Οσκαρ Πιστόριους, γνωστού και ως «Blade Runner», σε πέντε έτη φυλάκιση έκλεισε στην Πραιτώρια η πολύκροτη δίκη διάρκειας επτά μηνών για τον θάνατο του 29χρονου μοντέλου και συντρόφου του, Ρίβα Στέενκαμπ, την οποία πυροβόλησε το βράδυ της 14ης Φεβρουαρίου του 2013 στο διαμέρισμά του. Υστερα από την ανακοίνωση της αμφιλεγόμενης απόφασης από τη δικαστή, Τοκοζίλε Μασίπα, ο διεθνής αστέρας του αθλητισμού οδηγήθηκε στη φυλακή Κγκόσι Μαμπούρου ως ένας κοινός εγκληματίας και πλέον θα αποτελεί έναν από τους 7.000 τροφίμους του σωφρονιστικού ιδρύματος.

Κατά την ανακοίνωση της ποινής του, ο Πιστόριους στεκόταν ανέκφραστος με σφιχτά ενωμένα τα χέρια του μπροστά του – εικόνα που έρχεται σε αντίθεση με τις σπαρακτικές αντιδράσεις του κατά την εκδίκαση της υπόθεσης. Η δικαστής Μασίπα, αφού ζήτησε από τον αθλητή να σηκωθεί ενώ θα διάβαζε την ποινή του, του προσήψε βαριά αμέλεια για τον θάνατο της Στέενκαμπ, η οποία δέχτηκε πολλαπλούς πυροβολισμούς, όταν ο Πιστόριους θεώρησε λανθασμένα -όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε- ότι επρόκειτο για διαρρήκτη, που είχε εισβάλει στο διαμέρισμά του. Τον περασμένο μήνα η Μασίπα, επηρεασμένη από αυτό τον ισχυρισμό, έκρινε τον παραολυμπιονίκη ένοχο για το θάνατο της Στέενκαμπ, αλλά όχι για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως. Μετά την ανακοίνωση, αφού κράτησε τα χέρια του θείου του και άλλων μελών της οικογένειάς του, ο Πιστόριους κατευθύνθηκε προς τα κελιά προσωρινής κράτησης του δικαστηρίου έως την αναχώρησή του για τη φυλακή.

Η είσοδος της φυλακής Κγκόσι Μαμπούρου είχε κατακλυσθεί από τα μέσα ενημέρωσης, καθώς το όχημα της αστυνομίας, όπου επέβαινε ο Πιστόριους περνούσε τις πύλες, για να οδηγηθεί στο κελί του. Λίγο μετά την άφιξή του, ο αθλητής υποβλήθηκε σε ιατρικό έλεγχο, ο οποίος θα επαναληφθεί σε 21 ημέρες, ώστε να καθορισθεί το κατάλληλο πρόγραμμα για τον σωφρονισμό του. Παλαιότερα ονομαζόμενη «κεντρική φυλακή της Πραιτώριας», η φυλακή Κγκόσι Μαμπούρου αποτέλεσε ένα ιδιαίτερα σκληρό και βίαιο σωφρονιστικό ίδρυμα για τους πολιτικούς κρατουμένους του Απαρτχαϊντ. Αν και οι εποχές αυτές έχουν παρέλθει, ο τρόπος ζωής της φυλακής απέχει εκ διαμέτρου από εκείνον που απολάμβανε ο επιτυχημένος αθλητής. Οι ώρες επισκεπτηρίου και οι κανονισμοί σχετικά με τα αντικείμενα που μπορεί να εισάγει κάποιος στη φυλακή είναι αυστηρά καθορισμένοι και αφορούν ακόμη και το φαγητό. Ολα τα αθλητικά είδη ρουχισμού επιτρέπονται μόνο ύστερα από έγκριση των Αρχών. Επίσης, αν και απαγορεύονται οι Η/Υ, οι κρατούμενοι μπορούν να έχουν στην κατοχή τους ένα φωτογραφικό άλμπουμ και να λαμβάνουν γράμματα από τους συγγενείς τους, τα οποία μπορούν να κρατήσουν για διάστημα τριών μηνών. Το ζήτημα της αναπηρίας του Πιστόριους αποτέλεσε σημαντικό επιχείρημα των συνηγόρων υπεράσπισής του, οι οποίοι υποστήριξαν πως ο παραολυμπιονίκης θα μπορούσε να υπάρξει θύμα κακοποίησης στη φυλακή. Η δικαστής Μασίπα, ωστόσο υποστήριξε ότι η Κγκοσι Μαμπούρου μπορεί να διαχειριστεί την περίπτωση του Πιστόριους επαρκώς.

Οι γονείς του νεαρού μοντέλου, Τζουν και Μπάρι, και άλλα άτομα από το κοντινό τους περιβάλλον παρευρέθηκαν στο δικαστήριο για την ανακοίνωση της ποινής. Η μητέρα της Στέενκαμπ δήλωσε ότι αποδόθηκε δικαιοσύνη, ενώ μία κοντινή φίλη της σχολίασε ότι «πάντα θα υπάρχουν ερωτήματα» για την υπόθεση. «Ο Οσκαρ θα αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία να ξεπληρώσει την κοινωνία», είπε ο θείος του Πιστόριους, Αρνολντ Πιστόριους, ο οποίος ζήτησε από τους δημοσιογράφους να σεβαστούν την οικογένεια ύστερα από «20 μήνες αδιάκοπης δημόσιας δίκης». Ο Πιστόριους φέρεται να καταβάλει μηνιαίο οικονομικό βοήθημα 350 στερλινών στην οικογένεια Στέενκαμπ μετά τον θάνατο της θυγατέρας τους.

Οι πιθανότητες να εκτίσει ο διάσημος αθλητής εξ ολοκλήρου τα πέντε έτη της ποινής του σύμφωνα με νομικούς είναι μικρές. Ο Πιστόριους μπορεί να απελευθερωθεί ύστερα από δέκα μήνες στη φυλακή και να τελεί υπό κατ’ οίκον περιορισμό. Η ομάδα υπεράσπισής του και οι κατήγοροι του έχουν περιθώριο 14 ημερών για να ασκήσουν έφεση στη δικαστική απόφαση. Οι δικηγόροι που εκπροσώπησαν την οικογένεια Στέενκαμπ δήλωσαν ικανοποιημένοι με την ετυμηγορία του δικαστηρίου, αλλά δεν έχουν αποφασίσει ακόμη εάν θα προχωρήσουν σε έφεση της δικαστικής απόφασης. Ο παραολυμπιονίκης έλαβε κάποια ποινή φυλάκισης, εφόσον θα μπορούσε να είχε καταδικασθεί απλώς σε κατ’ οίκον περιορισμό ή να είχε ανασταλεί η ποινή κάθειρξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή